Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

"Olmafarm": Čehijas uzņēmums "Black Duck Invest" zaudējis astoņos tiesvedības procesos

© f64.lv, Aigars Jansons

Čehijas uzņēmums "Black Duck Invest", kas apgalvo, ka aprīlī kļuvis par SIA "Olmafarm" piederošo 42,5% zāļu ražotāja AS "Olainfarm" īpašnieku, ir zaudējis astoņos atsevišķos tiesu procesos Latvijas un Čehijas tiesās, aģentūrai LETA pavēstīja "Olmafarm" valdes loceklis Pēteris Rubenis.

Viņš piebilda, ka manipulācijas "Black Duck Invest" apgalvojumos par akciju pirkuma līguma slēgšanas apstākļiem izgaismojuši arī divi starptautiski uzņēmumi - auditorkompānija "PriceWaterhouseCoopers" un zvērinātu advokātu birojs "Sorainen".

Rubenis pavēstīja, ka Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa 30.augustā noraidīja "Black Duck Invest" pieteikumu atcelt par labu "Olmafarm" piemērotos pagaidu aizsardzības līdzekļus. "Līdz ar to "Black Duck Invest" vairākkārtējie mēģinājumi ietekmēt "Olmafarm" rīcību un traucēt tai piederošo balsstiesību izmantošanu kārtējo reizi ir izrādījušies nesekmīgi. Tiesas lēmums vairs nav pārsūdzams," informēja Rubenis.

Viņš arī pauda viedokli, ka "Black Duck Invest" nelabvēlīgie tiesas nolēmumi konsekventi apliecina, cik apšaubāmi ir "Black Duck Invest" apgalvojumi par "Olainfarm" akciju iegādi, taču nu tiesu nolēmumiem pievienojušies arī divu starptautiski atzītu uzņēmumu atzinumi, kas apgāž "Black Duck Invest" pārstāvja Vojteha Kačenas 2021.gada 4.augustā preses konferencē un paziņojumā medijiem klāstīto, ka "Olainfarm" akciju iegādes darījuma sagatavošana bijis ilgs process, kurā "Olmafarm" pārstāvējis "PriceWaterhouseCoopers", Čehijas banku - "Sorainen", bet "BHM Group" kompāniju "Black Duck Invest" - "Walles" juridiskie eksperti.

"Taču gan "PriceWaterhouseCoopers", gan "Sorainen" kategoriski noraida dalību šī darījuma sagatavošanā. "PriceWaterhouseCoopers" un zvērinātu advokātu birojs "PriceWaterhouseCoopers Legal" ir informējuši "Olmafarm", ka, pretēji Kačenas apgalvojumiem, nav pārstāvējuši "Olmafarm" ne saistībā ar iespējamo aktīvu atsavināšanu, ne kādu citu darījumu. Tāpat "PriceWaterhouseCoopers" rīcībā neesot informācijas, ka kāds cits "PriceWaterhouseCoopers" uzņēmumu grupā ietilpstošs uzņēmums būtu sniedzis jebkāda veida pakalpojumus "Olmafarm"," pavēstīja Rubenis.

Viņš piebilda, ka arī zvērinātu advokātu birojs "Sorainen" kategoriski noraida kā nepatiesus Kačenas apgalvojumus, ka būtu veikuši "due diligence" vai pārstāvējuši darījumā iesaistīto Čehijas banku.

"Līdz ar to "Black Duck Invest" paziņojumi par šķietamā darījuma noslēgšanas apstākļiem ir izrādījušies melīgi, ko attiecīgi izvērtējušas arī tiesas. Par spīti vairākkārtējiem mēģinājumiem ietekmēt rezultātu ar publiska un institucionāla spiediena palīdzību, tiesas konsekventi noraidījušas "Black Duck Invest" pieteikumus," skaidroja Rubenis.

Viņš atgādināja, ka 27.aprīļa naktī no amata jau teju diennakti atsauktā "Olmafarm" valdes locekle Milana Beleviča parakstīja "Olainfarm" akciju pārdošanas līgumu ar "BHM Group" kompāniju "Black Duck Invest".

Rubenis uzsvēra, ka Beleviča nebija saņēmusi mandātu īstenot akciju pārdošanu "Black Duck Invest", jo tas neatbilst Valērija Maligina līdzmantinieču gribai. "Tieši acīmredzamie likuma pārkāpumi un ar akcionāru interesēm nesavienojami piedāvājumi bija iemesls, kādēļ līdzmantinieces vienbalsīgi vienojās par Belevičas atcelšanu, un 26.aprīlī par to tika informēta arī pati Beleviča. Šo faktu Beleviča šobrīd cenšas slēpt," pauda Rubenis.

