Ukrainas kara 817. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:54]

© depositphotos.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 20. maijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:54 Ukrainas Izglītības un zinātnes ministrija paziņojusi, ka internetā tiek izplatīta viltus vēstule, ko it kā parakstījis tās viceministrs. Tajā apgalvots, ka sadarbībā ar Aizsardzības ministriju "lūdz izglītības iestāžu vadītājus apkopot datus par 2008. gadā dzimušajiem skolēniem".

"Pasākumi" it kā tiek veikti, lai īstenotu Ministru kabineta rīkojumu Par Vienotā valsts iesaucamo, militārpersonu un rezervistu reģistra uzturēšanas kārtību.

Izglītības un zinātnes ministrija aicināja ukraiņus būt modriem, pārbaudīt informāciju un paļauties tikai uz uzticamiem avotiem.

20:54 Nedēļas nogalē pēc Ukrainas raķešu ATACMS trieciena Sevastopolē nogrimis Krievijas mazais raķešu kuģis "Ciklon".

Trīs ATACMS raķetes trāpījušas piestātnei okupētajā Sevastopolē, kur bija pietauvots Krievijas mazais raķešu kuģis "Ciklon", ziņo Krievijas "Telegram" kanāls "Astra", atsaucoties uz avotiem anektētās Krimas ārkārtas dienestos.

Avoti apstiprināja iepriekš krievu kanālos izskanējušo informāciju par uzbrukumu kuģim "Ciklon".

19:51 Ukrainas bruņotajiem spēkiem izdevies daļēji stabilizēt situāciju Harkivas apgabala Vovčanskas pilsētas rajonā, pirmdien paziņojis Ukrainas armijas operatīvi stratēģiskā grupējuma "Horticja" pārstāvis sakariem ar presi Nazars Vološins.

Ukrainas aizstāvji turpina veikt kaujas uzdevumus pilsētas teritorijā un turpina apšaudīt pretinieka pozīcijas.

Vološins sacīja, ka nedēļas laikā Harkivas virzienā notikuši 83 uzbrukumi, bet aizvadītajā diennaktī notikušas 11 kaujas sadursmes un Harkivas apgabala pierobežā turpinās pretuzbrukumi.

18:53 Krievi skolās visās Ukrainas īslaicīgi okupētajās teritorijās ir ieviesuši jaunu mācību priekšmetu ar nosaukumu "ģimenes dzīves morālie pamati". Skolēniem šajās nodarbībās tiek pasniegtas "krievu tradīcijas un garīgums", pavēstījis Ukrainas Nacionālais pretošanās centrs (NRC).

Mācībās tiek uzsvērts, ka "sievietei jādzemdē bērni un jābūt paklausīgai, bet vīrietim jāaizstāv tēvzeme.Tādējādi veidojas "Krievijas Federācijas paraugģimenes" modelis, kur vīrietim ir jāiet bojā, bet sievietei jādzemdē jauni karavīri."

17:53 Portālā "Ziedot.lv" Ukrainas bruņotajiem spēkiem saziedoti finanšu līdzekļi 13 kaujas bezpilota lidaparātu iegādei, aģentūrai LETA norādīja "Ziedot.lv" pārstāve Ilze Ošāne.

Aktīvistu grupas "Droni Ukrainas bruņotajiem spēkiem" un Ukrainas vēstnieka Latvijā Anatolija Kucevola iniciatīva, kurai atsaukusies arī Latvijas ārlietu ministre Baiba Braže, līdz šim atsaukušies 307 ziedotāji, kas saziedojuši 12 828 eiro.

Braže šogad Rīgas maratonā skrēja pusmaratona distanci, vienlaikus vācot līdzekļus dronu iegādei Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Sākotnēji bija plānots, ka ministres numurs maratonā būs "815", simboliski atzīmējot dienu skaitu, kuru laikā Ukraina cīnās pret agresorvalsti Krieviju, taču tas tika piešķirts kādam skrējējam no Kenijas, un Braže skrēja ar numuru "8815".

Iniciatīvas autori portālā "Ziedot.lv" uzsver, ka Krievijas armija turpina savus brutālos uzlidojumus Ukrainas pilsētām ar raķetēm un droniem. Ukraiņu karavīriem akūti nepieciešami dažāda veida bezpilota lidaparāti - FPV droni, izlūkošanas un uzbrukuma bezpilota lidaparāti.

FPV drons var izmaksāt pat 1000 eiro, taču tā iespējas aizsardzībā ir lielas, un šāds drons var iznīcināt ienaidnieka iekārtas miljoniem dolāru vērtībā. Dronu skaita pieaugums frontes līnijā padara tehnoloģiskākas kaujas operācijas pret Krievijas okupantiem, norādīts portālā.

Efektīvai cīņai pret Krievijas armiju nepieciešams saražot miljoniem dronu Ukrainas bruņotajiem spēkiem gadā. Atbalstot šo projektu, cilvēki ne tikai palīdz nodrošināt Ukrainas karavīru drošību, bet arī veicat Latvijas aizsardzības un militārās industrijas attīstību, uzsver iniciatīvas autori. Projekts tiek īstenots sadarbībā ar Ukrainas vēstniecību Latvijā.

16:45 Ukraina saņems pastāvīgu militārās un drošības palīdzības plūsmu no ASV. Kā vēsta UNIAN korespondents, ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins to sacījis Ukrainas aizsardzības kontaktgrupas (Ramstein-22) sanāksmes sākumā, kas notiek virtuālā formātā.

