Īrijā bērnu palaišana skolā prasa 100–600 eiro

Ja Latvijā augusts ģimenēs, kurās viens vai vairāki bērni pošas skolas gaitām, ir kā šausmas, jo jātērē milzu līdzekļi gan skolas piederumu, gan grāmatu iegādei un pliku bērnu arī uz skolu nepalaidīsi, tad Īrijā ģimenes var zināmā mērā atviegloti nopūsties. It īpaši tās, kuras iekļaujas statusā mazturīgie. Pabalsti, kas tiek piešķirti skolēniem, sedz daļu izdevumu.

Visus gadus Īrijā skolēniem mācību gaitu uzsākšanai bija vesela virkne pabalstu, taču ar šo gadu pabalsts ir nedaudz sarucis. No 1. jūnija Īrijā darbojas noteikumi Back to School Clothing and Footwear Allowance (BSCFA), pēc kuriem ģimenes ar bērniem var saņemt pabalstu skolas formas iegādei. Katru gadu šāda shēma darbojas no jūnija sākuma līdz septembra beigām, taču šogad tajā ir izmaiņas. Proti, BSCFA maksā par apgādājamiem bērniem vecumā no 4 līdz 22 gadiem (iepriekš – no 2 līdz 22 gadiem). Pabalsta likmes ir samazinātas, tās šogad ir: 150 eiro par bērniem vecumā no 4 līdz 11 gadiem (iepriekš 200 eiro); 250 eiro par bērniem vecumā no 12 līdz 22 gadiem (iepriekš 305 eiro).

Persona var pretendēt uz pabalstu, ja saņem sociālās labklājības maksājumu (ieskaitot Family Income Supplement) vai Health Service Executive maksājumu, piedalās apstiprinātā nodarbinātības shēmā vai apmeklē apstiprinātos izglītības un mācību kursus un mājsaimniecības ienākumi nepārsniedz noteiktu līmeni. Un maksimālais ienākumu slieksnis, lai pretendētu uz pabalstu, šogad nav mainījies. Ģimenēm ar vienu bērnu tas ir 563,60 eiro pāriem un 410,10 eiro vientuļajiem vecākiem, ģimenēm ar diviem bērniem – 593,40 eiro pāriem un 439,90 eiro vientuļajiem vecākiem, ģimenēm ar trīs bērniem – 623,20 eiro pāriem un 469,70 eiro vientuļajiem vecākiem, raksta portāls baltic-ireland.ie. Portāla galvenā redaktore Laima Ozola Neatkarīgajai norāda, ka šie maksimālie ienākumi ir uz nedēļu, nevis uz mēnesi. «Ja bērns ir vecumā no 18 līdz 22 gadiem, tad pabalsta saņemšanai viņam ir jāmācās augstskolā dienas nodaļā,» Neatkarīgajai norāda avīzes Sveiks! redaktore Sandra Bondarevska.

«Es varu pateikt savu pieredzi: nepērku visu vienā reizē, bet iegādājos skolai nepieciešamo visas vasaras garumā. Somu nopirkām Londonā, kad bijām uz olimpiādi, grāmatas pasūtīju on-line, formu nopirku, kad saņēmu bērnu naudu, par ko iztērēju 102 eiro,» teic L. Ozola, kuras jaunākā meita šogad Īrijā jau sāks piekto mācību gadu.

Vēl kāda interesanta nianse – paralēli šim pabalstam mazturīgie Īrijas iedzīvotāji var prasīt pabalstus arī skolas grāmatu iegādei, aizpildot skolās veidlapas.

«Ar šo naudu pilnībā pietiek, lai iegādātos visu skolas gaitu uzsākšanai,» uzskata S. Bondarevska, kuras vecākais mazbērns arī Īrijā ir sācis iet skolā. Savukārt L. Ozola norāda, ka tā īsti vis nav – mācību grāmatas ir ļoti dārgas un arī īri esot šausmās, ka tik daudz naudas jātērē par grāmatām.

Paši īri ir sarēķinājuši, ka palaist bērnu sākumskolā izmaksā 487 eiro par bērnu, bet atsākt gaitas pamatskolā – 620 eiro. Laikraksts Independent pat ir sagatavojis padomus, kā samazināt izmaksas, iesakot gan pirkt krietni lielāka izmēra skolas formas, gan arī iegādāties lietotas mācību grāmatas un aizmirst par kabatas naudu.

Latvijā

Kā jauniešus integrēt darba tirgū? Kur paliek pensiju 1. līmenis? Vai mums ir cerības pabeigt “Rail Baltica”? Kas notiek politiskajā virtuvē pirms pašvaldību vēlēšanām? Par šiem jautājumiem “Neatkarīgā” uz sarunu aicināja labklājības ministru Uldi Auguli (ZZS).

Svarīgākais