"Repharm" būtu gatavs iesaistīties Covid-19 vakcinācijas praktiskajā realizācijā

© ZEUS/Scanpix/Leta

Veselības uzņēmumu grupa "Repharm" būtu gatava iesaistīties vakcinācijas pret Covid-19 praktiskajā realizācijā, pavēstīja uzņēmuma padomes loceklis Dins Šmits.

Kā ziņots, Veselības ministrija (VM) ir informējusi, ka vakcinācijas procesā paredzēts iesaistīt arī privātos pakalpojumu sniedzējus.

"Ar pozitīvām gaidām vakcinācija publiskajā telpā no dažādiem avotiem tiek pieminēta arvien vairāk. Taču pagaidām mums uzņēmumā informācijas par praktisko vakcinācijas organizācijas gaitu nav," saka Šmits. Viņš tostarp norāda, ka ir zināms, ka atbildīgais un darba grupas vadītājs ir Zāļu valsts aģentūras direktors, bet "mēs līdz šim neesam aicināti iesaistīties darba grupā vai kā citādi uzrunāti līdzdalībai".

Uzņēmuma padomes loceklis atklāj, ka "Repharm" būtu gatavs iesaistīties vakcinācijas pret Covid-19 praktiskajā realizācijā.

Vadoties pēc viņa paustā, "Veselības centru apvienībai" ir vakcinācijas pieredze gan medicīnas centros, gan veicot izbraukumus uz darba kolektīviem. Savukārt "Centrālās laboratorijas" pieredze ātri un efektīvi izvērst testēšanas paraugu paņemšanas punktus visā Latvijā, iespējams, būtu operatīvi izmantojama liela apjoma vakcinācijas īstenošanai, pieļauj uzņēmuma padomes loceklis.

Tāpat "Mēness aptieku" esamība dažādās pilsētās visā valstī vajadzības gadījumā arī būtu izmantojams kā resurss, ko, pēc Šmita sacītā, uzņēmums būtu gatavs piedāvāt.

"Kā nozīmīga Latvijas veselības aprūpes sastāvdaļa, veicot ambulatoros pakalpojumus un nodrošinot medikamentu pieejamību, mēs jūtam lielu atbildību par to, lai vakcinācija noritētu sekmīgi. Jāsaprot, ka šī būs līdz šim nepiedzīvota apmēra vakcinācijas kampaņa un realizējama tā būs tikai visu pušu savlaicīgā sadarbībā," uzsver Šmits.

Eiropas Savienība ir veikusi kopēju vakcīnu iepirkumu, un tāpēc Latvijai, līdzīgi kā citām dalībvalstīm, savlaicīgi būs pieejamas vakcīnas. Vienlaikus Eiropas Komisija ir nākusi klajā ar rekomendācijām saistībā ar vakcinācijas realizāciju.

Šmits skaidro, ka uzņēmums piekrīt šīm rekomendācijām. Tajās norādīts, ka ir jānodrošina pietiekami resursi vakcinācijas praktiskajai veikšanai, skaidra un savlaicīga komunikācija sabiedrībai - kā tieši notiks vakcinācija -, un jānodrošina vakcinācijas uzskaite, tam izmantojot elektroniskās vakcinācijas pases. Vienlaikus, vadoties pēc minētajām rekomendācijām, arī ir jāievieš pēcvakcinācijas uzraudzība, lai novērotu reālo efektivitāti.

"Īpaši jāpievērš uzmanība otrās devas saņemšanai, kas veicama 21 dienu pēc pirmās devas, atbilstošai procesu reģistrācijai. Eiropas Komisija arī rekomendē konkrētus termiņus, līdz kuriem valdībām un valstu veselības aprūpei jābūt gatavībā vakcinācijas procesu realizēt," piebilst Šmits.

Kā ziņots, ka VM valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atklāja, ka pastāv cerība pirmās vakcīnas pret Covid-19 saņemt jau līdz Ziemassvētkiem vai nākamā gada sākumā.

Viņa arī skaidroja, ka "Pfizer" un "BioNTech" ražotajai vakcīnai ir ārkārtīgi sarežģīta uzglabāšana un loģistika, bet tieši šī vakcīna būtu pirmā, kura Latvijai būtu pieejama. Vienlaikus valsts sekretāre norādīja, ka "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnas ražotāji esot pauduši gatavību faktiski vakcīnas piegādāt "jau līdz vakcinācijas kabinetam".

Pārējie ražotāji savukārt šādu opciju nepiedāvājot, tāpēc paredzēts, ka loģistikā varētu iesaistīties lieltirgotavas. "Ar lidmašīnām mēs tās [vakcīnas] atgādājam līdz Latvijai un tālāk tā paliek lieltirgotavu loģistika," skaidroja Mūrmane-Umbraško.

Tāpat vēstīts, ka Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) šonedēļ saņēma divus pieteikumus reģistrēt vakcīnas pret Covid-19 - no uzņēmumiem "BioNTech" un "Pfizer", kā arī farmācijas kompānijas "Moderna".

Rekomendāciju par "BioNTech" un "Pfizer" izstrādāto vakcīnu EZA plāno sniegt līdz 29.decembrim, savukārt par "Moderna" vakcīnu - līdz 12.janvārim. Ja tiks secināts, ka šīs vakcīnas ir efektīvas, kvalitatīvas un drošas, EZA rekomendēs Eiropas Komisijai tās apstiprināt jeb reģistrēt.

VM aplēsusi, ka Latvijas iedzīvotāju vakcinēšana pret Covid-19 2021.gadā varētu izmaksāt 26,7 miljonus eiro. Šīs izmaksas iekļautu samaksu par vakcīnām, to piegādi, loģistiku un ievadi, un tās plānots segt no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem izdevumiem.