Rūpējies par savu drošību - pārliecinies, ka ar elektrību viss ir kārtībā!

© Publicitātes foto

Elektrības vadus mājoklī mēs bieži vien redzam tikai vienu reizi – to būvējot vai veicot remontu, tomēr tie kā neredzamais laika deglis var kādā brīdī sagādāt nepatīkamu pārsteigumu, sabojāt elektroierīces un radīt apdraudējumu dzīvībai. Tas, ka mājokļa sienā esošā kontaktligzda, elektrības slēdzis vai spuldzīte griestos ir labā tehniskā stāvoklī un to vizuālais izskats neliecina par kādu problēmu, nebūt nenozīmē, ka jūsu īpašuma elektroinstalācija ir droša un nerada apdraudējumu, kas visbiežāk ir ugunsgrēks, bīstama elektrotrauma un bojātas elektroierīces. Tādēļ katram ir pienākums parūpēties par sava īpašuma drošību, lai drēgnais laiks un jaunā apkures sezona neradītu lieku satraukumu vai zaudējumus.

Arī elektrības vadi ar laiku noveco

Tāpat kā elektrotīkls, kas šķērso Latvijas teritoriju 94 000 kilometru garumā, un a/s Sadales tīkls tas ir nepārtraukti jāuztur un savlaicīgi jāatjauno, tāpat katram nekustamā īpašuma īpašniekam vai apsaimniekotājam ir jāveic savā īpašumā esošā elektrotīkla pārbaude un laikus jānovērš tā bojājumi. Lai gan bieži vien ir pārliecība, ka man mājās ar elektrību viss ir kārtībā, jo apgaismojums deg un elektroiekārtas strādā, nereti tieši tas ir iemesls nepatīkamam brīdim, kad pēkšņi pazūd elektrība vai tiek sabojāta kāda elektroierīce. Ikvienam jāatceras, ka arī elektrības vadiem, kuri visbiežāk ir iebūvēti sienās un nav redzami, ir savs ekspluatācijas termiņš, un ar laiku arī tie kā jebkura inženiertehniska iekārta noveco.

A/s Sadales tīkls darbinieki, veicot ikdienas darbu, ir novērojuši, ka ir īpašumi, kuru elektrotīkls ir drošs un sakārtots, gan objekti, kuru iekšējais elektrotīkls ir novecojis un ilgstoši nav pārbaudīts. Visbiežāk īpašumā ir uzstādīti atļautajai jaudai neatbilstoši drošinātāji vai ievadaizsardzības aparāts, nekvalitatīvi savilkti elektrības vadi, nedroši vadu savienojumi, kas paaugstina gan ugunsnelaimes risku, gan apdraud cilvēka dzīvību. Turklāt jāņem vērā, ka pirms vairākiem gadu desmitiem izbūvēts elektrotīkls vairs neatbilst mūsdienu prasībām un klientu elektroenerģijas lietošanas paradumiem. Novecojis, bojāts un arī pārslogots elektrotīkls rada ugunsgrēka risku, ko apstiprina arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta statistika - ik gadu dienests dzēš vairākus simtus ugunsgrēku, kuru iespējamais cēlonis ir īssavienojums objekta iekšējā elektrotīklā.

A/s Sadales tīkls aicina negaidīt pirmo nelaimes gadījumu vai aizdegšanos, bet, redzot haotiski un bīstami savienotus vai bojātus elektrības vadus, nekavējoties vērsties pie sertificēta speciālista, kas bīstamību novērsīs, vai informēt sava īpašuma vai dzīvokļa apsaimniekotāju. Jāņem vērā, ka a/s Sadales tīkls pienākums ir nodrošināt drošu un kvalitatīvu elektroenerģijas piegādi saviem klientiem līdz noteiktai elektroietaišu piederības robežai, savukārt klientu atbildībā ir savu objektu iekšējo elektrotīklu uzturēšana un pārbaude.

Pirms apkures sezonas sākuma rūpīgi jāpārbauda elektriskie sildītāji un ilgstoši neizmantotas elektroiekārtas

Ņemot vērā, ka rudenī apkure mājokļiem un uzņēmumiem tiek pieslēgta pakāpeniski, pirms apkures sezonas sākuma ieteicams pārbaudīt savu īpašumu un mājokļu iekšējo elektrotīklu. Pārbaude nepieciešama, lai pārliecinātos par elektrotīkla drošu tehnisko stāvokli, kas ir īpaši svarīgi drēgnajā laikā, kad iedzīvotāji, kuru mājokļiem vai darbavietām apkure vēl nav pieslēgta, sāk pastiprināti izmantot elektriskos sildītājus un citas elektroierīces, kas ilgstoši nav lietotas.

