Rīgas līcī krītas ūdens līmenis; pie Igaunijas tas ir bīstami zems kuģošanai

© Dāvis Ūlands, F64 Photo Agency

Pastiprinoties austrumu vējam, ūdens līmenis Rīgas jūras līcī pazeminājies aptuveni pusmetru zem ilggadējās vidējās atzīmes, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Ūdens atkāpšanās Rīgas līcī izraisījusi ūdens līmeņa krišanos arī saistītajās ūdenstilpēs - Ķīšezerā un citos ezeros, kanālos un upju lejtecēs, tajā skaitā Daugavā un Lielupē.

Igaunijas Vides aģentūra brīdina, ka ūdens līmenis pie Igaunijas krastiem un starp salām kļuvis bīstami zems kuģošanai.

Zems ūdens līmenis saglabāsies vairākas dienas.

Atklātas jūras piekrastē - tajā skaitā Liepājā un Ventspilī - ūdens līmenis pazeminājies par aptuveni 30 centimetriem.

Brāzmainais austrumu vējš veicina ledus koncentrēšanos Rīgas jūras līča rietumu daļā un Irbes šaurumā, savukārt Rīgas līča austrumos - pie Vidzemes - izveidojusies plata vaļēja ūdens josla.

Jau ziņots, ka Rīgas jūras līcī un Irbes jūras šaurumā no 25.februāra noteikta ledus navigācijas sezona. Aizliegta kuģošana liellaivām, kas tiek vilktas tauvā. Savukārt visiem kuģiem pirms ienākšanas Irbes šaurumā no Baltijas jūras jāsniedz informācija ledlauzim "Varma" un jāievēro ledlauža sniegtās rekomendācijas.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais