Plastiskās operācijas suņiem: par un pret

Līdz ar Latvijas gatavošanos akceptēt Eiropas Konvenciju par istabas dzīvnieku aizsardzību, dzīvnieku mīļotāju vidū atkal uzliesmojušas kaislības par ausu un astu apgriešanu atsevišķām suņu šķirnēm.

Dzīvnieku aizstāvji norāda, ka nav pieļaujama dzīvnieku pakļaušana operācijas mokām tikai tādēļ, lai izmainītu to izskatu, savukārt suņu mīļotāji uzsver, ka astu un ausu apgriešana atsevišķām suņu šķirnēm jau gadiem ilgi tiek veikta tieši suņu veselības, nevis cilvēku untumu dēļ.

Ministru kabineta komiteja vakar akceptēja Eiropas Konvenciju par mājas (istabas) dzīvnieku aizsardzību, kas aizliedz mājas mīluļiem apgriezt astes un ausis, pārgriezt balss saites, amputēt nagus un izraut ilkņus, izņemot gadījumus, kad tas ir nepieciešams veterinārmedicīnisku apsvērumu dēļ.

Paredz atrunas

Konvencijas 21. pants paredz, ka katrai dalībvalstij ir tiesības uz atrunām, kas skar personas vecuma ierobežojumu dzīvnieku iegādē un astu apgriešanas aizliegumu. Latvija pašreizējā likumprojekta variantā ir paredzējusi tikai atrunu attiecībā uz astes apgriešanu atsevišķu šķirņu suņiem – asspalvainajam foksterjeram, gludspalvainajam foksterjeram, krievu medību spanielam, vācu asspalvainajam putnusunim, vācu īsspalvainajam putnusunim, vācu medību terjeram, Velsas terjeram, ko drīkst veikt tikai praktizējošs veterinārārsts.

Cer panākt atcelšanu

Lai gan konvencijā nav paredzēta iespēja dalībvalstij atcelt ausu apgriešanas aizliegumu atsevišķām dzīvnieku šķirnēm, Latvijas Kinoloģiskā federācija ir apņēmības pilna to panākt.

Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidente Vija Klučniece Neatkarīgajai skaidroja, ka Eiropas Konvencija ir pieņemta pirms 23 gadiem – 1987. gadā – un pa šo laiku dzīve ir gājusi uz priekšu. Turklāt šajā konvencijā nav ņemta vērā konkrētā situācija katrā dalībvalstī.

"Piemēram, Čehijā, kur ir spēkā ausu kupēšanas jeb apgriešanas aizliegums, tas suņu īpašniekiem un audzētājiem problēmas nesagādā, jo Čehijā ir silts un sauss klimats. Savukārt Latvijā, kur ir lielākoties mitrs laiks, vairāku šķirņu suņi tā dēļ cieš. Tāpēc, lai nesagādātu dzīvniekiem liekas mokas, jau kopš senatnes dažām suņu šķirnēm tiek apgrieztas ausis. Diemžēl virkne šķirņu, piemēram, angļu un amerikāņu kokerspanieli, Latvijā ir uz izmiršanas robežas, un viens no iemesliem – pastāvīgie ausu iekaisumi sliktās ausu ventilācijas dēļ," stāstīja V. Klučniece. Tā kā Eiropas Konvencija būs jāapstiprina arī vēl Saeimai, viņa cer, ka izdosies panākt saprātīgu lēmumu. V. Klučniece minēja piemēru, ka Itālijā dobermaņu audzētāji uzvarējuši likumdevējus – tikai Romā un Turīnā esot spēkā astu kupēšanas aizliegums, bet citur Itālijā to drīkst darīt.

Aizliegums jau ir spēkā

Lai gan Latvijas likumdošana pašreiz aizliedz suņiem apgriezt ausis un astes un neviens praktizējošs veterinārārsts oficiāli nepiekrīt šādas operācijas veikšanai tikai saimnieka kaprīzes dēļ, sludinājumos nereti pārdod kucēnus, kuriem jau ir apgrieztas austiņas vai kuriem tiek solīts to izdarīt. V. Klučniece minēja piemēru, ka arī Igaunijā ir aizliegts apgriezt ausis un astes suņiem, tomēr tas nenozīmē, ka šajā valstī nav suņu ar kupētām ausīm un astēm. "Igaunijā ir audzētavas, kas darbojas Krievijas paspārnē, un, ja kucēns maksā 500 eiro, tad aizbraukt vienu dienu uz Krieviju un to izdarīt tur nav problēma," atzina V. Klučniece.

Arī Latvijā suņu audzētājiem ir iespēja rīkoties tāpat, jo, piemēram, astu apgriešana ir atļauta Polijā, Krievijā, Čehijā, Lielbritānijā, Spānijā, Portugālē. Lai gan nav izslēgts, ka ausu apgriešana suņiem Latvijā tiek veikta arī nelegāli.

Zemkopības ministrijas un Pārtikas un veterinārā dienesta speciālisti Neatkarīgajai norādīja, ka Eiropas Konvencijā ietvertās normas jau Latvijā darbojas un ir iekļautas Dzīvnieku aizsardzības likumā, Veterinārmedicīnas likumā un vairākos MK noteikumos. Līdz ar to nekādas būtiskas izmaņas nav paredzētas. Ausu un astu apgriešanu Latvijā ir aizliegts izdarīt mājas vai istabas dzīvniekiem jau no 2000. gada 1. janvāra, kad spēkā stājās Dzīvnieku aizsardzības likums, kura 18. pants nosaka, ka aizliegts izdarīt ķirurģiskas operācijas mājas dzīvniekam, lai pārveidotu tā ārējo izskatu, izņemot gadījumus, kad operāciju noteicis praktizējošs veterinārārsts.

***

VIEDOKĻI

Vija Klučniece, Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidente:

– Astu un ausu apgriešana atsevišķām suņu šķirnēm tiek veikta šo dzīvnieku veselības, nevis cilvēku untumu dēļ. Ir atsevišķas suņu šķirnes, kuriem astes, ja tās netiek apgrieztas, suņu dzīves laikā tiek ļoti bieži traumētas, un rezultātā veterinārārstam to nākas nogriezt jau pieaugušam sunim. Šāda operācija pieaugušam sunim ir daudz traumatiskāka nekā tad, ja to izdara dažas dienas vecam kucēnam. Neviens dzīvnieku aizstāvis un Zemkopības ministrijas speciālists nav interesējies pie dzīvnieku audzētājiem, kāpēc kādai noteiktai suņu šķirnei tiek apgrieztas ausis un astes, kā klājas tiem dzīvniekiem, kuriem tas netiek izdarīts.

Māra Viduža, Latvijas veterinārārstu biedrības priekšsēdētāja

– Latvijas veterinārārstu biedrība par 100 procentiem pauž atbalstu Eiropas Konvencijai par mājas dzīvnieku aizsardzību un jau sen ir iestājusies par to, lai Latvija to ratificētu. Asas diskusijas par ausu apgriešanu un astu apstrupināšanu atsevišķām suņu šķirnēm izvērsās jau pagājušā gada nogalē, kad tika rosināti grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā. Ja tiek noņemts aizliegums apgriezt ausis un astes dzīvniekiem, tas ir solis atpakaļ, jo tagad jau ir izaugusi vesela dzīvnieku paaudze, kas nepazīst šīs operācijas sāpes. Tas, ka gan Dzīvnieku aizsardzības likumprojekta grozījumos, gan konvenciju atbalstošajā likumprojektā ir ietvertas sešas medību suņu šķirnes, kurām ir atļauta astes apgriešana, ir kompromiss. Taču svarīgi ir raudzīties, lai tiešām šie dzīvnieki dotos medībās, nevis gulētu mājās uz dīvāna un piedalītos tikai izstādēs.