Viņš pavēstīja, ka tālākās "Black Duck Invest" un Beļevičas rīcības, "nakts piesegā vienatnē parakstot pusgatavu, nepilnīgu un kļūdainu līgumam līdzīgu dokumentu", uzskatāmi parāda, ka pilnvaras zaudējusī Beleviča centās izmantot pēdējās stundas, kad viņas atcelšana, kaut viņai izziņota, vēl nebija reģistrēta publiski.

"Šāda mēroga darījumam neatbilstīga ir ne vien vēlā nakts stunda, kurā no darba atbrīvotā Beleviča parakstīja līgumu, bet arī fakts, ka čehu puse jau nākamajā dienā parakstījusi pavisam citu dokumentu. Uz tā notārs apliecinājis čehu uzņēmuma pārstāvja parakstu, un laika atzīme vēsta, ka tas noticis 27.aprīlī," skaidroja Rubenis.

Viņš norādīja, ka "Black Duck Invest" cenšas pamatot savas īpašuma tiesības uz "Olainfarm" akcijām, iesniedzot divus atšķirīgus līguma eksemplārus, kur uz viena ir atlaistās Belevičas, bet uz otra - "Black Duck Invest" paraksti. Turklāt abi šie atšķirīgie dokumenti ir parakstīti 27.aprīlī, kad Belevičai vairs nebija juridiskas saistības ar "Olmafarm", jo viņas valdes locekļa pilnvaras bija beigušās 26.aprīlī.

"Šīs "pusnakts investora" "Black Duck Invest" un Belevičas darbības, cenšoties izkrāpt "Olainfarm" akcijas, ir šokējošs reiderisma piemērs. Tāpēc jo vairāk izbrīna šo personu sūdzības par tiesībsargājošajām iestādēm un uzbrukumi Latvijas valsts tiesiskumam," pauda Rubenis.

Viņš informēja, ka 2.jūnija "Black Duck Invest" pieteikums Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā pret iespējamo atbildētāju "Olmafarm" par prasības nodrošināšanu pirms prasības celšanas tika noraidīts ar 3.jūnija Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu. Savukārt 10.jūnija "Black Duck Invest" blakus sūdzībā par minēto lēmumu Rīgas apgabaltiesā 29.jūnijā ar Rīgas apgabaltiesas lēmumu atteikts ierosināt apelācijas tiesvedību.

Rubenis pavēstīja, ka otra zaudētā tiesvedība ir 3.jūnija "Black Duck Invest" pieteikums tiesā Čehijā pret atbildētāju "Olmafarm". "Atbildētājam nav informācijas par lietas virzību, cik saprotams, Čehijas tiesa jau trīs mēnešus nav pieņēmusi nekādu lēmumu," norādīja Rubenis.

Viņš informēja, ka trešā zaudētā tiesvedība ir 21.jūnija "Black Duck Invest" pieteikums Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā par prasības nodrošināšanu pret "Olmafarm" saistībā ar Čehijā iesniegto pieteikumu. Ar Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 28.jūnija lēmumu šis pieteikums noraidīts.

Savukārt 8.jūlija "Black Duck Invest" blakus sūdzība par minēto lēmumu ar Rīgas apgabaltiesas 30.jūlija lēmumu ir noraidīta, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai lēmumu atstājot negrozītu.

Rubenis informēja, ka ceturtā lieta ir 14.jūnija Beļevičas pieteikums Ekonomisko lietu tiesā pret "Olmafarm" - ar tiesas lēmumu 28.jūnijā prasības pieteikums ir atteikts. Beļeviča 8.jūlijā iesniedza blakus sūdzību Senātā, bet 18.augustā Senāts izlēma par atteikšanos pieņemt Beļevičas blakus sūdzību par Ekonomisko lietu tiesas 28.jūnija lēmumu.

Savukārt piektā lieta ir "Olainfarm" mazākuma akcionāra Agra Auces 15.jūnija pieteikums Ekonomisko lietu tiesā pret "Olmafarm" un vairākiem citiem atbildētājiem, kas atteikts 28.jūnijā.

Sestā "Black Duck Invest" zaudētā lieta, pēc Rubeņa sniegtās informācijas, ir 3.jūnija "Olmafarm" pieteikums Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesā par pagaidu aizsardzību pirms prasības celšanas pret iespējamiem atbildētājiem Beļeviču un "Black Duck Invest". Ar Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas 11.jūnija lēmumu pieteikums par pagaidu aizsardzību apmierināts.

Savukārt 15.jūlijā Rīgas pilsētas Pārdaugava tiesa izskatīja "Black Duck Invest" pieteikumu par piemēroto pagaidu aizsardzības līdzekļu atcelšanu. Ar Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas 19.jūlija lēmumu tiesvedība "Black Duck Invest" pieteikumā par pagaidu aizsardzības līdzekļu atcelšanu izbeigta saistībā ar to, ka "Black Duck Invest" nav tiesību iesniegt pieteikumu par pirms prasības celšanas piemēroto pagaidu aizsardzības līdzekļu atcelšanu. Lēmums nav pārsūdzams, tiesvedība noslēgusies.

Vēl 28.jūlijā "Black Duck Invest" atkārtoti iesniedza pieteikumu par pagaidu aizsardzības atcelšanu, bet 30.augustā Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa nolēma, ka "Black Duck Invest" pieteikums ir noraidāms. Lēmums nav pārsūdzams.

Pēc Rubeņa sniegtās informācijas, septītā lieta ir 11.jūnijā Čehijā tiesas noraidītais pirmais "Black Duck Invest" pieteikums par prasības nodrošinājumu pret "Olmafarm". Ar Prāgas municipālās tiesas 28.jūnija lēmumu arī otrais "Black Duck Invest" pieteikums par prasības nodrošinājumu noraidīts.

Savukārt astotā lieta ir "Black Duck Invest" Prāgas Augstākajā tiesā 4.augustā pārsūdzētais Prāgas municipālās tiesas lēmums. No Prāgas Augstākās tiesas 4.augusta nolēmuma izriet, ka, izskatot "Black Duck Invest" sūdzību, tiesa to atzininusi par nepamatotu un noraidāmu. Tālākas pārsūdzības lietā nav iespējamas, pavēstīja Rubenis.

"Tātad, kā redzams, tiesas ir konsekventi noraidījušas "Black Duck Invest" mēģinājumus panākt prasības nodrošināšanu, uzskatot, ka prasības pieteikumi pirmšķietami nebūs apmierināmi, savukārt "Olmafarm" pieteikums, tieši otrādi, apmierināts, uzskatot, ka "Olmafarm" pamatprasība pret Beļeviču un "Black Duck Invest" pirmšķietami varētu būt pamatota," pauda Rubenis.

LETA jau ziņoja, ka "Black Duck Invest" apgalvo, ka nopircis 42,56% "Olainfarm" akciju un kļuvis par lielāko "Olainfarm" akcionāru, taču policija izmeklē aizdomas, ka darījums patiesībā ir krāpšana, un lietā aizturējusi vismaz trīs personas.

"Black Duck Invest" iepriekš ziņoja, ka farmācijas grupa "Repharm" kontroli "Olainfarm" pārņēmusi pretlikumīgi un "Black Duck Invest" turpinās aizstāvēt savas tiesības Latvijas un Čehijas tiesās, lai panāktu ar SIA "Olmafarm" noslēgtā "Olainfarm" akciju iegādes darījuma izpildi.

Tāpat, pēc Čehijas uzņēmuma paustā, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), atļaujot "Repharm" grupas uzņēmumam "AB City" izteikt akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu, pieņēma lēmumu, nenoskaidrojot, kas ir tiesīgs rīkoties ar daļu "Olainfarm" akciju, kas tiek izmantotas, lai virzītu uz priekšu akciju atpirkšanas obligātu piedāvājumu.

"Black Duck Invest" norāda, ka FKTK lēmums var piešķirt šķietamu leģitimitāti cilvēku grupas darbībām, kas līdz šim esot slēpti kontrolējušas būtisku daļu "Olainfarm" akciju. Tādējādi tikšot atstāta bez sekām iespējami prettiesiska būtiskas līdzdalības iegūšana uzņēmumā vēl pirms šā gada jūnijā notikušajām "Olainfarm" akcionāru sapulcēm.

FKTK padome atļāva "Repharm" grupas uzņēmumam "AB City" izteikt "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu, jo "AB City" uz netiešas līdzdalības pamata bija ieguvusi no "Olainfarm" akcijām izrietošās balsstiesības, kas veidoja 30,85% no "Olainfarm" balsstiesīgo akciju kopskaita. "AB City" akciju atpirkšanas obligātajā piedāvājumā un papildus izsludinātajā akciju pārdošanas iespējā palielināja līdzdalību "Olainfarm" kapitālā līdz 48,1%.

"Olainfarm" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 122,157 miljoni eiro, kas ir par 11% mazāk nekā 2019.gadā, savukārt koncerna peļņa samazinājās 2,3 reizes un bija 9,478 miljoni eiro.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

"Black Duck Invest" ir daļa no Čehijas starptautiskā investīciju kompānijas "BHM Group". Prāgā bāzētā "BHM Group" jau kopš 2017.gada iegulda dažāda veida inovatīvos uzņēmumos un projektos visā Eiropā. Pašlaik koncerna pašu kapitāls ir vairāk nekā 600 miljoni eiro, tas ir pārstāvēts vairāk nekā 20 valstīs, tam ir vairāk nekā 30 aktīvo investīciju projektu, kopējā aktīvu vērtība ir vairāk nekā 1 miljards eiro. Grupā strādā vairāk nekā 1500 darbinieku.