Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

Akcija "Gaismas ceļš - Grāmatu draugu ķēde" notiks kā īpaši saskaņots pasākums

Akcija "Gaismas ceļš - Grāmatu draugu ķēde" notiks kā vienreizējs, īpaši saskaņots pasākums, ievērojot visus drošības pasākumus.

Kā aģentūrai LETA pauda Kultūras ministrijas (KM) Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) projekta īstenošanas darba grupas eksperts Jānis Dripe, Gaismas pils nodošana ekspluatācijā un Grāmatu draugu ķēdes akcija ir savstarpēji atdalāmas lietas. Akcija varēs notikt arī tad, ja Gaismas pils ēka vēl nebūs nodota ekspluatācijā.

LNB jaunajā ēkā pašlaik - līdz tās nodošanai ekspluatācijā - var notikt vienreizēji un atbilstoši drošības prasībām īpaši saskaņoti pasākumi. Dripe norādīja, ka Grāmatu draugu ķēde nebūs pirmais šāds vienreizējs pasākums, kas noticis jaunajā LNB ēkā. Viņš norādīja, ka akcijas lielākā daļa notiks ārpus bibliotēkas un tās zemes līmeņa stāvā.

Jau ziņots, ka Latvijas Televīzija (LTV) vēstīja par grāmatu pārcelšanas uz Gaismas pili apdraudējumu. LTV norādīja, ka vēl nav izvērtēts, vai grandiozais būvobjekts atbilst ugunsdrošības prasībām, un bez šī izvērtējuma ēku nevar ekspluatēt.

Akcija "Gaismas ceļš - Grāmatu draugu ķēde", kas notiks 18.janvārī, būs viens no centrālajiem Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas notikumiem. Tajā no rokas rokā tiks nodotas grāmatas no LNB vecās ēkas uz Gaismas pili.

LNB ēkas būvdarbi tika pabeigti pērn 20.decembrī. "Gaismas pils" projektam piesaistītais būvuzraugs "Hill International" 10.janvārī izdeva apstiprinājumu, ka pilnsabiedrība "Nacionālā būvkompāniju apvienība" (NBA) ir pabeigusi LNB būvdarbus atbilstoši līgumam.

Pašlaik notiek LNB ēkas sagatavošana nodošanai ekspluatācijā. Tā kā speciāli no infrastruktūras objektu projekta ir izdalīta izbūves ārējo inženiertīklu kārta, LNB ēku varēs nodot ekspluatācijā vēl pirms pilnīgas infrastruktūras objektu būves pabeigšanas, kas paredzēta līdz 2014.gada aprīlim. Lai nodotu ekspluatācijā LNB ēku un speciāli izdalīto infrastruktūras kārtu, no 17 vajadzīgo institūciju atzinumiem jau ir saņemti 13 pozitīvi atzinumi.

Īpaša uzmanība tiek pievērsta ugunsdrošībai, ūdensapgādei un citām svarīgām jomām. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) ir iesniegti visi pieprasītie dokumenti, un šonedēļ tiek veikta galīgā kompleksa sistēmu pārbaude. Pēc atzinumu saņemšanas Rīgas būvvalde dos gala atzinumu.

LNB ēkas būvniecība tika sākta 2008.gada jūnijā. Tās būvdarbus veic "Nacionālā būvkompāniju apvienība", ko veido trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji - SIA "Re&Re", AS "RBSSKALS" un SIA "Skonto būve". Saskaņā ar līgumu, ko valsts ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008.gada 15.maijā, bibliotēkas būvniecība izmaksās 114,6 miljonus latu.

2014.gada sākumā plānota bibliotēkas pārcelšanās no sešām pašreizējām bibliotēkas ēkām, lai 2014.gada vidū jaunā ēka pilnībā būtu pieejama apmeklētājiem.

Lai "Gaismas pils" projekts būtu pabeigts, nepieciešama LNB ēkas būvdarbu pabeigšana un nodošana ekspluatācijā, LNB infrastruktūras pirmās kārtas objektu būvdarbu pabeigšana un nodošana ekspluatācijā, LNB aprīkošana ar mēbelēm un iekārtām, kā arī LNB pārcelšanās uz jauno LNB ēku un grāmatu krājuma pārvietošana.

Līdz 2014.gada 30.aprīlim jāpabeidz apkārtējās teritorijas labiekārtošanas un apzaļumošanas darbi, un tehniskās ēkas iekšējās apdares darbi.