Ukrainas kara 898. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:00]

© Pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 9. augustā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:00. Krievijas raķetes triecienā lielveikalam Ukrainas Doneckas apgabala Kostjantiņivkā nogalināti 14 un ievainoti 43 cilvēki, paziņoja Ukrainas ģenerālprokurora birojs.

20:22. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien izteicis pateicību Ukrainas karavīriem, kuri sagūstījuši krievu okupantus un papildinājuši apmaiņas fondu, norādot, ka pēdējās trīs dienās viņi ir bijuši īpaši efektīvi.

"Un atsevišķi vēlos pateikties tiem mūsu karavīriem un mūsu vienībām, kas nodrošina apmaiņas fonda papildināšanu - ņem okupantu gūstā un ar to palīdz atbrīvot mūsu cilvēkus no Krievijas gūsta. Tas ir ārkārtīgi svarīgi, un pēdējo trīs dienu laikā - īpaši efektīvi," videovēstījumā pavēstīja Zelenskis.

19:36. ASV un Lielbritānija piektdien Baltkrievijas falsificēto prezidenta vēlēšanu ceturtajā gadadienā diktatora Aleksandra Lukašenko režīmam noteica jaunas sankcijas.

ASV Finanšu ministrija paziņoja, ka tā par izvairīšanos no spēkā esošajām sankcijām un par Krievijas pret Ukrainu izvērstā kara atbalstīšanu noteikusi sankcijas 19 cilvēkiem, 14 uzņēmumiem un lidmašīnai.

18:06. Meksikas prezidents noraidījis Ukrainas valdības lūgumu aizturēt Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, ja viņš oktobrī ieradīsies Meksikā, lai apmeklētu jaunās prezidentes inaugurāciju. Vairāk šeit.

17:06. Krievijas militārie “Telegram” kanāli apgalvo, ka Krievijas fronte ir sabrukusi un Ukrainas bruņotie spēki ir pārgājuši uz liela manevra īstenošanu, lai sasniegtu Kurčatovas pilsētu, kur atrodas Kurskas atomelektrostacija. Sociālajos tīklos izplatās kadri, kuros redzama Kurskas apgabalā notiekošā krievu kareivju masveida padošanās, vēsta "dialog.ua". Vairāk šeit.

16:45. Ukrainai ir tiesības uz pašaizsardzību pret neprovocēto un nepamatoto Krievijas militāro agresiju, un Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) uzskata, ka ukraiņu pretuzbrukums Kurskas apgabalam Krievijas pierobežas teritorijā ir šo tiesību īstenošana, kas ir saskaņā ar starptautiskajām tiesībām.

Kā aģentūrai LETA akcentēja ĀM, Latvija ir pilnībā solidāra ar Ukrainu, atbalstot tās centienus aizsargāt savu neatkarību, suverenitāti un teritoriālo integritāti. Tāpat Latvija turpinās sniegt Ukrainai visaptverošu palīdzību tās cīņā pret Krievijas agresijas karu.

16:01. Kaujas Krievijā Kurskas apgabalā notiek dažu desmitu kilometru attālumā no Kurčatovas, kur atrodas Kurskas atomelektrostacija (AES), pavēstīja pilsētas mērs Igors Korpunkovs.

Situācija ir saspringta, un spēkā ir ārkārtas režīms, norādīja mērs.

Par iedzīvotāju vai atomelektrostacijas darbinieku evakuāciju viņš neko neminēja.

Dienesti un uzņēmumi strādājot ierastajā režīmā, apgalvoja mērs.

15:22. Naktī uz piektdienu Krievijas "Telegram" kanālos publicēti video, kuros redzama, pēc visa spriežot, Ukrainas armijas triecienā Kurskas apgabalā iznīcināta Krievijas militārā transporta kolonna, vēsta tīmekļa izdevums "Meduza".

Vienā no video, kas uzņemts no garāmbraucošas automašīnas, abās ceļa pusēs redzamas 14 sadegušas kravas automašīnas un viens furgons UAZ.

Smago automašīnu kravas nodalījumos redzami vairāki desmiti karavīru līķu.

14:38. Jaunākā informācija. Krievijas artilērija piektdien apšaudīja lielveikalu Ukrainas Doneckas apgabala Kostjantiņivkā, nogalinot desmit un ievainojot 35 cilvēkus, paziņoja Ukrainas Iekšlietu mimistrija.

