Ukrainas kara 892. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:53]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 3. augustā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:53. Ukrainas ģenerālštābs sestdien paziņoja, ka Ukrainas armijas raķešu triecienā nogremdēta Sevastopolē remontējamā Krievijas zemūdene "Rostov na Donu". "Trieciena rezultātā zemūdene nogrima uz vietas," pavēstīja ģenerālštābs.

Ukrainas armija neprecizēja, kad tieši tas noticis, taču saskaņā ar abu pušu ziņojumiem pēdējais raķešu trieciens Sevastopolei tika veikts naktī uz 2.augustu.

Tad Krievijas puse ziņoja tikai par notriektām raķetēm un to atlūzām, kas nokritušas dažādās Sevastopoles vietās.

20:03. Pēc Ukrainais veiksmīgajiem uzbrukumiem Krievijas teritorijai naktī no 2. uz 3. augustu prezidents Volodimirs Zelenskis vērsās pie ārvalstu partneriem atgādinot, ka ir pareizi dot triecienus arī Krievijas teritorijā esošajiem lidlaukiem.

"Krievijas kaujas aviācija ir jāiznīcina, lai kur tā atrastos, izmantojot jebkādus līdzekļus. Tāpat ir diezgan godīgi dot triecienu Krievijas lidlaukiem. Mums ir vajadzīgs šis kopīgais lēmums ar mūsu partneriem - drošības lēmums. Tas ir vienīgais veids, kā nodrošināt mūsu cilvēku aizsardzību. Šonedēļ vien Krievija pret Ukrainu izmantojusi vairāk nekā 600 vadāmās aviācijas bumbas. Mums ir jāpārtrauc šis krievu terors ar stingriem, kopīgiem lēmumiem," tā sociālajos medijos rakstīja Zelenskis.

18:44. Sestdien Krievijas uzbrukumā Doņeckas apgabala Pokrovskas pilsētai gājis bojā vīrietis un ievainoti vēl divi civiliedzīvotāji, ziņo pravda.com.ua.

17:26. Krievija turpina ciest lielus zaudējumus karā pret Ukrainu, paziņoja Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas analītiķi.

Prognozējams, ka vidēji katru dienu augustā turpinās iet bojā vai ievainoti vairāk nekā 1000 Krievijas karavīru, norādīja ministrija sestdien publicētajā jaunākajā novērtējumā.

15:58. Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "Latraps" akcijā "Latraps ziedo" aicina apmeklēt vairāk nekā 30 kooperatīva biedru saulespuķu laukus visā Latvijā un ziedot Ukrainas bērnu slimnīcas "Okhmatdyt" darbības nodrošināšanai un ēku atjaunošanai, aģentūru LETA informē "Latraps" pārstāvji.

"Latraps" pārstāvji norāda, ka saulespuķēm ir simboliska nozīme, jo tas ir Ukrainas nacionālais zieds, kas, Krievijai sākot pilna apmēra iebrukumu Ukrainā, ieguvis arī pretošanās, vienotības un cerības simbolu.

14:30. Ukrainas spēki naktī uz sestdienu uzbruka Morozovskas lidlaukam Krievijas Rostovas apgabalā, trāpot munīcijas noliktavām, kā arī naftas bāzēm vairākos Krievijas reģionos, paziņoja Ukrainas bruņoto spēku ģenerālštābs.

"Aizsardzības spēki uzbruka lidlaukam Morozovskā. Tika reģistrēts trāpījums munīcijas noliktavām, kurās cita starpā tika uzglabātas vadāmās aviācijas bumbas," teikts Ukrainas ģenerālštāba paziņojumā.

Ziņojumā teikts, ka tiek precizēta informācija par trāpījumiem ienaidnieka pretgaisa aizsardzībai un aviācijas tehnikai. "Uzdevumu veica Ukrainas Drošības dienesta un Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes spēki un līdzekļi sadarbībā ar Ukrainas bruņotajiem spēkiem," teikts ziņojumā.

13:10. Naktī uz sestdienu Krievijas karaspēks pret mērķiem Ukrainā raidījis 29 trieciendronus "Shahed", no kuriem 24 notriekusi Ukrainas pretgaisa aizsardzība, paziņoja Ukrainas Gaisa spēki.

Droni raidīti no Krimas, Primorskoahtarskas un Kurskas apgabala. Tie notriekti virs Kijivas, Poltavas, Dņipropetrovskas, Hersonas, Sumu, Odesas, Vinnicas un Žitomiras apgabaliem.

Tāpat naktī uz sestdienu ienaidnieks no okupētās Donbasa teritorijas uzbruka ar divām pretgaisa raķetēm S-300, bet no gaisa telpas virs Melnās jūras ūdeņiem - ar divām pretradaru raķetēm H-31P.

11:52. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 581 760 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1170 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 8406 tankus, 16 217 bruņutransportierus, 16 217 lielgabalus un mīnmetējus, 1135 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 908 zenītartilērijas iekārtas, 363 lidmašīnas, 326 helikopterus, 13 057 bezpilota lidaparātus, 2410 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 21 926 automobiļus un autocisternas, kā arī 2723 specializētās tehnikas vienības.

10:29. Viens no jaunā Latvijas vēstnieka Ungārijā Jurija Pogrebņaka galvenajiem izaicinājumiem būs veicināt Ungārijas amatpersonu izpratni par nepieciešamību sniegt visa veida atbalstu, tostarp militāro atbalstu, Ukrainai vienotās Eiropas Savienības (ES) ārējās un drošības politikas ietvaros, aģentūrai LETA pauda jaunais vēstnieks.

09:07. Kā ziņo Krievijas varas iestādes, naktī no 2. uz 3. augustu virs Krievijas tika notriekti kopumā 75 bezpilota lidaparāti, ziņo pravda.cam.ua. Vietējie iedzīvotāji ziņoja par ugunsgrēkiem un sprādzieniem.

00:10. Ukraina un Krievija viena otrai nodevušas teju 300 kritušo karavīru mirstīgās atliekas, piektdien pavēstīja Ukrainas amatpersonas. Ukraina saņēmusi 250 nogalināto karavīru pīšļus. Nule notikusī ir viena no lielākajām šādām apmaiņām kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma 2022.gada februārī.

"Repatriācijas operāciju rezultātā 250 kritušo Ukrainas aizstāvju līķi nodoti atpakaļ Ukrainai," teikts Ukrainas gūstekņu jautājumu koordinācijas centra paziņojumā.

Pasaulē

Oligarhi no Krievijas prezidenta Vladimira Putina tuvākā loka varētu vērsties pret viņu un atņemt viņam varu, ja viņš atteiksies izbeigt karu Ukrainā, laikrakstam “The Sun” stāstīja bijušais ASV armijas komandieris ģenerālleitnants Bens Hodžess.

Svarīgākais