Premjers mēģinās panākt vienošanos ar LIZDA, lai rastu risinājumus streika prasībām

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) šodien plkst.10 Ministru kabinetā tiksies ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) pārstāvjiem, lai pārrunātu iespējas rast risinājumus streika prasībām par pedagogu atalgojumu un darba slodzi.

Pārrunās piedalīsies izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K), finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns, informē premjera preses sekretārs Sandris Sabajevs.

Tāpat valdība otrdien iepazīsies ar izglītības ministres ziņojumu par sarunu gaitu ar LIZDA.

Jau ziņots, ka valdības koalīcija pedagogiem tikšanās laikā piedāvās no 2023.gada 1.janvāra par 40 stundu slodzi, kurā ietverts arī ārpusstundu darbs, zemākās likmes atalgojumu palielināt no 900 līdz 1200 eiro. Pedagogiem paredzēts piedāvāt pāreju uz praksē jau pastāvošo 40 stundu darba nedēļu.

Savukārt LIZDA vadītāja Inga Vanaga norādīja, ka koalīcijas piedāvājums par pedagogu algas palielinājumu no 2023.gada 1.janvāra ir nepārdomāts un manipulatīvs, jo šāds atalgojums jau ir spēkā no 1.septembra.

Vanaga skaidro, ka no 1.septembra tika palielināta pedagogu, kas strādā 30 stundas nedēļā, minimālās algas, kas pašreiz ir 900 eiro. Sekojoši pedagogam, kas strādā 40 stundas nedēļā proporcionāli nedrīkstot maksāt mazāk par 1200 eiro.

Jau ziņojām, ka izlīgšanas komisijai pagājušajā nedēļā pēdējā sēdē neizdevās atrast kompromisu jautājumā par pedagogu darba samaksas paaugstināšanu, līdz ar to LIZDA no 19.septembra ir apņēmusies rīkot pedagogu streiku.

Viena no arodbiedrības prasībām ir "sabalansēta darba slodze", proti, lai mazāka daļa no slodzes tiktu paredzēta kontaktstundām. Arodbiedrība nepiekrīt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvājumam, ka darba slodzi sabalansēs līdz 2028.gadam. IZM piedāvājumā process esot pārāk ilgs, un to nevarot atļauties ar līdzšinējām problēmām.

Savukārt otrā prasība ir panākt, lai valdība pildītu spēkā esošo Izglītības likuma normu par pedagogu atalgojuma grafiku, to saskaņojot ar algas aprēķina principiem.

Apkopojot provizoriskos datus par pedagogu beztermiņa streika dalībnieku skaitu, Vanaga pastāstīja, ka pēc nedēļas beztermiņa streiku sāks 23 601 izglītības darbinieks no kopumā 815 izglītības iestādēm, sākot ar pirmsskolas izglītības iestādēm un beidzot ar augstskolām.