"Trāpīja lielveikalam. Tas ir kārtējais mērķtiecīgais trieciens cilvēku pulcēšanās vietai, kārtējais Krievijas terora akts," platformā "Telegram" ierakstījis Doneckas apgabala kara administrācijas vadītājs Vadims Filaškins.

Vairāki ievainotie ir smagā stāvoklī.

Pēc trāpījuma lielveikalā izcēlies ugunsgrēks apmēram 1000 kvadrātmetru platībā, taču tas jau nodzēsts, informēja Iekšlietu ministrija.

Nodarīti postījumi arī līdzās esošajām ēkām un automobiļiem.

14:03. Krievijas artilērija piektdien apšaudīja lielveikalu Ukrainas Doneckas apgabala Kostjantiņivkā, nogalinot divus un ievainojot 17 cilvēkus, paziņoja Doneckas apgabala kara administrācijas vadītājs Vadims Filaškins.

"Trāpīja lielveikalam. Tas ir kārtējais mērķtiecīgais trieciens cilvēku pulcēšanās vietai, kārtējais Krievijas terora akts," platformā "Telegram" ierakstījis Filaškins.

Vairāki ievainotie ir smagā stāvoklī.

13:03. Ukrainas armija naktī uz piektdienu Krievijas Ļipeckas apgabalā veikusi triecienu militārajam lidlaukam, trāpot noliktavām, kurās atradās vadāmās aviācijas bumbas, ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

"Šonakt Ukrainas Aizsardzības spēki veica triecienu lidlaukam (..). Uzbrukuma gaitā trāpīts noliktavām ar vadāmajām aviācijas bumbām un vairākiem citiem objektiem lidostas rajonā," teikts paziņojumā.

Tajā norādīts, ka "konstatēti vairāki aizdegšanās avoti, izraisījās spēcīgs ugunsgrēks un novērotas vairākas detonācijas".

Ir zināms, ka lidlaukā bāzējas lidmašīnas "Su-34", "Su-35" un "MiG-31". "Trieciena rezultāti tiek precizēti," teikts platformā "Telegram" piektdien publicētajā paziņojumā.

12:00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 588 540 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1030 iebrucēji.

11:20. Karadarbības uzliesmojums Kurskas apgabalā Krievijā un ārkārtas stāvokļa ieviešana Kurskā radījusi pārtraukumus mobilo sakaru operatoru tīklu darbībā, raksta pravda.com.ua.

10:20. Ukrainas karaspēks Krievijas Kurskas apgabalā iegājis apmēram 35 kilometrus no abu valstu robežas, pēc pieejamo datu izpētes secinājuši ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi. Tomēr Ukrainas spēki nekontrolē plašu teritoriju, norāda ISW analītiķi. Portāls "The Insider" raksta, ka Ukrainas karaspēka kontrolē ir apmēram 350 kvadrātkilometri.

09:32. 9. augusta naktī Krievijas okupanti uzbruka Ukrainai ar 27 "Shahed" tipa bezpilota lidaparātiem, tie visi tika iznīcināti, ziņo pravda.com.ua.

08:28. Kara izpētes institūta analītiķi liek domāt, ka koordinētas Krievijas atbildes trūkums uz Ukrainas iebrukumu Kurskas apgabalā un virzības ātrums liecina, ka Ukrainas karaspēks spēja panākt operatīvu pārsteigumu, raksta pravda.com.ua.

07:15. Krievijas varasiestādes ziņo par Ukrainas dronu masveida uzbrukumu Ļipeckas apgabalam, aptuveni 200 kilometrus no Ukrainas robežas.

00:10. Kremlis prasa valsts un lojālajiem medijiem "neuzkurināt situāciju" saistībā ar Ukrainas armijas iebrukumu Kurskas apgabalā un salīdzināt notiekošo ar Kurskas kauju Otrā pasaules kara laikā, ziņo avoti.

Medijiem tiek ieteikts izvairīties no runām par "jaunas frontes" atklāšanu, turklāt žurnālistiem nevajadzētu runāt par iespējamo Ukrainas karaspēka virzīšanos Kurčatovas pilsētas virzienā, kur atrodas Kurskas atomelektrostacija, lai auditorijai nerastos "kodoldraudu sajūta".