Dīdžejiem šogad jauna licencēšanas sistēma

No šī gada janvāra mainījusies licenču saņemšanas kārtība un licenču veidi, ko diskžokeji var saņemt, lai veiktu fonogrammu reproducēšanu profesionālām vajadzībām.

Tagad diskžokeji var saņemt licenci, kas ļauj kopēt un ierakstīt neierobežotu skaitu fonogrammas jebkādos datu nesējos - līdz tam diskžokejs varēja saņemt licenci, kas atļauj viņam pārrakstīt fonogrammas tikai vienreiz ierakstāmajos kompaktdiskos (CD-R). Jaunās licences ir ērtākas diskžokejiem un ļauj legāli izmantot arī visus jaunākos datu nesējus, nra.lv informēja biedrības AKKA/LAA Komunikācijas nodaļas vadītāja Agnese Kārše.

Izstrādāt jaunu licencēšanas sistēmu ierosināja Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA), kas sadarbībā ar AKKA/LAA un diskžokeju apvienību (Latvijas Diskžokeju un deju klubu asociācija un www.djtop.lv) pārstāvjiem izstrādāja modeli, kas ir izdevīgs diskžokejiem un arī nodrošina autoru, fonogrammu producentu (ierakstu kompāniju) un izpildītāju tiesību ievērošanu:

tagad, pirmkārt, ir pieejamas licences, ko izsniedz uz gadu. Šāda licence ļauj diskžokejiem pārkopēt vai ierakstīt jebkuru fonogrammu jebkurā datu nesējā (CD, datora iekšējais vai ārējais cietais disks, atmiņas kartes vai cits). Nekāda limita nav arī darbu un fonogrammu skaitam, ko drīkst pārkopēt vai ierakstīt. Diskžokejam tāpat kā iepriekš jāizņem divas licences - vienu AKKA/LAA un otru LaIPA. Atlīdzība, kas jāmaksā par šādu licenci, ir 50 lati autoriem (AKKA/LAA) un 50 lati blakustiesību īpašniekiem (LaIPA);

otrkārt, tagad ir pieejamas licences, ko diskžokejs var saņemt vienam konkrētam pasākumam. Šī licence ļauj diskžokejam pārkopēt tikai tās fonogrammas, kas uzrādītas viņa iesniegtajā sarakstā un pievienotas licencei. Arī šajā licencē nav ierobežojumu ne reproducēto fonogrammu skaitā, ne datu nesēju ziņā, kas nozīmē, ka diskžokejs var izmantot sev vēlamo datu nesēju veidu. Atlīdzība, kas jāmaksā, lai saņemtu šādu licenci, ir desmit lati autoriem (AKKA/LAA) un desmit lati blakustiesību īpašniekiem (LaIPA).

Lai saņemtu licenci, diskžokejam ir jāvēršas AKKA/LAA un LaIPA ar pieteikumiem.

Jāņem vērā, ka atļauts veikt tikai likumīgi iegūtu fonogrammu reproducēšanu un licence tiek izsniegta konkrētajam diskžokejam, tā nav nododama trešajai personai. Diskžokejam nav tiesību izsniegt apakšlicences. Licence nedod diskžokejam tiesības fonogrammas pārkopēt, iznomāt, ievietot internetā vai darīt ar tām jebko citu, kas nav paredzēts licences līgumā.

Minētās licences neattiecas uz darbu publisko izpildījumu. Tam ir nepieciešama atsevišķa atļauja. Pēc atļaujas mūzikas publiskam izpildījumam parasti vēršas kafejnīcas, bāri, kuros dīdžeji uzstājas, vai pasākumu organizatori. Taču atsevišķos gadījumos, piemēram, ja dīdžejs ir arī pasākuma organizators vai dīdžejam un pasākuma organizatora savstarpējā līgumā tas noteikts, licenci mūzikas publiskas izpildījumam var saņemt arī dīdžejs.

No 5. janvāra, deviņu dienu laikā, jaunās licences pieteikušies saņemt 17 diskžokeji.

Svarīgākais