Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Izstrādāts rīks, lai vadītāji izprastu un uzlabotu darbinieku iesaisti

© Publicitātes foto

Latviešu jaunuzņēmums ENME ir izstrādājis personāla vadības rīku, kas ļauj vadītājiem izprast un uzlabot savu darbinieku iesaisti, lai sasniegtu augstākus biznesa rezultātus.

«Personālā vadība vairs nav tikai administratīvā funkcija - personāla vadītājam ir jābūt līderim, kas spēj pieņemt stratēģiskus uz faktiem un datiem balstītus lēmumus. Arī katram biznesa vadītājam ir jābūt savā ziņā personāla vadītājam, tas ir, jāspēj domāt un vadīt ne tikai darba uzdevumus un projektus, bet arī motivēt savu komandu, palielināt tās produktivitāti un iesaisti,» skaidro ENME pārstāve Antra Asare. Viņa norāda, ka iesaiste pēc būtības ir cilvēka attieksme pret darbu. Tā rāda darbinieka iekšējo motivāciju un emocionālo saikni ar organizāciju un tās mērķiem. Iesaistīts darbinieks ir gatavs aizrautīgi un pašaizliedzīgi veltīt papildu pūles organizācijas mērķu sasniegšanai, veic savu darbu ar iedvesmu un aizrautību, jo darbs viņam rūp personīgi. Darbinieku apmierinātība ar savu atalgojumu, slodzi un vidi ir viens no būtiskiem faktoriem, taču apmierināts darbinieks ne vienmēr ir labs darbinieks. Tikai kopā ar iesaisti apmierinātība nes augļus uzņēmumam.

87% darbinieku visā pasaulē nejūtas iesaistīti

Kamēr 87% darbinieku visā pasaulē nejūtas iesaistīti, ieguldījums tās uzlabošanā arī nākotnē būs globāla personāla vadības prioritāte, ir pārliecināta A. Asare, piebilstot, ka iesaiste ir kas daudz vairāk nekā komandas sporta spēles un bezmaksas kafetērija ar ekoloģiskām sviestmaizēm. To veido un ietekmē 11 faktori:

1. Atgriezeniskā saikne.

2. Atlīdzība.

3. Attiecības ar vadību.

4. Attiecības ar kolēģiem.

5. Atzinība.

6. Jēgpilns darba saturs.

7. Mērķu saskaņa ar uzņēmuma mērķiem.

8. Personīgā izaugsme.

9. Rīcības brīvība.

10. Skaidri darba uzdevumi.

11. Uzticība vadībai.

ENME palīdz precīzi izmērīt un izprast iesaisti, lai pēc tam varētu veikt mērķtiecīgas investīcijas tās uzlabošanā. Uzņēmums mēra darbinieku iesaisti, apmierinātību, lojalitāti un organizācijas kultūru, ik nedēļu veicot īsu, anonīmu pulsa aptauju (pieci jautājumi). Darbinieki savos e-pastos saņem anonīmu ENME iknedēļas aptauju, kuru iespējams ātri un ērti aizpildīt no jebkuras ierīces. Pēc aptaujas aizpildīšanas rezultāti nonāk tiešsaistes rezultātu panelī, kur vadītāji var aplūkot savas komandas mērījumus un salīdzināt tos ar uzņēmuma kopējiem rādītājiem vai citu uzņēmumu rezultātiem. Katram vadītājam un komandas līderim ir pieeja personalizētam rezultātu panelim. ENME tiešsaistes platformā atrodami skaidrojoši materiāli un padomi par to, kā uzlabot dažādus iesaistes faktorus. ENME palīdz vadītājiem izprast savas spēcīgās un vājās puses, lai izvirzītu prioritātes attīstībai.

***

Pētījumi liecina, ka uzņēmumi, kuru darbinieki jūtas iesaistīti, sasniedz:

• 22% augstāku produktivitāti;

• 25%-65% zemāku kadru mainību;

• 48% mazāk darba drošības incidentu;

• 37% mazāk «slimību dienu».