Mediķu arodbiedrība sākusi biedru aptauju par atbalstu pirmsstreika sarunām

© Dmitrijs Šuļžics/F64

Neapmierinātībā ar medicīnas darbinieku jauno atalgojuma modeli Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) ir sākusi biedru aptauju par atbalstu pirmsstreika sarunām, informēja mediķu arodbiedrības pārstāve Inga Rudzīte.

LVSADA biedri esot sašutuši par veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) diskriminējošo attieksmi pret mazāk atalgotajiem veselības aprūpes nozares darbiniekiem. "Diemžēl ministrijas pakļautībā ir arī iestādes, kurās atalgojums nav būtiski palielināts kopš 2009.gada krīzes," norāda arodbiedrības pārstāve.

Arodbiedrības ieskatā, laikā, kad pieaug energoresursu cenas un līdz ar to gaidāms arī pārējo preču cenu kāpums, "ministrs augstprātīgi atsakās apspriest jautājumu par atalgojuma pieaugumu jaunākajam medicīniskajam personālam un atbalsta personālam, aizbildinoties ar tā saucamo bijušās veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) domnīcas modeli, kas esot taisnīgs, elastīgs, motivējošs un caurspīdīgs".

Laikā, kad cilvēkresursu trūkums nozarē ir galvenā problēma, koalīcija ir atbalstījusi veselības ministra plānu, piešķirot līdzekļus loterijām un citiem pasākumiem, atzīmē LVSADA.

Arodbiedrības priekšsēdētāja vietniece Līga Bāriņa izsaka nožēlu par to, ka, viņasprāt, valsts līdzekļi tiek "dāsni piešķirti apšaubāmiem pasākumiem, aizmirstot, ka Latvijas vienīgā un galvenā vērtība ir cilvēks".

Jau ziņots, ka LVSADA ir sākusi gatavoties streikam saistībā ar jauno ārstniecības personu atalgojuma modeli, kurā arodbiedrība saskata Veselības ministrijas "diskriminējošu attieksmi pret mazāk atalgotajiem veselības aprūpes nozares darbiniekiem".

Arodbiedrību neapmierina, ka 2022.gadā darba samaksas pieaugums netiekot plānots arī jaunākajam medicīniskajam personālam (māsu palīgiem) un atbalsta jeb tehniskajam personālam. To Veselības ministrija atteikusies iekļaut nākamā gada budžeta līdzekļu pieprasījumā, tanī pat laikā plānojot darba samaksas pieaugumu ārstiem un māsām aptuveni 9% apmērā.

Jauno mediķu atalgojuma modeli plānots ieviest līdz 2023.gada 1.janvārim. Šajā laikā plānots pakāpeniski ieviest pilna laika ekvivalentu ārstniecības iestāžu struktūrvienībās, kā arī, sākot ar 2021.gada 31.decembri, veikt tarifu pārrēķinu. Savukārt no 2022.gada 1.janvāra notiktu atalgojuma mainīgās daļas noteikšana, vadlīniju izstrāde un individuālā atalgojuma jeb pamatalgas kritēriju ieviešana.

Svarīgākais