Ja mājās vai birojā ir iegādātas jaunas elektroiekārtas, tad var būt situācija, ka, saslēdzot visas elektroiekārtas kopā, kontaktligzdas un elektrotīkls tiek pārslogoti, kas savukārt var izraisīt elektrības vadu vai elektroiekārtu aizdegšanos, tādēļ pirms elektrisko sildītāju vai citu elektroiekārtu pieslēgšanas elektrotīklam ir jāpārbauda, cik un kurās vietās kontaktligzdas ir izvietotas. Ugunsgrēku var izraisīt arī situācija, ja elektroinstalācija vai elektroiekārta kāda iemesla dēļ ir bojāta, kā arī, ja ilgstošu laiku neizmantotās elektroiekārtas, piemēram, pagrabos un noliktavās turētie elektriskie sildītāji, ir sakrājušies ar putekļiem.

Pirms elektroiekārtu pieslēgšanas elektrotīklam tās rūpīgi jāpārbauda un jāpārliecinās, ka ierīces lietošana ir droša. Gluži kā elektrotīkls, arī elektroiekārtu izolācija ar laiku noveco un zaudē savas aizsardzības īpašības - vadu izolācija var būt bojāta un saplaisājusi, izraisot ne vien ugunsgrēku, bet arī dzīvībai bīstamu elektrotraumu.

Ja elektroiekārtām nav pieļaujams elektroapgādes pārtraukums - uzstādi UPS vai ģeneratoru

Ik gadu a/s Sadales tīkls veic apjomīgu darbu, lai atjaunotu un rekonstruētu elektrotīklu, pārbūvējot gaisvadu elektrolīnijas par kabeļu vai izolētu vadu līnijām, un padarītu elektrotīklu laika apstākļu neietekmējamu, bet operatīvu elektroapgādes traucējumu novēršanu nodrošina digitālie elektrotīkla elementi - vienota dispečervadības sistēma, attālināti vadāmie jaudas slēdži, bojājumu vietas uzrādītāji, kā arī viedie elektroenerģijas skaitītāji. Turklāt liels ieguvums drošas un nepārtrauktas elektroapgādes nodrošināšanā ir elektrolīniju trašu tīrīšanai, jo, regulāri attīrot elektrolīniju trases no kokiem un krūmiem, kā arī elektrolīniju aizsargjoslā nozāģējot bīstamos kokus, elektrotīkls tiek pasargāts no vecu un bojātu koku un to zaru uzkrišanas gaisvadu elektrolīniju vadiem, bet klienti no elektroapgādes pārtraukumiem. Tomēr elektroapgādi ietekmē ne tikai a/s Sadales tīkls elektrotīkla tehnoloģiskie bojājumi, bet arī klientu objektu iekšējais elektrotīkla stāvoklis, dabas stihijas un nelabvēlīgi dabas apstākļi vai saimniecisko darbu veicēju izraisītie elektrotīkla bojājumi, piemēram, rakšanas darbu laikā bojātas kabeļu līnijas, mežistrādes darbos elektrolīnijās iegāzti koki u.c.

Diemžēl šādos gadījumos līdz ar pēkšņu elektroapgādes pārtraukumu var tikt bojātas klientu īpašumā esošās elektroierīces vai traucēta šo iekārtu darbība, tādēļ katram klientam pašam ir gan iespēja, gan arī pienākums rūpēties par savā īpašumā esošo elektroiekārtu aizsardzību un drošu ekspluatāciju. Lai šādos gadījumos pasargātu elektroiekārtas, kuru darbības laikā nav pieļaujamas sprieguma svārstības un elektroenerģijas piegādes pārtraukumi, no bojājumiem, gan uzņēmumi, gan mājsaimniecības savā īpašumā var uzstādīt kvalitatīvus bezpārtraukuma barošanas avotus jeb UPS (Uninterruptible Power Supply) iekārtas vai ģeneratorus, kuri paredzēti dažādu elektroierīču (datortehnikas, apkures iekārtu, ražošanas iekārtu, signalizāciju u.c.) darbības nodrošināšanai elektroenerģijas piegādes pārtraukuma laikā. Svarīgi, lai šīs elektroiekārtas uzstāda profesionāli speciālisti un klientiem būtu prasmes ar šīm aizsardzības iekārtām pareizi rīkoties, turklāt tās ir regulāri jāpārbauda.

Elektrodrošība pirmajā vietā

Lai gan elektrodrošības noteikumus gan pieaugušajiem, gan bērniem un jauniešiem a/s Sadales tīkls atgādina nepārtraukti, uzņēmums ik gadu reģistrē vairākus desmitus elektrotraumu gadījumu, kuras izraisa neuzmanīga rīcība ar sadzīves elektroierīcēm, kad tiek izmantotas savu laiku jau nokalpojušas elektroierīces vai tās tiek lietotas neatbilstoši instrukcijai. Lai pasargātu sevi un savu īpašumu, jāatceras, ka, dodoties ārpus mājokļa vai biroja, elektroierīces jāatvieno no elektriskās strāvas.

