Jelgavas slimnīcas korupcijas lietā, iespējams, iesaistītā firma uzvarējusi arī citos iepirkumos

Jelgavas slimnīcas korupcijas lietā, iespējams, iesaistītā firma pēdējo mēnešu laikā uzvarējusi vairākos slimnīcas rīkotajos iepirkumos. Tikmēr Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) noliedz provokācijas iespējamību pret slimnīcas direktoru Andri Ķipuru, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

KNAB par vairākkārtēju kukuļu ņemšanu aizdomās tur Jelgavas slimnīcas direktoru Ķipuru un slimnīcas nodaļas vadītāju, savukārt aizdomās par kukuļu došanu – divus uzņēmējus.

TV3 raidījumam "Nekā Personīga" Ķipura kolēģi apgalvoja, ka direktora kabinetā liktenīgajā dienā ap vienpadsmitiem no rīta ieradies kādas firmas pārstāvis. Nācis prezentēt jaunas preces. Pēc tam priekšnieks aizbraucis uz pilsētu. Kad atgriezies – ieradies KNAB un uz direktora galda atrasta nauda. Kas ir bijuši viesi, Ķipurs nestāsta, bet raidījumam atklāj, ka uz KNAB aizvests sniegt liecības par firmu, kas vairākkārt uzvarējusi slimnīcas rīkotajos iepirkumos. Pēc slimnīcas direktora teiktā tā bijusi firma „Digiteks”.

"Nekā personīga" vēstīja, ka SIA "Digiteks" pieder Andim Gulbim un Jānim Kramenam, kuriem ir ilga pieredze medicīnas preču biznesā. Vienā ēkā Juglā reģistrēta gan šī, gan arī viņu otra firma "Amerilat MD", noskaidrojis raidījums.

Laika posmā no novembra, kad pēc KNAB domām Jelgavā aizdomīgie darījumi notikuši, abas Gulbim un Kramenam piederošās firmas slimnīcai piegādājušas termoskapjus, ultrasonogrāfu zondes, sonoskopu, funkcionālās gultas un ratiņkrēslus. "Amerilat MD" apkalpojot arī rentgena nodaļas aparatūru. Pēc Iepirkumu uzraudzības biroja datiem Jelgavas slimnīcā firmas gada laikā uzvarējušas konkursos par vairāk nekā 166 tūkstošiem latu.

Piektdienas rītā "Nekā Personīga" izdevās sastapt Krameni, kurš bija nerunīgs. Viņš teica, ka "KNAB bijušas intervijas", bet pēc jautājuma par to, vai maksājuši naudu slimnīcas vadītājam aicināja "jautāt institūcijām".

KNAB izvairās atklāt, vai izmeklēšana saistīta ar šiem diviem uzņēmumiem.

KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe apgalvo, ka pierādījumi par kukuļošanu vākti jau ilgāku laiku. Izmeklētāju pieredze rāda - ja kukuļi tiek doti regulāri vienam cilvēkam, tad šādu shēmu atklāt esot ļoti grūti, jo tā ir abpusēji izdevīga – preču piegādātājs ir ieinteresēts ilgām un stabilām attiecībām ar slimnīcu, bet iestādes vadība – iespējā saņemt naudu.

Strīķe sarunā ar "Nekā Personīga" pilnībā izslēdz provokācijas iespēju pret slimnīcas direktoru

"Zinot izmeklēšanas gaitu, savāktos pierādījumus un visus lietas apstākļus, es varu apgalvot, ka provokācija šeit ir izslēgta vispār. Tā nav pat iedomājama šīs lietas ietvaros," komentēja Strīķe.