Varonīgo glābēju mājās gaida mazais dēliņš

Ugunsdzēsējs Armands Tulpe (pirmais no kreisās) bija viens no tiem, kuru apraka brūkošie veikala griesti, kad viņš un vairāki kolēģi bija devušies glābt cilvēkus © No personīgā arhīva

Armanda stāvoklis ir stabils, un trešdien viņš no intensīvās terapijas pārvests uz nodaļu. Šo ziņu mēs gaidījām ļoti, ļoti, lai mūsu mazais dēliņš varētu apciemot tēti un tētis satiktu mazo mīluli, pašreizējās izjūtās dalās rīdziniece Sindija Tulpe.

Viņas vīrs Armands pēc veikala Maxima sabrukšanas bija viens no ugunsdzēsējiem, kurš devās iekšā glābt cietušos cilvēkus. Taču smagas traumas guva viņš pats.

Rīgas Austrumu slimnīcas Intensīvās terapijas klīnikā turpina ārstēties viens ugunsdzēsējs – glābējs – Aleksandrs, jo trešdien otra glābēja sieva Sindija saņēma ziņu, ka vīra veselības stāvoklis ļauj viņu no intensīvās terapijas izrakstīt. «Vīra stāvoklis ir stabils, viņš tagad ir nodaļā, un mēs esam priecīgi. Arī Armands ir priecīgs, jo tas rada cerību, rāda kādu gaismu, taču... ārstēšanās būs ilga. Es vēlētos nodot ziņu, ka esam pateicīgi visiem Latvijas iedzīvotājiem par atbalstu šajā grūtajā laikā,» sarunā saka Armanda sieva Sindija. Viņu satieku Rīgas Austrumu slimnīcā, kur viņa kopā ar septiņus mēnešus veco dēlēnu atnākusi apciemot vīru (esam bijušās kursa biedrenes, bet mūsu satikšanās ir nejauša, un vienlaikus priecājamies un bēdājamies, ka satiekamies tik skumjā brīdī). Intensīvās terapijas klīnikas durvis tikai šķietami šķir mūs no tām sāpēm, kuras pārcieš traģēdijā cietušie, viņu tuvinieki. Trešdienas vakarā saņemam ziņu, ka viņas vīrs ir pārvests uz nodaļu.

Pārdzīvojot notikušo, Sindija izveidoja ierakstu dienasgrāmatā draugiem.lv. Izstāstot savu sāpi, kļūst vieglāk. Redzot, kā viņas vīru no traģēdijas vietas ved uz ātrās palīdzības mašīnu, kas sirēnām kaucot viņu nogādā slimnīcā, Sindijai sāp un pat ir vēlēšanās piezvanīt, lai to kadru izgriež un nerāda, taču viņa saprot: arī televīzija dara savu darbu...

Sindija pastāsta, ka Armands strādā Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienestā jau kopš 1997. gada, tagad viņš ir vada komandiera vietnieks Rīgas reģionālās pārvaldes trešajā daļā. Šogad apprecējušies, un šogad piedzimis dēls. Arī viņš savos septiņos mēnešos jau ir redzējis, kas ir īsts ugunsdzēsēju auto. «Vīrs, glābdams citus, pats guva smagas traumas un tagad ārstējas slimnīcā. Jā, viņam tāds darbs – glābt, bet kā mums pēc visa tā tagad dzīvot?» jautā Sindija, un pati arī atbild: mums visiem ir jāpārdzīvo notikušais un jādzīvo tālāk. «Es pateicos Dievam, ka es varu braukt pie vīra, un es pateicos visiem, kas ir ar mani,» saka Sindija. «Paldies arī viņa kolēģiem, kas viņu izglāba, kā arī visiem medicīnas darbiniekiem, kas tagad par viņu rūpējas. Paldies par visu atbalstu, tas uzmundrina un dod spēku.»

«Tā bija elle – gaidīt ziņas, kas noticis ar vīru,» stāsta Sindija. Tajā dienā vīrs strādājis, un ap pieciem viņi sazvanījušies – Armands teicis: viss mierīgi, taču jau sešos ziņās Sindija redzējusi, ka sabrucis lielveikals. «Man bija skaidrs, ka Armands būs tur, jo, ja notiek liela mēroga nelaimes, viņus visus norīko. Es no ziņām arī uzzināju, ka trīs glābēji gājuši bojā, ka vairāki aizvesti uz slimnīcu. To grūti vārdiem aprakstīt. Ap pulksten 22 man zvanīja un paziņoja, ka Armands ir slimnīcā.»

Glābējs bija guvis vairākus lūzumus, iekšējo orgānu saspiedumus un sirds kontūziju. «Kolēģi redzēja, kā viņiem uzgāžas visi tie bluķi, viņi raka savus darbabiedrus ārā, var teikt, viņi patiešām ir kā muskatieri – viens par visiem, visi par vienu,» saka Sindija. Arī tagad vīra darbabiedri ir pirmie, kuri atsaukušies palīdzēt. Uz jautājumu, kāda palīdzība ģimenei pašlaik būtu visnepieciešamākā, Sindija min: iespējams, tā būs specializētā gulta, jo atveseļošanās process varētu būt ilgs, jo četru lauzto ribu dēļ vīram ilgs laiks būs jāpavada miera stāvoklī (Neatkarīgā informēs turpmāk par to, kāda tieši palīdzība būs vajadzīga glābēja ģimenei, un, ja kāds vēlas palīdzēt, var sazināties ar redakciju). «Jāņem vērā, ka viņš ir 1,96 metrus garš,» saka ugunsdzēsēja sieva, kurai visi varam novēlēt izturību un spēku pārdzīvot notikušo, rūpējoties arī par mazo dēliņu. Mediķi norādījuši, ka uzreiz pēc Gaiļezera Armandam būs jādodas uz rehabilitācijas centru Vaivaros.

Zolitūdes traģēdijā cietušo veselības stāvoklis pakāpeniski uzlabojas. Neatkarīgā rakstīja par veikala kasieri Mārtiņu, arī viņa stāvoklis, lai gan joprojām smags, tomēr ir stabils. Par to liecina fakts, ka viņš pats var paēst. Kopumā slimnīcās turpina ārstēties 17 traģēdijā cietušie. Rīgas Austrumu slimnīcā vēl ārstējas septiņi pacienti. Četri no viņiem joprojām ārstējas Intensīvās terapijas nodaļā, un divi no viņiem ir glābēji. Vēl trīs pacienti ārstējas Austrumu slimnīcas Traumatoloģijas un ortopēdijas klīnikā, bet viens – ķirurģijas nodaļā. Viņu stāvoklis ir stabils. Savukārt Stradiņa slimnīcā turpina ārstēties pieci pacienti, viens no viņiem ir glābējs.

Svarīgākais