Nereti šos drošības noteikumus iedzīvotāji pārkāpj tieši gada aukstajā periodā, kad mājokļos bez uzraudzības tiek atstāti pie elektriskās strāvas pieslēgti sildītāji vai tie tiek novietoti tuvu mēbelēm. Turklāt gada nogalē, tuvojoties valsts svētkiem, Ziemassvētkiem un gadumijai, īpaši aktuāla ir dažādu dekoratīvo apgaismojumu un elektrisko rotājumu izvietošana, bet pirms to pieslēgšanas elektrotīklam iedzīvotāji nereti aizmirst, ka arī šīs iekārtas ir elektroierīces, ar kuru lietošanas instrukciju ir svarīgi iepazīties, un tās jālieto atbilstošos apstākļos. Jāatceras, ka telpās jāizmanto iekštelpām paredzēti rotājumi, apgaismojums un pagarinātāji, bet ārpus telpām - iekārtas, kuras paredzētas lietošanai dabā.

* * *

Tomēr, konstatējot bīstamu situāciju elektroapgādes infrastruktūras tuvumā, īpašumu un cilvēka dzīvību var glābt pareiza rīcība. Jāatceras, ka gadījumos, ja telpās kāds ir guvis elektrotraumu, īpašumā ir notikusi avārija, aizdegusies kāda elektroierīce vai notikusi kāda cita ar elektrību saistīta bīstama situācija, svarīgi atcerēties pirmo rīcību - vispirms ir jāatslēdz īpašuma kopējais elektrības drošības slēdzis, un tikai pēc tam var sekot īpašuma glābšanas pasākumi vai pirmās palīdzības sniegšana cilvēkam! Katram - gan bērniem, gan pieaugušajiem - ir jāzina vieta savā īpašumā, kur drošības slēdzis atrodas, kā tam operatīvi piekļūt un kā to izslēgt, jo kritiskā brīdī tas var pasargāt īpašumu no ugunsgrēka un izglābt cilvēka dzīvību.

***

Esi vienmēr informēts!

Atjauno kontaktinformāciju un bez maksas saņem SMS vai epasta vēstuli par...

• plānotajiem remontdarbiem elektrotīklā

• plānoto skaitītāja nomaiņu, tā pieslēgšanu un atslēgšanu

• par elektrotīkla bojājumiem un to novēršanas laiku

Kontaktinformāciju var atjaunot, sazinoties ar savu elektroenerģijas tirgotāju, klientu portālā www.est.lv, zvanot 8403, sūtot informāciju uz epastu uz st@sadalestikls.lv, kā arī saziņai ar a/s «Sadales tīkls» izmantot sociālos tīklus.

***

Ņem vērā!

• Par elektroapgādes traucējumiem un bīstamām situācijām elektroapgādes infrastruktūras tuvumā jāinformē a/s «Sadales tīkls», zvanot uz bezmaksas diennakts bojājumu pieteikšanas tālruni 8404!

• A/s «Sadales tīkls» pienākums ir nodrošināt drošu un kvalitatīvu elektroenerģijas piegādi klientiem līdz noteiktai elektroietaišu piederības robežai, bet klientu atbildībā ir savu objektu iekšējo elektrotīklu uzturēšana un pārbaude. Mājsaimniecības elektroietaišu piederības robežu var noskaidrot, sazinoties ar savu elektroenerģijas tirgotāju, bet juridiskajiem klientiem tā ir norādīta līgumā ar a/s «Sadales tīkls». Turklāt informācija par elektroietaišu piederības robežu visiem klientiem ir pieejama a/s «Sadales tīkls» klientu portālā est.lv.

• Elektrotīkla pārbaude un izbūve jāuztic tikai sertificētiem speciālistiem vai nozares uzņēmumiem, kuru kontaktinformācija pieejama Latvijas Elektriķu brālības mājaslapā leb.lv vai Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas mājaslapā bleea.lv.

• A/s «Sadales tīkls» nav tiesīga segt zaudējumus, kuri radušies klientam iekšējā elektrotīkla bojājuma vai neparedzētu apstākļu dēļ, kuri nav atkarīgi no a/s «Sadales tīkls» rīcības, tādēļ klienti var izmantot dažādu apdrošināšanas uzņēmumu, banku vai elektroenerģijas tirgotāju pakalpojumus un apdrošināt elektroiekārtas pret elektroapgādes pārtraukumu vai sprieguma svārstību radītajiem bojājumiem.

*

Informāciju sagatavojusi a/s Sadales tīkls



Svarīgākais