Latvijas iedzīvotāji šogad varētu palikt bez ogām; cik kritiska ir situācija?

© Dmitrijs Suļžics /MN

Plus 20, un vietām pat vairāk - tādi laikapstākļi bija pagājušās nedēļas nogalē. Un tad ziema atkal var par sevi atgādināt ar nelielām salnām un pat sniegu. Tas viss neiepriecina dārzniekus.

"Šobrīd man šķiet, ka viss ir kārtībā. Šīs aukstās temperatūras līdz mīnus 28 grādiem bija atpūtas laikā: kad bija pamatīgs sals, ne kokiem, ne krūmiem pumpuru nebija. Bet prognoze uz tuvākajām dienām ir satraucoša. No sākuma siltums. Tādā temperatūrā pumpuri sāk atvērties un ja pēc tam ja atkal mīnusi, nebūs labi. Ļoti ceru, ka nekas slikts nenotiks. Bet pumpuriem ļoti nepatīk, kad vispirms sasilst, un tad uzreiz salnas,” LR4 stāstīja Latvijas Augļkopju asociācijas valdes priekšsēdētāja un krūmmelleņu audzētāja Māra Rudzāte.

Vai ir kaut kas, ko var darīt dārznieki? "Nē. Diemžēl neko nevar darīt ne sakņu sistēmai, ne daudzajiem atvērtajiem pumpuriem. "Bet ceru, ka kopumā šogad bez āboliem, bumbieriem un ķiršiem nepaliksim," saka Māra Rudzāte. "Nu nevar taču tā būt, ka daba visu laiku kaut ko atņem. Kaut ko arī dod."

Pagājušā ziema sagādāja vilšanos ogu audzētājiem. Bargais janvāris neapšaubāmi ietekmēs aveņu un melleņu ražu - īpaši tur, kur sniega bija maz vai tas nokusa pirms sala iestāšanās, atzīmē dārzniece Gundega Sauškina.

"Pēc mūsu saimniecības varu teikt: aveņu atkal nebūs. Labāka situācija ir ar dzērvenēm un mellenēm - krūmi bija zem sniega. Bet tas ir pie mums, bet citā Latvijas vietā, tuvāk jūrai, kur bija mazāk sniega, var būt problēmas. Ar mellenēm noteikti būs problēmas."

Latvijā

Pirmie velo statīvi jaunajos Čehijas uzņēmuma "Škoda Vagonka" ražotajos elektrovilcienos varētu parādīties nākamā gada sākumā, savukārt kopējās projekta izmaksas sarukušas par 25,8% - no 1,198 miljoniem eiro līdz 888 600 eiro, aģentūrai LETA pavēstīja AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārstāvji.

Svarīgākais