Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā

Kopš pērnā februāra 17,9% veikto Covid-19 testu ir no siekalu parauga

© EPA/SCANPIX/LETA

No pērnā gada 29.februāra līdz šī gada 27.janvārim Latvijā veikti kopumā 1 136 011 polimerāzes ķēdes reakcijas Covid-19 testi, no kuriem 17,9% veikti no siekalu parauga, otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē paziņoja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Siekalu testi tika izstrādāti valsts pētījumu programmas pētījuma laikā, un patlaban tie jau tiek izmantoti bieži.

Tikmēr laika periodā no 28.septembra līdz šī gada 27.janvārim veikti kopumā 203 230 siekalu paraugu testi, kas ir 24,6% no visiem šajā laika periodā veiktajiem Covid-19 testiem.

Lai gan tās netika izstrādātas valsts pētījumu programmas laikā, "E.Gulbja laboratorija" ir uzstādījusi piecas bezkontakta siekalu paraugu nodošanas iekārtas. "Šī siekalu testēšana, es atļaušos teikt, ir izglābusi daudzas dzīvības Latvijā, arī mediķu dzīvības," izteicās Dumpis, piebilstot, ka tādējādi var ietaupīt 50 pilna laika medicīnas personāla slodzes dienā.

Tāpat kādā citā pētījumā skatīta Covid-19 izplatība sabiedrībā. Šis pētījums, pēc Dumpja paustā, aizkavējies, jo izlemts palielināt respondentu skaitu. "Es, protams, nevaru teikt zinātniskus rezultātus, bet izplatība Latvijā izskatās, ka būs starp 5% un 10%," atklāja Dumpis. Covid-19 izplatības noteikšana viņa vērtējumā ir svarīga, lai plānotu imunizācijas stratēģijas un apzinātu riska grupu stāvokli.

Kā vēstīts, valsts pētījumu programmā "Covid-19 seku mazināšanai" pērn vasarā tika nolemts īstenot desmit projektus, aģentūru LETA informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Pēc ministrijā sniegtās informācijas, starptautiskie zinātniskie eksperti šiem desmit projektiem piešķīruši augstu novērtējumu - vidējais ekspertīzes konsolidētais vērtējums ir 12,98 no 15 iespējamajiem punktiem.

Kopā visās trīs tematiskajās jomās tika iesniegti 15 projektu pieteikumi.

IZM uzsvēra, ka pētījumu programmas galvenais mērķis ir ierobežot Covid-19 infekcijas slimības izplatību un aizsargāt iedzīvotājus, lai, īstenojot inovatīvus augstas gatavības zinātniskus projektus, steidzami atjaunotu ekonomisko darbību un sociāli aktīvu ikdienas dzīvi.