Parasportists Oliņš pēc dalības kalnu slēpošanas nometnē Austrijā gatavs turpināt pilnveidot prasmes

© Ģirts Ozoliņš/MN

Latvijas parasportists Mārtiņš Oliņš, kurš decembrī ar treneri Kristīnu Ceru piedalījās Starptautiskās Slēpošanas un snovborda federācijas (FIS) rīkotajā kalnu slēpošanas nometnē Austrijā, gatavs turpināt pilnveidot savas prasmes, sociālās tīklošanās vietnē "Facebook" raksta Oliņš.

Šī gada novembrī Latvija no FIS saņēma ielūgumu piedalīties kalnu slēpošanas nometnē parasportistiem un viņu trenerim. Nometne no 9. līdz 14.decembrim norisinājās Kaunertālē, Austrijā, un tajā piedalījās arī paralimpisko spēļu medaļnieki.

"Šī bija fantastiska iespēja piedalīties šādā nometnē un apmainīties ar kontaktiem, pieredzi un zināšanām par šo paralimpisko sporta veidu," raksta Oliņš.

Latvijas pārstāvji arī apzinājuši iespējas pievienoties nometnēm citās valstīs. "Jādodas uz lielajiem kalniem, jākrāj kilometri un, kas zina, varbūt izdosies noslēpot kādās no FIS sacensībām. Tikmēr tepat Latvijā turpināšu stiprināt savas slēpošanas prasmes, pievienojoties trenerei Kristīnei kopīgajos treniņos. Labprāt padalītos ar zināšanām ar kādu citu entuziastu, kurš ir gatavs nodarboties ar kalnu slēpošanu, jo iespējas attīstīties ir. Nenoliegšu, ka viss atkarīgs arī no finansiālajām iespējām," raksta Oliņš.

Lai varētu piereģistrēties kā paralimpiskais sportists kalnu slēpošanas disciplīnās, Oliņam vispirms Latvijā bija jāiziet medicīniskā komisija Sporta Laboratorijā pie sporta klasifikācijas ārstes Sandras Rozenštokas. Tā kā no pērnā gada ziemas slēpošanas sporta veidus no Starptautiskās Paralimpiskās komitejas (IPC) ir pārņēmusi FIS, procesā iesaistījās arī Latvijas Slēpošanas federācija (LSF).

Dalību nometnē pilnībā apmaksāja FIS, savukārt ceļa izdevumi tika segti no Latvijas Paralimpiskās komitejas (LPK) budžeta.

Šāda līdzīga nometne tieši treneriem jau notika šā gada aprīlī Francijā, kur Cera apguva parasporta treneres iemaņas. Oliņš ar kalnu slēpošanu nodarbojas kopš 2019.gada marta, pamatus šajā parasporta veidā iegūstot Norvēģijas kalnos "CampSpinal" nometnē.

Latvijā

Valsts drošības dienests pabeidzis izmeklēšanu esošajos kriminālprocesos par prettiesisku darbību Ukrainā, karojot Krievijas pusē. Prokuratūra tiesai nosūtījusi 6 lietas, bet vairākās apturētas, jo, piemēram, persona ir meklēšanā un nav iespējams uzrādīt apsūdzību, Viena no lietām, kas šī iemesla dēļ apturēta ir pret Ilijasu Mahamajevu. Par karošanu Krievijas pusē viņam plāno atņemt Latvijas pilsonību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”, atsaucoties uz iekšlietu ministra Rihards Kozlovska teikto (JV).

Svarīgākais