Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas luterāņu baznīca sola palielināt piemaksas mācītājiem

© F64

Panākot bezdeficīta budžetu un gūstot ieņēmumus no īpašumu pārdošanas, Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca (LELB) apņēmusies no 2018.gada par 5% palielināt piemaksas mācītājiem, liecina LELB 27.sinodes lēmums.

Patlaban no 76 mācītājiem piemaksas saņem 48 un to apjoms ir dažāds - no 72 eiro līdz 342 eiro, un tas ir atkarīgs no iecirkņu prāvestu ieteikumiem un LELB Kapitula apstiprinātā saraksta.

Piemaksas paredzēts sadalīt tā, lai 85% no piemaksām paredzētajiem līdzekļiem tiktu būtu mācītāju atalgojuma piemaksām vietās, kur reāli tiek plānotas vai jau notiek uz izaugsmi vērstas izmaiņas mācītāju kalpošanā. Savukārt atlikušie 15% būtu sociālais nodrošinājums jeb emeritēto mācītāju pensiju atbalsts.

Sinode arī noteikusi vadlīnijas piemaksu piešķiršanai, piemēram, mācītājam jādzīvo draudzes teritorijā, kurā viņš kalpo, mācītājam ir jābūt pilna laika kalpošanā un viņš nedrīkst strādāt citu algotu darbu, kā arī ir jābūt redzamai draudzes attīstībai.

Piemaksu apjomus un termiņus būs jānosaka ne vēlāk kā līdz šī gada 1.decembrim.

Pēdējo gadu laikā ir pieaugušas draudžu iemaksas mācītāju atalgojumam - ja 2014.gadā tie bija 285 480 eiro, pērn šī summa sasniedza jau 410 000 eiro, kas ir 6,5% pieaugums. Arī atalgojuma piemaksām un emeritēto mācītāju atbalstam 2016.gadā plānots pieaugums par 9,7 % - no 111 680 uz 122 480 eiro. LELB prognozē, ka Garīdznieku atalgojuma un sociālā nodrošinājuma budžeta pieaugums laika posmā no 2014. līdz 2016.gada varētu sasniegt 11 %.

Tāpat ieņēmumi gūti no īpašumu pārdošanas - draudzes atalgojuma un sociālā nodrošinājumam ir ziedojušas 269 īpašumus, no kuriem 57 jau ir pārdoti, bet vēl 103 tiek piedāvāti pārdošanai. Turklāt uz 62 īpašumiem atrodas mežs un tiek plānoti ieņēmumi no mežizstrādes un savukārt no 49 īpašumiem tiek plānoti ieņēmumi no nomas.

Kopumā LELB secinājusi, ka garīdznieku atalgojuma un sociālā nodrošinājuma sistēma aizvadītajā periodā ir piedzīvojusi stabilizāciju - ir sasniegts bezdeficīta budžets un vērojams neliels ienākumu pieaugums. Tomēr vēl ir nepieciešams īstenot pasākumus uzdevumu labākai izpildei un mērķa kvalitatīvākai sasniegšana.