Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Jelgavā turpinās cīņa par ukraiņu biedrību „Džerelo”

Tatjana Lazda (no labās) vienā no piketiem pret Krievijas agresiju Ukrainā © dzerelo.lv

Lai arī Jelgavas pilsētas mērs Andris Rāviņš kategoriski noraida raidījumā „Nekā Personīga” minēto informāciju par to, ka pilsētā tiek negatīvi vērtēta Jelgavas ukrainas kultūras centra „Džerelo” dalība 26. janvāra piketā pie Krievijas vēstniecības, šķiet, ka šis ir tikai mēģinājums norobežoties no Jelgavā notiekošās cīņas par ukraiņu biedrības nākotni.

Jelgavas mērs A. Rāviņs uzsver, ka „Jelgava vēsturiski ir daudznacionāla, kur dzīvo vismaz pārdesmit dažādu tautību cilvēki.  Vairums šeit jūtas droši un ir toleranti savā attieksmē viens pret otru. Diemžēl notikumi Ukrainā ir sašķēluši tautiešus Latvijā, tas noticis arī Jelgavā. Izmantojot nestabilo situāciju, ir bezatbildīgi spēlēt uz cilvēku nacionālajām jūtām, savstarpēji naidot, neuzņemoties atbildību. Demokrātiskā sabiedrībā katram cilvēkam ir tiesības uz savu viedokli, respektējot arī citus.”

Un tomēr pēdējā laika notikumi ap Jelgavas ukraiņu kultūras centra „Džerelo” priekšsēdētājas Tatjanas Lazdas personību un centra biedru aktivitātēm ir nonākuši sabiedrības redzes lokā.

Krustugunīs nonākusī ukraiņu kultūras centra biedru dalība 26. janvāra piketā pie Krievijas vēstniecības, kurā piedalījās T. Lazda un vēl vairāki centra biedri, kas manāmi satricinājis uzņēmju Nikolaju Laščenko, kurš ir aktīvs ukraiņu tiesību aizstāvis. T. Lazda atklāj, ka līdz šim N. Laščenko ir mēģinājis dažādi ietekmēt ukraiņu kultūras centra „Džerelo” darbību un kūdījis tā biedrus šo biedrību pamest. Jāpiezīmē, ka uzņēmējs ilgāku laiku darbojies citā ukraiņu biedrībā – „Smereka”, kas gan pirms pusotra gada iznīka un tika likvidēta. Šīs biedrības biedri pārgāja uz „Džerelo” un jau ilgāku laiku mēģina ar dažādiem paņēmieniem T. Lazdu diskreditēt, tādēļ loģiski, ka pēc minētā piketa notika biedrības sapuilce, kas beidzās ar kārtējo strīdu starp uzņēmēju un biedrības priekšsēdētāju. Pretrunīga šajā divu ukraiņu aktīvistu strīdā ir Jelgavas pilsētas mēra Andra Rāviņa loma, kuru vairākkārt  ķīviņos ar T. Lazdu pieminējis jau minētais uzņēmējs, ar domu, ka arī Jelgavas mērs nevēlas, lai jelgavnieki piedalītos līdzīgās akcijās, jo tas neiet „roku rokā” ar pilsētas uzņemto kursu – sadarbību ar Krievijas investoriem. Kā zināms, Jelgavā šobrīd ir divi vērā ņemami Krievijas investīciju projekti –AMO Plant autobusu rūpnīca un UVZ Baltija, kas Lielupes krastā būvē vagonu rūpnīcu, tači šobrīd projekts ir nobremzējies.

Jāpiezīmē, ka T. Lazda ir nedaudz izbrīnīta par šādiem, iespējamiem, A. Rāviņa izteikumiem, jo Jelgavas pašvaldība līdz šim ir atbalstījusi biedrības „Džerelo” publiskās aktivitātes, piemēram, dāsni ziedojusi 5000 eiro Ivanfrankovskas apgabalam, kuru 2008. gadā bija skāruši plūdi.

Jāpiezīmē, ka pēc šī incidenta un skandalozā TV3 raidījuma „Nekā Personīga” sižeta Jelgavas pilsētas mērs A. Rāviņš ar „Džerelo” priekšsēdētāju nav kontaktējies, lai noskaidrotu radušās neskaidrības, kas padara vēl neskaidrāku viņa saistību ar N. Laščenko izteikumiem.