"Tilde" saņēmusi galveno balvu EK konkursā "Mākslīgā intelekta lielais izaicinājums"

© pixabay.com

Latvijas valodas tehnoloģiju uzņēmums "Tilde" ieguvis galveno balvu Eiropas Komisijas (EK) rīkotajā konkursā "Large AI Grand Challenge" jeb "Mākslīgā intelekta lielais izaicinājums", aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

"Tilde" saņems 250 000 eiro naudas balvu un iespēju izmantot jaudīgāko Eiropas superdatoru "LUMI". Ar tā palīdzību uzņēmums varēs izstrādāt sarunbotam "ChatGPT" līdzīgu lielo valodas modeli latviešu un citām Eiropas valodām.

Konkursa "Mākslīgā intelekta lielais izaicinājums" mērķis ir izcelt un atbalstīt spējīgākos Eiropas mākslīgā intelekta (MI) uzņēmumus, lai veicinātu Eiropas globālo konkurētspēju MI jomā.

Konkursā piedalījās 94 uzņēmumi no visas Eiropas. Tiem bija jāapliecina spēja radīt lielos valodas modeļus, kas noteiktos lietojumos var konkurēt ar "ChatGPT" un līdzīgiem globāliem risinājumiem. Eiropas Komisijas iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons 26.jūnijā paziņoja, ka vienu no četrām konkursa galvenajām balvām ieguvis Latvijas valodas tehnoloģiju uzņēmums "Tilde".

"Tilde" konkursā piedalījās ar mērķi radīt lielo valodas modeli latviešu un citām Eiropas valodām, kas nav pietiekami atbalstītas pašreizējās MI tehnoloģijās.

Uzņēmumā norāda, ka jaunajā MI modelī, kas tiks veidots neironu tīklu tehnoloģijā, "Tilde" plāno iekļaut vairāk nekā 30 miljardus parametru. Lai izveidotu šādu valodas modeli, kas nepieciešams "ChatGPT" līdzīgiem risinājumiem, vajadzīgs visaugstākās veiktspējas superdators.

Pateicoties uzvarai EK konkursā, "Tilde" ieguvusi iespēju uzkrāt pieredzi superdatoru skaitļošanas uzdevumu veikšanā un gadu izmantot vienu no jaudīgākajiem pasaules superdatoriem. Tildei ir piešķirti divi miljoni šī superdatora procesorstundu.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Tilde" 2022.gadā strādāja ar 6,761 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 1,2% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa saruka 5,1 reizi un bija 80 640 eiro. Finanšu rādītāji par 2023.gadu vēl nav pieejami.

Kompānija reģistrēta 1991.gada septembrī, un tās pamatkapitāls ir 30 000 eiro. Kompānijas īpašnieki vienādās daļās ir Uldis Dzenis un Andrejs Vasiļjevs.

Svarīgākais