Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Leģionārus godina droši un atbildīgi

© Publicitātes foto

Jau kopš agra rīta notiek latviešu leģionāru godināšana, iedzīvotājiem liekot ziedus pie Brīvības pieminekļa. Ziedu nolikšana notiek atbilstoši ārkārtējās situācijas nosacījumiem, ievērojot noteikumus un ieturot starp klātesošajiem distanci. Jau agri no rīta ziedus pie pieminekļa nolikuši Daugavas Vanagu un Latvijas Nacionālo karavīru biedrības biedri, Nacionālās apvienības deputāti un jaunieši.

“Šogad latviešu leģionāru dienā “antifašistu” vīrusu nomainījis cits vīruss, bet ziedi pie Brīvības pieminekļa 16. martā bija un būs. Šoreiz tos liek visas dienas garumā. Distance starp ziedu nolicējiem ir krietni lielāka nekā citkārt, bet sirdī visi ir vēl tuvāki nekā citkārt,” situāciju komentē Nacionālās apvienības priekšsēdētājs Raivis Dzintars

Kā zināms, valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ organizatori atcēla visus 16. martā plānotos Latviešu leģionāru dienas publiskos pasākumus Rīgā un Lestenē. Vienlaikus Nacionālā apvienība izteikusi aicinājumu ikvienam pilsonim, kuram nav noteikti karantīnas ierobežojumi un ir laba veselība, individuāli godināt leģionārus, noliekot ziedus pie Brīvības pieminekļa un Lestenes Brāļu kapos.

Vienlaikus šodien, 16. martā televīzijas pirmizrādi piedzīvo dokumentālā filma "Latviešu leģions. Taisnības augšāmcelšanās". Televīzijas kanālā Rīga TV24 filmas pirmizrāde notiks 16. martā pulksten 19.00, savukārt kanālā ReTV - pulksten 22.00.

Filma arī skatītājiem bez dziļākām priekšzināšanām skaidro, kas bija latviešu leģions, kādos apstākļos tas radās un kādas motivācijas vadīti Otrā pasaules kara laikā latviešu puiši burtiski no skolas sola kļuva par cīnītājiem, lai stātos pretim Padomju Savienības okupantu armijai.

38 minūtes garās filmas uzdevums ir ne vien skaidrot apstākļus, kādos izveidojās latviešu leģions un atklāt pašu leģionāru motivāciju, tajā iestājoties, bet arī radīt skatītājos līdzpārdzīvojumu un vairot izpratni.