Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Kolkasragā izveidojies 2 metrus augsts stāvkrasts

© Kaspars Krafts/F64

Pirmo reizi pludmalē izveidojies stāvkrasts. To steidz vērot tūristi, tāpēc Dabas aizsardzības pārvalde aicina izmantot tikai ierīkotās takas, lai intensīvajā noslogojumā, izbradājot teritoriju, krasts netiktu zaudēts vēl vairāk, vēsta ReTv.

Kad pēdējo reizi pirms padsmit gadiem kolcinieki veica zemes mērījumus, viņi secināja, ka jūrā pazuduši trīs hektāri Kolkas raga teritorijas. Ja mērījumus veiktu šogad, rezultāti būtu vēl iespaidīgāki, jo šoziem Kolkasragā jūra pietuvojusies par aptuveni 20 metriem.

Informācijas zīmes jau aizskalojis ūdens, nogāztas simboliskās priedes ar diviem stumbriem, kas auga pašā spicē, kur satiekas divas jūras. Nekurienē beidzas arī centrālā laipa. Daļa laipas posmu gan ik gadu nesezonā tika noņemti, vasarā pielikti atpakaļ, taču šogad daba sagādāja daudz vairāk darba. “Jūra nāk klāt, mēs vēl vienu posmu noņemam, jūra nāk klāt, mēs atkal vēl vienu posmu... Beigās bija tā, ka nācās arī, kur bija “Kolkasrags - Priežu taka”, pat to norādi ņemt nost, jo citādāk tā būtu vienkārši iegāzusies jūrā,” saka Jānis Dambītis, SIA “Kolkasrags” vadītājs.

Iespējams, tagad nāksies veidot kāpnes vai lēzenāku noeju, jo pirmo reizi Kolkas piekrastē izveidojies stāvkrasts, kas sasniedz pat divu metru augstumu. Tas liek uzmanīgiem būt arī tūristiem. “Ja tu ej gar to pašu krastu, var būt moments, kad viņš nobrūk. Tur tomēr ir diezgan augsts. It sevišķi, ja ir gados vecāki cilvēki - nevajadzētu iet līdz pašai stāvkrasta malai,” pauž Jānis Dambītis.