Jūrmalas mērs norobežojas no sava vietnieka izteikumiem par NĪN

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis norobežojas no domes priekšsēdētāja vietnieka Māra Dzenīša izteikumiem saistībā ar nepieciešamību mainīt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) aprēķināšanas metodiku.

Jūrmalas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļā aģentūrai BNS pavēstīja, ka Truksnis norobežojas no Dzenīša atklātajā vēstulē Jūrmalas, Rīgas un Pierīgas iedzīvotājiem un partijas "Vienotība" politiķiem vienpersoniski izteiktā aicinājuma. Iedzīvotāju intereses nedrīkst spekulatīvi izmantot politiskām spēlēm un manipulācijām ar vēlētāju viedokli, viņš uzsvēra.

Pēc Trukšņa teiktā, pašvaldība turpina strādāt, pārstāvot iedzīvotāju intereses, un pašlaik nav nekāda pamata šādam paziņojumam. "Turklāt Jūrmalas pilsētas domes sadarbība ar Finanšu ministriju un Saeimas Budžeta un finanšu komisiju ir bijusi diezgan konstruktīva – mums izdevās panākt vienošanos par nekustamā īpašuma nodokļa prognozi 2010. gada līmenī, un tas pašvaldībai dod iespēju iedzīvotājiem piešķirt nodokļa atlaides lielākā apmērā," viņš piebilda.

Jau vēstīts, ka Dzenītis iepriekš atklātā vēstulē partijas "Vienotība" pārstāvjiem un Rīgas, Pierīgas un Jūrmalas iedzīvotājiem aicināja no 2013.gada 1.janvāra fundamentāli mainīt NĪN aprēķināšanas metodiku, samazinot kadastrālās vērtības ietekmi uz NĪN. Tāpat, pēc viņa teiktā, līdz minimumam jāsamazina ar NĪN neapliekamo objektu veidi. "Ja kāds no pašlaik neapliekamajiem objektiem, pēc konkrētas pašvaldības uzskata, patiešām nebūtu apliekams ar NĪN, tiesības par to lemt vajadzētu piešķirt šai pašvaldībai," paskaidroja Dzenītis.

Vēl Valsts zemes dienestam, nosakot kadastrālo vērtību, jābalstās uz vairāku datu analīzes pamata, un šiem aprēķiniem jābūt pamatotiem, saprotamiem, kā arī NĪN ir jāizslēdz no Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda, viņš paziņoja.

Dzenītis aicināja "Vienotības" politiķus paveikt konkrētu darbu un jau līdz ārkārtas vēlēšanām pirms tā iekļaušanas budžeta paketē izskatīt grozījumus NĪN likumā, ņemot vērā Jūrmalas iesniegtos priekšlikumus, un šajā procesā iesaistīties arī Rīgas, Pierīgas un Jūrmalas iedzīvotājus.

NĪN gan iekasē, gan arī savos budžetos saņem un pilnībā izlieto pašvaldības.

Latvijā

Inovāciju, radošuma un sadarbības pasākums “Baltic AI Hack, Gen AI Hackathon” Rīgas Tehniskajā universitātē notika no 4. līdz 6. oktobrim un pulcēja studentus no visām Baltijas valstīm. Studentu uzdevums bija risināt reālās dzīves problēmas, izmantojot mākslīgā intelekta spēku. Viņi izstrādāja novatoriskus risinājumus tādās jomās kā dizains, mārketings un uzņēmējdarbība.