Zolitūdes traģēdija atklāj patiesību par Latvijas maksas medicīnu

© F64 Photo Agency

Zolitūdes traģēdija atklāj virkni lietu par Latvijas valstī notiekošo – arī to, ka pat par neatliekamo palīdzību pacientiem, neatkarīgi no tā, kur un kā viņš ir cietis, slimnīcā būs jāmaksā.

Pēc sabiedrības sašutuma valdības krīzes komiteja lēma, ka Zolitūdes traģēdijā cietušajiem pacienta iemaksas nebūs jāmaksā, un P. Stradiņa slimnīcas vadība atvainojās, ka trim pacientiem tika iedoti rēķini – tos apmaksāt nepieprasīs. Tomēr šī situācija uzskatāmi parāda, kādā situācijā ir veselības aprūpe. Lai gan tiek apgalvots, ka ir noteiktas lietas, kuras valstī pacientiem ir bez maksas, reāli tā ir tikai ātrā medicīniskā palīdzība, ko izsauc pa 113.

Vairāki cietušie, kuri traģēdijas vakarā nonāca slimnīcās, nebija guvuši smagus bojājumus, tāpēc pēc ambulatorās palīdzības sniegšanas tika palaisti mājās. Taču vairāki pacienti bija izbrīnīti, ka viņiem tiek iedots rēķins par veiktajām pārbaudēm. Kāda darbiniece stāstīja, ka nelaimes brīdī bija stāvējusi pie veikala un smēķējusi, kad pa galvu bija trāpījis kāds brūkošā jumta fragments. Viņa aizvesta uz slimnīcu, kur ārsti pārbaudījuši sievietes veselību, veikuši galvas magnētisko rezonansi, palaiduši mājās un piestādījuši rēķinu, ziņoja Latvijas Radio. Sievietei rēķinā bija ierakstīti 13 lati. Vēlāk gan slimnīca atvainojās, jo viss noticis stresa pilnos darba apstākļos, un Zolitūdē cietušajiem par slimnīcu nebūs jāmaksā.

Tajā pašā laikā Veselības ministrijā (VM) Neatkarīgajai apliecina, ka vispārējā gadījumā slimnīca drīkst prasīt maksāt pacienta iemaksas un to apmērs esot dažāds. Zolitūdes traģēdijas upuriem par ārstēšanos slimnīcā nebūs jāmaksā – šādu lēmumu pieņēmusi krīzes vadības padome. Kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi, skaidri pasakot: arī par neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu ir jāmaksā pacientu iemaksa. «Ja cilvēks tiek ievietots slimnīcā, tad šo samaksu lūgs veikt pēc tam, kad viņš izrakstīsies, bet, ja palīdzība tiek sniegta ambulatori, tad rēķinu iedod uzreiz,» pastāstīja VM pārstāve Egita Pole, piebilstot, ka ir virkne iedzīvotāju, kuri no pacientu iemaksām ir atbrīvoti, piemēram, bērni, 1. grupas invalīdi, trūcīgie, grūtnieces un citi. Viņa apliecina, ka principā pilnīgi bez maksas ir tikai neatliekamā medicīniskā palīdzība. Diemžēl ir tāda situācija, ka arī citos traģiskos gadījumos, piemēram, autoavārijā cietušajam, būs jāmaksā, ja cilvēks nonāks slimnīcā. Neatkarīgi no tā, cik smagā stāvoklī pacients būs.

Savulaik esot bijusi tāda kārtība: kamēr pacients ir «neatliekams», atrodas reanimācijā, viņam nekādu samaksu par šo laiku neprasa, taču tagad jāmaksā visiem. Par pacientiem, kuri ir atbrīvotajās kategorijās, slimnīcām maksā valsts. Gan saņemtā dotācija no valsts, gan pacientu veiktā maksa veido slimnīcas ieņēmumus un slimnīcas gada budžetu. Pērn pacientu iemaksās slimnīcas iekasējušas 48 miljonus latu, 27 miljoni latu no tiem bija valsts kompensācija.

Pacientu iemaksas daudziem šķitīs nelielas, taču, ja jāveic kādi izmeklējumi un ja vēl jāuzturas slimnīcā, tas var prasīt visai lielu summu. Pacientu iemaksa par ambulatoru speciālista konsultāciju ir trīs lati, tai klāt visbiežāk ir jāmaksā par kādu no izmeklējumiem, datortomogrāfijas pacienta iemaksa ir 10 vai 15 lati, kodolmagnētiskā rezonanse – 20 – 25 lati, par operāciju pacienta iemaksa ir 30 latu. Par uzturēšanos slimnīcā, sākot no otrās dienās, jāmaksā 9,50 lati par katru dienu. Uz augstajiem pacientu maksājumiem Latvijā norādījis ne viens vien eksperts, un VM skaidro, ka ik gadu prasa naudu valdībai, lai varētu pacientu iemaksas samazināt, taču nekā. Nākamais termiņš esot 2015. gads, kad vismaz plānots pacientu maksu samazināt uz pusi.

Svarīgākais