Turpmāk policijai būs jāzvana pa tālruni 110

© f64

Turpmāk policijai būs jāzvana pa tālruni 110, taču likumsargus varēs izsaukt arī pa līdzšinējiem tālruņiem 112 vai 02. Galvenais ieguvums no jaunā Valsts policijas ārkārtas zvanu tālruņa numura 110 ieviešanas ir policijas reaģēšanas spēju palielināšana.

Jaunais palīdzības tālrunis paredzēts tiem gadījumiem, kad iedzīvotājiem ir nepieciešama tūlītēja policijas palīdzība – ja notiek nopietns sabiedriskās kārtības apdraudējums, noziegums vai ceļu satiksmes negadījums.

Jaunais tālruņa numurs ir bezmaksas, tas darbojas visu diennakti, to var sazvanīt gan no mobilā, gan fiksētā tālruņa, un tas savieno ar jebkuru dežūrdaļu. Visas sarunas tiek ierakstītas.

Zvanot pa tālruni 110, iedzīvotājs tiks savienots ar attiecīgā policijas reģiona centru, kurš apkalpos zvanu. Tālāk policijas dežurants nodod informāciju tuvākajai policijas ekipāžai vai iecirknim, un tad policijas ekipāžai atliek tikai ierasties notikuma vietā. Ņemot vērā to, samazināsies tiks svarīgais laiks no notikuma līdz policijas reaģēšanai.

Policija gan aicina iedzīvotājus jauno numuru neizmantot kā izziņas vai informācijas palīdzības tālruni.

Neskatoties uz jaunizveidoto tālruņa numuru, policiju arī turpmāk varēs sazvanīt pa tālruņiem 112 vai 02. Tiem gan ir vairāki mīnusi atšķirībā no jaunā tālruņa. Zvanot uz ārkārtas palīdzības dienestu tālruni 112, laiks tiek tērēts tam, lai operators noskaidrotu, kuram dienestam notikums jāpārdresē, savukārt pa numuru 02 policiju nevar sazvanīt no mobilā tālruņa, otrdien žurnālistiem atzina Valsts policijas priekšnieks Artis Velšs.

Atsaucoties uz iepriekš veiktu aptauju, Velšs norādīja, ka iedzīvotājus neapmierina vēršanās pie policijas pa tālruni 112 jau pieminētās pāradresācijas dēļ un arī tāpēc, ka stāstāmais jāatkārto vairākas reizes – no sākuma tālruņa 112 operatoram un pēc tam policijas pārstāvim.

Īpašas kampaņas jaunā tālruņa popularizēšanai nebūs, taču iespēju robežās policija sabiedrību informēs par tā pastāvēšanu. Apsvērta arī doma, ka jaunās policijas automašīnas apzīmēs ar tālruņa numuru.

Tālruņa ieviešana Valsts policijai papildu līdzekļus neprasīs.

Latvijā

“Migrācija ir jāpieņem kā notiekošs faktors,” tālrādē izteicās Valsts kancelejas Inovācijas laboratorijas vadītāja Evija Taurene. Par šo atziņas “pērli” jau ir runāts pietiekami, tāpēc mani vairāk interesēja pati Inovācijas laboratorija. Ko tā “ēd”? Uz ko tiecas?

Svarīgākais