"Sustento" rīko semināru par diskriminācijas jautājumiem cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Pirmdien, 14.novembrī, Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija "Sustento" organizēs semināru "Vai atpazīsti diskrimināciju?", kurā aicināti piedalīties cilvēki ar dzirdes traucējumiem, aģentūru LETA informēja organizācijas pārstāve Irīna Meļņika.

Organizācijas ilggadējā pieredze liecina, ka Latvija cilvēki ar invaliditāti slikti izprot jēdzienu "diskriminācija". "Sustento" valdes priekšsēdētāja Gunta Anča atzina, ka nedzirdīgiem cilvēkiem pieeja informācijai ļoti bieži ir ierobežota, un tas padara šo sabiedrības daļu īpaši neaizsargātu. Cilvēki, kuri nevar saņemt informāciju par savām tiesībām, nevar tās aizstāvēt un viegli var kļūt par diskriminācijas upuriem.

Viņa skaidroja, ka semināra mērķis ir ne tikai vispārīgi skaidrot diskriminācijas jēdzienu, bet arī mācīt to atpazīt ikdienišķas situācijās. Piemēram, ja mājas iedzīvotāju kopsapulcē nedzirdīgs cilvēks nevar saņemt informāciju zīmju valodā, viņš nevar piedalīties sev nozīmīgu jautājumu apspriešanā un lēmumu pieņemšanā līdzvērtīgi pārējiem mājas iemītniekiem.

Sabiedrības attieksmi pret invaliditāti veido ne tikai personiskā pieredze vai saskarsme ar cilvēkiem, kuru vajadzības ir atšķirīgas no viņu pašu vajadzībām, bet arī informatīvā telpa.

Seminārs tiek rīkots projekta "Zini, proti, dari - cilvēku ar invaliditāti tiesību aizsardzība" ietvaros. Tā laikā "Sustento" veica dažādu ziņu portālu un sociālo tīklu monitoringu, pētot tajos publicētajā informācijā un komentāros pausto attieksmi pret invaliditāti. Monitoringa rezultāti ļāva secināt, ka pēdējos gados Latvijas sabiedrība kļuvusi zinošāka un atvērtāka pret dažādo, tomēr vēl aizvien ir daudz stereotipu par cilvēku ar invaliditāti spējām un vietu sabiedrībā kopumā.

Semināra "Vai atpazīsti diskrimināciju" dalībnieki tiks iepazīstināti ar monitoringā iegūto informāciju, bet ar monitoringa kopējiem rezultātiem un situācijas analīzi "Sustento" nāks klajā decembrī projekta noslēguma pasākumā, pēc tam iepazīstinot ar to arī plašāku auditoriju.

Projektu "Zini, proti, dari - cilvēku ar invaliditāti tiesību aizsardzība" finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu programmu "Aktīvo iedzīvotāju fonds".

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais