RECENZIJA: Foo Fighter, "Sonic Highways”

© recenzija

Savulaik superpopulārās „grunge” grupas „Nirvana” pārpalikušo dalībnieku ceļi pēc tās līdera Kurta Kobeina pašnāvības bijuši dažādi: par ģitāristu Krisu Novoseliču mūzikas jomā praktiski nekas nav dzirdams, toties bundzinieks Deivs Grols strādā kā traks.

Lūk, viņa projekta „Foo Fighter” nu jau astotais studijas albums, kurā, kā jau tas bija arī šī ripuļa priekštečos, Grols ir bijis gan pie mikrofona, gan pie ģitāras. Pārējie – Kriss Šiflets (ģitāra), Pets Smīrs (ritma ģitāra), Neits Mendels (basģitāra) un Teilors Houkinss (bungas), tas ir, vīri, ar kuriem viņš sadarbojas jau ilgus gadus, kā arī virkne viesmūziķu, kuru vidū gan nav plašākām masām ļoti pazīstamu vārdu (ja nu vienīgi Džo Volšs). Iepriekšējais „Foo Fighter” albums „Wasting Light” tika izdots pirms trīs gadiem, tātad Deivam Grolam bijis gana daudz laika sagatavoties savam nākamajam garadarbam. Interesanti, ka katra no astoņām jaunajā albumā iekļautajām dziesmām ierakstīta citā Amerikas pilsētā, un katrā pie ieraksta Grols centās piesaistīt arī vietējos mūziķus, bet telekompānija „HBO” uz šī radošā ceļojuma pamatiem pat izveidoja īpašu dokumentālo teleseriālu „Foo Fighter: Sonic Highways”. Kādi ir albuma panākumi? Diezgan labi: otrā vieta Amerikas topā, septiņas zvaigznes no desmit „NME” recenzijā, 3,5 punkti no pieciem no „Rolling Stone” respektablajiem kritiķiem, tāpat labas atsauksmes arī no citiem mūzikas pazinējiem un faniem.

PAR. Ja Deivs Grols un „Foo Fighter” kādreiz sadomātu mest mieru muzicēšanai, tad „postgrandža” kustībai tas būtu nopietns trieciens, taču, par laimi, nekas neliecina, ka tas tuvākajos gados varētu draudēt. „The Feast And The Famine” un „Congregation”, tāpat arī „Something From Nothing” un „Outside” – tipiski „groliskas” dziesmas, pēc labākajiem „Foo Fighter” standartiem.

PRET. Noklausoties albumu, pārņem diezgan dīvainas sajūtas: it kā četras dziesmas (tātad puse) ir superīgas, uzmanību piesaista vēl kādas pāris, un tomēr uz diska beigām nāk žāvas. Šķiet, ka „Foo Fighter” mūziķi nogurst paši no sevis, Grols nav spējis vien sagaidīt ieraksta noslēgšanos, tāpēc tā beigu daļā sasviedis visu to, kas pagadījies pa rokai. Bez uguntiņas, bez „odziņas”. Šis noteikti nav ne tuvu labākais „Foo Fighter” albums.

Sandris Vanzovičs

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.

Latvijā

Latgales rajona tiesā Rēzeknē prokurore tiesu debatēs ir lūgusi piespriest vienu gadu un sešu mēnešu cietumsodu biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem" projektu vadītājai Ievai Raubiško apsūdzībās par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu personu grupai.

Svarīgākais