Neviens cietušais vēl nav brīdināts

© F64

Latvijas Sodu izpildes kodekss ir papildināts ar regulējumu, kas cietušajiem ļauj uzzināt, ja no ieslodzījuma vietas aizbēdzis vai no tās atbrīvots notiesāts vardarbis. Ieslodzījumu vietu pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Ināra Makārova informē, ka pašlaik nevienam cietušajam brīdinājums nav nosūtīts. Turklāt cietumi pēc savas iniciatīvas tādu informāciju neizpauž.

Cietušie par visiem notiesātajiem informāciju pieprasīt tomēr nevar. Neatkarīgā jau informēja, ka tiesības lūgt šādu informāciju ir īpaši aizsargājamiem cietušajiem, nevis visiem, kas vien cietuši kādā noziedzīgā nodarījumā. Par zaglēna brīvlaišanu vai aizbēgšanu nav paredzēts brīdināt cietušos, bet, ja nodarījums ir smagāks, tad gan. Arī tagad meklēšanā ir no Olaines cietuma patvaļīgi aizgājis notiesātais. Likumsargu valodā viņa nodarījumi ir saistīti ar noziedzīgiem nodarījumiem pret īpašumu, citiem vārdiem sakot, zādzībām. No viņa garajiem nagiem cietušos par notiesātā brīvsoli nebrīdina. Cietušajiem ir tiesības prasīt un saņemt konkrētu informāciju par likumpārkāpēja bēgšanu vai atbrīvošanu gadījumos, kad reāli varētu pastāvēt atkārtota apdraudējuma risks. Piemēram, kad noticis ļoti personīgs aizskārums vai arī vainīgais un cietušais ir pazīstami: persona cietusi no noziedzīga nodarījuma, kas vērsts pret personas tikumību vai dzimumneaizskaramību, vai no cilvēku tirdzniecības; persona cietusi no noziedzīga nodarījuma, kuru izdarījusi persona, kas ir pirmajā vai otrajā radniecības pakāpē, laulātais vai bijušais laulātais, persona, ar kuru cietušais ir vai ir bijis nereģistrētās laulāto attiecībās, vai persona, ar kuru cietušajam ir kopīga (nedalīta) saimniecība.

Grozījumi Sodu izpildes kodeksā paredz, ka cietumiem vai nu 15 darbadienu laikā, vai nekavējoties jābrīdina cietusī persona par notiesātā atbrīvošanu vai izbēgšanu no cietuma, kā arī par viņa nāvi vai pārcelšanu uz citu valsti, lai sodu izciestu tur. Brīvības atņemšanas iestāde nosūta cietušajam informāciju par notiesāto tikai tad, kad ir saņemts procesa virzītāja paziņojums par šādas informēšanas nepieciešamību. Pirms tam cietušajam ir jāuzraksta iesniegums, ka viņš vēlas brīdinājumu saņemt.

Cietušajam nosūtāmajā ierobežotas pieejamības informācijā norāda notiesātā vārdu, uzvārdu un datumu, kad persona atbrīvota vai izbēgusi no soda izciešanas. Tātad šajā informācijā nedrīkst dalīties pa labi un pa kreisi. Savukārt ar cietušajam nosūtāmo informāciju ir aizliegts iepazīstināt notiesāto, viņa aizstāvi vai citu ieinteresēto personu.

Grozījumu mērķis ir nodrošināt, lai varētu novērst atkārtota apdraudējuma iespējamību. Kamēr jaunie papildinājumi Sodu izpildes kodeksā vēl nav pārbaudīti dzīvē, nevar spriest par to, cik lietderīga šāda informācija ir, sacīsim, no vardarbības cietušai sievietei, kuras vardarbīgais vīrs ir atbrīvots no cietuma un dzīvo tuvumā. Pagājušā gada nogalē, kad grozījumus izskatīja Saeimā, parlamenta Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis Neatkarīgajai sacīja - jaunā kārtība ļaus cietušajam sagatavoties tam, ka savu pāridarītāju viņš var satikt aci pret aci. Turklāt gadījumos, kad iespējama arī policijas aizsardzība, cietušais labprātāk varētu pieņemt lēmumu sadarboties, nebaidoties no likumpārkāpēja atriebības.