Rosina konkrētas sankcijas deputātiem, kuri parakstījušies par krievu kā otru valsts valodu

Nacionālā apvienība (NA) ir vērsusies Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā ar prasību pārbaudīt, kuri 11.Saeimas deputāti ir parakstījušies par grozījumiem Satversmē, kas krievu valodai piešķirtu otras valsts valodas statusu, tādējādi pārkāpjot Saeimas deputāta svinīgo solījumu.

NA pārstāve Ieva Līne aģentūru BNS informēja, ka frakcija vienlaikus arī iesniegusi konkrētus priekšlikumus koalīcijas Sadarbības padomē par to, kādas sankcijas par šo pārkāpumu būtu piemērojamas.

Priekšlikumos paredzēts nekavējoties atsaukt no NATO Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas Saeimas deputātu Nikolaju Kabanovu ("Saskaņas centrs"), kurš jau pats publiski atzinis, ka parakstījies par Satversmes grozījumiem, kas paredz noteikt krievu valodu kā otru valsts valodu.

Savukārt citus citiem deputātus, ja izrādītos, ka vēl kāds ir piedalījies šajā parakstu vākšanā, NA ierosina atsaukt no amatiem Saeimas prezidijā, jebkuriem amatiem Saeimas komisijās, kā arī parlamentārajām delegācijām, paskaidroja frakcija.

NA atgādina, ka atbilstoši Satversmei visi Saeimas deputāti, stājoties amatā, Saeimas sēdē dod svinīgu solījumu, kurā apņemas stiprināt Latvijas suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu. Savukārt Saeimas deputātu ētikas kodeksā noteikts, ka "deputāts godprātīgi ievēro Saeimas deputāta svinīgajā solījumā pausto apņemšanos".

Jau vēstīts, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija par iespējamu Saeimas deputāta Kabanova sodīšanu saistībā ar deputāta zvēresta pārkāpšanu, piedaloties parakstu vākšanā referenduma ierosināšanai par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, lems trešdien.

Tad uz komisijas sēdi aicinās Kabanovu, lai izjautātu par šo jautājumu.

Ar šādu iesniegumu komisijā vērsusies NA. Tās pārstāvis Raivis Dzintars aģentūrai BNS iepriekš sacīja, ka Kabanovs ir pārkāpis deputāta zvērestu, kurā teikts, ka tautas kalps apņemas "būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu".

Ziņots arī, ka saskaņā ar provizoriskajiem datiem Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) rīkotajā parakstu vākšanā Satversmes grozījumu ierosināšanai par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai piedalījušies 183 046 cilvēki.

Tuvākajās četrās nedēļās CVK visus parakstus saskaitīs un pārbaudīs. Ja derīgo parakstu skaits pārsniegs 10% no pagājušajās vēlēšanās nobalsojušajiem jeb būs parakstījušies 154 379 vēlētāji, CVK tos iesniegs Valsts prezidentam iesniegšanai Saeimā. Parlaments par šo likumprojektu varētu balsot pavasara sesijā.

Latvijā

Ārstu biedrības nosodītais Edgars Mednis, kuram ir ne tikai homeopāta, bet arī pediatra sertifikāts, ar profesijai neatbilstošiem izteikumiem dalījies jau agrāk, pirms Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas nomelnošanas saistībā ar difterijas gadījumiem. Iepriekš Ārstu biedrība bezdarbībā vien plātīja rokas, bet šoreiz izskanējis vismaz skaidrs nosodījums. Taču joprojām nemainīgi Mednis var praktizēt kā sertificēts, proti, valsts atzīts ārsts, ziņo "De facto".