Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Latviešu valodas pētniekam velta saules pulksteni

© Publicitātes foto

Valodnieka Kārļa Mīlenbaha piemiņa Kandavā ir iemūžināta gan jaunizveidotajā saules pulkstenī, gan Valodas pagrabā. Tas tiek atklāts valodnieka dzimšanas dienā 18. janvārī, kaut gan darbojas jau dažus mēnešus. Rīgā piemiņas brīdis notiks Lielajos kapos, jo citas piemiņas vietas Latvijas galvaspilsētā viņam nav. Rīgā godināt valodnieku būs iespēja Lielajos kapos, kur viņš apbedīts, 18. janvārī pulksten 13.

Neatkarīgā pērn, K. Mīlenbaha 165. dzimšanas gadā, vēstīja par ieceri veidot pieminekli latviešu valodniekiem Jānim Endzelīnam un Kārlim Mīlenbaham. Latvijas Zinātņu akadēmija, Latvijas Universitāte un Rīgas Latviešu biedrība jau 2008. gadā nolēmušas dāvināt pieminekli Rīgai. Bija konkurss, izveidots pieminekļa mets, tā autors - tēlnieks Gļebs Panteļejevs. Tomēr līdz pieminekļa veidošanai un uzstādīšanai netika, jo nolūkotā vieta - pretim Latvijas Universitātes centrālajai ēkai - nebija paredzēta šādam objektam. Pērn sarunā ar Neatkarīgo G. Panteļejevs sacīja - ja vien kāds uzņemtos organizēt pieminekļa uzstādīšanu kādā citā vietā, viņš «ar lielāko prieku ķertos klāt šim darbam». Bet Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis atzina, ka akadēmijai nav ne naudas, ne uzņēmīga cilvēka, kurš varētu 10 gadu seno ieceri izvadīt cauri birokrātiskajām procedūrām. Neatkarīgā noskaidroja, ka būtu privāts ziedotājs, ja vien kāds uzņemtos pieminekļa ideju novest līdz uzvarošām beigām.

Tikmēr kandavnieki ir īstenojuši iepriekšējā gadā izteiktās ieceres sava novadnieka piemiņas saglabāšanā. Ir izveidots Valodas pagrabs, un tas tiks attīstīts. Muzejs plāno sadarboties ar valodniekiem, kā arī būs iespējams papildināt vietvārdu karti Kandavas novada valodas digitālajā krātuvē. Valoda mainās, un kādreiz lietotie vārdi mūsdienās ir jau vēsture. Pašlaik interesentiem ir pieejama interaktīvā spēle, ar kuras palīdzību ir iespēja uzzināt Kandavas novada vietvārdus, pilsētvides elementu nosaukumus un ievērojamus iedzīvotājus. Arī par K. Mīlenbahu un viņa dzimtu.

Aizvadītajā gadā Kandavas novada dome, piesaistot Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai līdzfinansējumu, labiekārtoja parku pie Kandavas Kārļa Mīlenbaha vidusskolas. Parkā ir novietota piemiņas zīme slavenajam novadniekam - saules pulkstenis. Tas veidots grāmatas formā, lai uzsvērtu K. Mīlenbaha ieguldījumu latviešu valodas attīstīšanā.

Klajā nākot Kārļa Mīlenbaha darbu izlases 2. sējumam, Latviešu valodas aģentūra akcentēja, ka viņš nākamajām paaudzēm atstājis gan pasaulslaveno Latviešu valodas vārdnīcu, gan vairāk nekā 100 rakstu, kas zinātniekiem sniedz daudz nezināmu vai piemirstu faktu un secinājumu, kultūrvēstures pētniekiem atklāj savdabīgas latviešu sabiedriskās dzīves šķautnes un ikvienā stiprina pārliecību par latviešu valodas spēku un bagātību. Pateicoties K. Mīlenbaham, mēs rakstībā izmantojam latīņu alfabētu - viņš vadīja ortogrāfijas reformu, gotisko rakstību nomainot uz latīņu.