Atgādina, kā rīkoties plūdu gadījumā

Plūdu draudu gadījumā iedzīvotājiem jāseko līdzi meteorologu brīdinājumiem, kā arī jānovēro situācija sava mājokļa tuvumā.

Gadījumā, ja izvērtējot situāciju saredzat plūdu bīstamības iespējamību, informējiet Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu pa tālruni 112 vai 01. Informējiet pašvaldību, lai nepieciešamības gadījumā saņemtu savlaicīgu palīdzību, norāda Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests.

Plūdu draudu gadījumā, atbilstoši izstrādātajiem civilās aizsardzības plāniem, tiks veikta iedzīvotāju apziņošana un evakuācija no apdraudētās teritorijas.

Nepieciešamības gadījumā par plūdu briesmām (strauju ūdens līmeņa celšanos) vietās, kur uzstādītas trauksmes sirēnas (pilsētās), Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests iedzīvotājus brīdinās, ieslēdzot trauksmes sirēnas - iedzīvotājiem pēc tam jāklausās informācija, kas tiks pārraidīta radio un televīzijā. Neizslēdziet radio aparātus un televizoru, klausieties turpmāko informāciju.

Ja informācija tiek sniegta pa skaļruņiem, ieklausieties un izpildiet norādījumus.

Mājās ir jābūt savlaicīgi sagatavotiem rezerves krājumiem, kas varētu būt nepieciešami ārkārtas gadījumos.

Krājumos jāietver: Sērkociņi, sveces, kabatas lukturi, ar baterijām darbināms radio uztvērējs un rezerves baterijas; Dzeramais ūdens, lai nodrošinātu ūdens krājumus (aptuveni 19 litri vienai personai); Ilgi uzglabājami pārtikas produkti (piem., konservi, putraimu un miltu izstrādājumi, u.c.); Gāzes plītiņa; Jāpapildina mājās esošā medikamentu aptieciņa; Guļammaisi vai papildus segas; Ja ģimenē ir zīdainis, jāsagatavo autiņbiksītes, atbilstošs apģērbs un citas bērnu preces. Ja bērns netiek zīdīts, jānodrošina atbilstošs mākslīgais maisījums un tā pagatavošanai nepieciešamie līdzekļi vai cits bērnam nepieciešamais uzturs; Personīgās higiēnas līdzekļi: ziepes, zobu pasta, higiēniskās salvetes un mitrās salvetes; Komplekts ārkārtas gadījumiem jūsu automašīnai, kurā ietilpst, savienotājvadi, kartes, instrumenti, pirmās palīdzības aptieciņa, ugunsdzēšamais aparāts, guļammaisi, kā arī ilgstoši uzglabājama pārtika; Gumijas zābaki, izturīgi apavi, ūdensnecaurlaidīgi cimdi un atbilstošs apģērbs; Personas dokumenti (uzglabājiet visiem ģimenes locekļiem zināmā un pieejamā vietā).

Iedzīvotājiem ar hroniskām saslimšanām vai specifiskiem veselības stāvokļiem, kas nosaka regulāru medikamentu lietošanu (sirds asinsvadu slimību, cukura diabēta, astmas slimnieki, u.c.), laicīgi jāpapildina zāļu krājumi, lai gadījumā, ja plūdu dēļ nav iespējams nokļūt pie ārsta vai uz aptieku, nepieciešamie medikamenti jau mājās būt pieejami.

Pavēle par evakuēšanās nepieciešamību tiks sniegta pa radio un televīziju vai ar policijas skaļruņu palīdzību. Ņemiet līdzi tikai pašas nepieciešamākās lietas – personas dokumentus, skaidru naudu, vērtslietas, pārtikas krājumus, medikamentus, nepieciešamo apģērbu un apavus; Atvienojiet gāzes, elektrības un ūdens padevi; Sekojiet norādītajam evakuācijas maršrutam un esiet gatavi intensīvai satiksmei; Nemēģiniet, ejot ar kājām vai braucot, šķērsot upītes vai applūdušus ceļus.

Atsakoties evakuēties, nodrošiniet sevi ar pārtiku, dzeramo ūdeni, medikamentiem, citām visnepieciešamākajām lietām. Atteikums evakuēties jāapstiprina rakstiski, uzņemoties atbildību par iespējamajām sekām.

Gadījumā, ja izsaucat neatliekamo medicīnisko palīdzību, bet pie izsaukuma vietas ir grūti piekļūt – plūdu, slikta ceļa vai kādu citu apstākļu dēļ, lūdzam par to ziņot, jau piesakot izsaukumu.

NMP dienesta rīcībā esošā informācija un līdzšinējā pieredze neliecina par to, ka slimnīcas atrastos plūdu apdraudētās teritorijās.

Pēc plūdu likvidēšanas nepieciešams veikt pasākumus vides atveseļošanai (piemēram, aku, pagrabu un citu piesārņotu vietu attīrīšanu (ja nepieciešams dezinfekciju) un sakopšanu).

Svarīgākais