16:12 Aizvadītās diennakts laikā Orehovskas un Hersonas virzienos Krievijas iebrucēji zaudējuši gandrīz četrus desmitus ieroču un tehnikas, tostarp daudzkārtējās palaišanas raķešu sistēmu Uragan, 13 lielgabalus, kā arī ienaidnieka kaujas apgādes punktus un pārvietojamos komandpunktus

14:46 Jauni satelītattēli apstiprina, ka okupētās Krimas teritorijā Sevastopolē pie Vistas mola nodarīti bojājumi ēkai. Šo ēku izmanto Krievijas Melnās jūras flote, ziņo kanāls Crimean Wind Telegram.

Iepriekš tika ziņots, ka pēc nakts raķešu uzbrukuma 19.maijā šī ēka tika būtiski bojāta. Tāpat netālu no ierašanās vietas atradās Krievijas mazais raķešu kuģis "Ciklons", taču pēc sprādzieniem tas šajā vietā netika fiksēts.

13:45 Trīs ATACMS raķetes trāpīja molā īslaicīgi ieņemtajā Sevastopolē, kur bija pietauvojies Krievijas mazais raķešu kuģis "Cyclone", un kuģis nogrima. Par to ziņoja Krievijas Telegram kanāls, atsaucoties uz avotiem anektētās Krimas neatliekamās palīdzības dienestos.

Tiek atzīmēts, ka šādā veidā avoti apstiprināja informāciju, kas iepriekš parādījās Z-kanālos par uzbrukumu "Cyclone" kuģim.

12:43. Krievu okupētajā Luhanskas pilsētā 20. maija rītā atskanējuši sprādzieni. Vietnē "Telegram" publicētajos video redzams, ka virs pilsētas pacēlušies dūmu mutuļi. Krievijas propagandisti ziņo par raķešu triecienu, raksta pravda.com.ua.

11:12. Trešdien, 22. maijā, Latvijas brīvprātīgo organizācija “SOS palīdzība Ukrainai” kopā ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvija Anatoliju Kucevolu pavadīs ceļā uz Ukrainu 4 atjaunotus Bandvagn 202 kāpurķēžu amfībijas visurgājējus, kas pagājušā gada nogalē tika iegādāti Norvēģijā, pateicoties Čikāgas (ASV) latviešu kopienas ziedojumiem un kuri turpmāk kalpos Ukrainas bruņoto spēkos.

Lai arī visurgājēji uz Latviju tika atgādāti jau pagājušā gada nogalē, to ceļu līdz Ukrainai sarežģīja gan Polijā notiekošie zemnieku protesti un robežas bloķēšanas, gan arī Polijas puses stingrie noteikumi kravu pārvadājumu dokumentācijā, kuru dēļ biedrības iniciatīvai bija pieslēgusies arī Ukrainas vēstniecība Latvijā, lai veicinātu drošu transportlīdzekļu nogādāšanu Ukrainā.

10:29. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 493 690 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 7590 tankus, 14 665 bruņutransportierus, 12 737 lielgabalus un mīnmetējus, 1076 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 807 zenītartilērijas iekārtas, 354 lidmašīnas, 326 helikopterus, 10 236 bezpilota lidaparātus, 2205 spārnotās raķetes, 27 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 17 311 automobiļus un autocisternas, kā arī 2079 specializētās tehnikas vienības.

09:47. Pēdējas diennakts laikā Krievija zaudējusi 1400 karavīrus, 50 artilērijas sistēmas, 35 bruņutehnikas kaujas mašīnas un 14 tankus, ziņo pravda.com.ua.

08:40. Ukrainas pretgaisa aizsardzība notriekusi visus 29 trieciendronus "Shahed", ko Krievija aizvadītajā naktī raidījusi pret mērķiem Ukrainā, pirmdien paziņoja Ukrainas Gaisa spēki. Droni palaisti no Krasnodaras novada un Kurskas apgabala. Tie notriekti virs Ļvivas, Mikolajivas, Odesas un Poltavas apgabaliem.

07:05. Pirmdiena, 20. maijs, Harkivas apgabalā ir pasludināta par sēru dienu, ziņo pravda.com.ua. "Harkivas apgabalā būs sēru diena. Okupanti ir laupījuši 11 cilvēku dzīvības uzbrukumos Kivšarīvkas un Novoosinoves ciemiem Kupianskas un Mala Danilivkas apgabalos. Starp mirušajiem ir grūtniece," pauž Olehs Siniehubovs, Harkivas apgabala valsts pārvaldes vadītājs.

Harkivas apgabala prokuratūra ziņoja, ka uzbrukumā rajonam gājuši bojā seši cilvēki un 28 ievainoti.

00:10. Krievijai pašlaik ir pārsvars gaisā, kas ierobežo Ukrainas spēju aizsargāt pilsētas un noturēt frontes līniju. Ukrainas amatpersonas ir lūgušas Rietumvalstīm lielāku atbalstu, lai spētu cīnīties pret Krievijas gaisa un sauszemes triecieniem.

"Lai Krievijai nebūtu aviācijas pārspēka, mūsu gaisa flotei vajadzētu 120 līdz 130 mūsdienīgu lidmašīnu (..) debesu aizsardzībai pret trim simtiem [Krievijas] lidmašīnu," sacīja Ukrainas prezidents Volodmirs Zelenskis.

Prezidents arī sacīja, ka Ukrainai ir vajadzīgi reaktīvie iznīcinātāji, lai tai "būtu paritāte" ar Krieviju.