Vilnītis neapstiprina Vilka kabineta pārmeklēšanu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Normunds Vilnītis neapstiprina informāciju par sava vietnieka Alvja Vilka kabineta pārmeklēšanu.

Vienlaikus Vilnītis atzīst, ka KNAB ir sākta dienesta pārbaude par to, ka, sniedzot interviju ziņu aģentūrai LETA 2010.gada 18.septembrī, Vilks, iespējams, nav ievērojis 19.jūnija Nacionālās drošības padomes (NDP) sēdē izteiktos ierobežojumus KNAB vadībai par informācijas sniegšanu par KNAB darbinieku savstarpējām attiecībām, šādu Vilnīša komentāru aģentūrai LETA sniedza KNAB preses pārstāve Ieva Karlsberga.

Jau ziņots, ka pēc aģentūras LETA intervijas ar Vilku pret viņu sākta dienesta pārbaude un biroja priekšnieks Vilnītis uzdevis pārmeklēt viņa darba kabinetu, lai atrastu diktofonu ar intervijas ierakstu, aģentūrai LETA apstiprināja Vilks. Intervija notika septembra vidū, kad Vilks dažas dienas Vilnīša prombūtnē pildīja arī biroja priekšnieka pienākumus.

Vilks šodien aģentūrai LETA sacīja, ka savus paskaidrojumus jau sniedzis, taču pārbaude vēl turpinoties.

KNAB preses pārstāve norādīja, ka Vilnītis ir apņēmies maz komunicēt ar masu medijiem, jo turpinot ievērot NDP izteiktos ierobežojumus neapspriest KNAB reformu izvērtēšanas komisijas darbu un biroja darbinieku savstarpējās attiecības. Tā kā KNAB nav saņēmis 27.oktobra NDP sēdes lēmumu un Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) rīkojumu par tālāko darba gaitu, KNAB priekšnieks nekomentē publiski izskanējušo informāciju par komisijas darbu un pēdējo padomes lēmumu.

Vilnītis atgādina, ka joprojām ir spēkā NDP lēmums, kas nosaka ierobežojumus KNAB vadībai attiecībā uz informācijas paušanu, ar kuru ir iepazinušies arī KNAB priekšnieka vietnieki.

Tāpat KNAB priekšnieks uzsver, ka KNAB darbinieku interviju sniegšanas kārtība, KNAB sadarbība ar plašsaziņas līdzekļiem un KNAB viedokļa paušanas kārtība ir noteikta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darba kārtības noteikumos, kas pieņemti, saskaņojot ar Ministru prezidentu. Noteikumi nosaka, ka KNAB oficiālo viedokli plašsaziņas līdzekļiem sniedz KNAB priekšnieks. Cits KNAB darbinieks KNAB oficiālo viedokli plašsaziņas līdzekļiem drīkstot sniegt tikai ar KNAB priekšnieka rakstisku atļauju.

Biroja vadība informē, ka 2009.gadā darba attiecības ar KNAB beiguši 23 darbinieki, no tiem reorganizācijas rezultātā - desmit, pēc paša vēlēšanās - astoņi, uz pušu savstarpējā vienošanās pamata - vēl pieci. 2009.gadā no 23 atbrīvotajiem darbiniekiem astoņi bija nodaļu vadītāji un to vietnieki, no kuriem reorganizācijas rezultātā - četri, pēc paša vēlēšanās - divi, uz pušu savstarpējās vienošanās pamata - vēl divi.

2010.gadā darba attiecības ar KNAB beiguši 15 darbinieki, no tiem reorganizācijas rezultātā - viens, pēc paša vēlēšanās - desmit, cita iemesla dēļ - četri. No šiem četriem cilvēkiem trim bijušas darba attiecībās uz noteiktu laiku, viens darbinieks darbu beidza uz pušu savstarpējās vienošanās pamata. 2010.gadā no 15 atbrīvotajiem darbiniekiem viens bija nodaļas vadītāja vietnieks, kurš darba attiecības izbeidza uz pušu savstarpējās vienošanās pamata.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, Vilnītis nebijis mierā ar Vilka izteikumiem intervijā, tādēļ lūdzis biroja preses cilvēkam izsniegt intervijas ierakstu. Preses pārstāvis atteicies to darīt, sakot, ka tad jāsaņem Vilka akcepts, bet tālāk sekoja Vilka kabineta pārmeklēšana.

Vilks apliecināja, ka viņa kabinetā ieskrējuši KNAB Iekšējā drošības biroja darbinieki un sākuši meklēt diktofonu. Izrādās, preses pārstāvis šo interviju jau bija paguvis izdzēst, jo aģentūra LETA, interviju atspoguļojot savā ziņu lentē, bijusi precīza un nekādi labojumi neesot bijuši nepieciešami.

Dienesta pārbaude sākta, jo, pēc Vilnīša domām, Vilks, intervijā runājot par savstarpējām attiecībām birojā, esot nonācis pretrunā ar NDP nolemto. Kas šajā NDP sēdē lemts, aģentūrai LETA nav izdevies noskaidrot, bet neoficiāli ir zināms, ka ar Vilnīša pavēli bez viņa saskaņojuma neviens no KNAB darbiniekiem nav tiesīgs runāt, piemēram, ar medijiem, par to, kas notiek birojā.

Aģentūra LETA par šo pavēli pārliecinājās, kad vairākus mēnešus mēģināja vienoties par interviju ar Vilku, bet saņēma neskaidrus un nemotivētus noraidījumus. Kad Vilnītis bija komandējumā un Vilks pildīja viņa pienākumus, beidzot intervija varēja notikt.

Vilks ir pārliecināts, ka pret viņu un otru Vilnīša vietnieci Jutu Strīķi tiks sākta jauna dienesta pārbaude, jo viņi pēdējās dienās visai daudz izpaudušies dažādos medijos par spriedzi birojā, kas sākās līdz ar Vilnīša iecelšanu amatā, bet tagad esot sasniegusi kulmināciju.

Dienesta pārbaudes sākšana, pēc Vilka domām, bijis tikai formāls Vilnīša lēmums. No kolēģiem dzirdēts, ka Vilnītis nebijis mierā ar Vilka izteikumiem par Aināru Šleseru (LPP/LC), kurš savukārt kādā citā medijā bija izteicis netiešus draudus KNAB vadībai neiejaukties politikā.

Kā ziņots, NDP Vilnīša iecerēto KNAB reorganizāciju atzinusi par likumīgu, tomēr abi viņa vietnieki - Strīķe un Vilks -, kā arī sešu nodaļu vadītāji izplatījuši publisku vēstuli, kurā apšauba Vilnīša spējas sekmīgi vadīt KNAB.

Svarīgākais