"Maximas" traģēdija iedzīvotājos radījusi bailes no lielveikaliem

© F64 Photo Agency

Ir pagājušas četras dienas pēc traģiskajiem notikumiem Zolitūdē, kur pēc lielveikala “Maximas” jumta sagrūšanas dzīvību zaudēja 54 cilvēki.

Notikušais sabiedrībā ir izraisījis plašu rezonansi, un, šķiet, ka viedoklis nelaimes sakarā ir katram. Uz jautājumu, kā notikusī traģēdija ir mainījusi cilvēku attieksmi pret “Maximu” un lielveikaliem kopumā, atbild sabiedrība.

Maija, 62 – Nenoliedzami, pirmais, ko es ievēroju ieejot lielveikalā ir to griesti. Gribot negribot skatiens tiek pacelts uz augšu. Pēc notikušā Zolitūdē, domāju, ka turpināšu apmeklēt “Maximas” veikalu. Pati esmu no Čiekurkalna, kur “Maximas” veikals ir celts padomju laikā, tapēc uzskatams par ļoti drošu. Var teikt, ka uzticos vairāk vecā laika ēkām, kuras tad arī cenšos apmeklēt.

Jānis, 77 – Ieejot lielveikalā mani pārņem sliktas sajūtas, rodas bailes, ka iespējams, kāda no konstrukcijam nav pietiekami droša. Kā pierāda notikušais Zolitūdē, tad nelaime nav paredzama. Vai apmeklēšu “Maximu”? Grūti pateikt, viss mainās. Protams, ja vainīgie tiks saukti pie atbildības, tad paliks drošāk ap sirdi.

Ingrīda, 58 – Notikušais Zolitūdē ir negatīvi ietekmējis mani un manus tuviniekus. Lai gan pati neesmu no Rīgas, uzskatu, ka līdzīga nelaime var piemeklēt jebkuru lielveikalu, arī ārpus galvaspilsētas robežām. Pēc notikušā vairs nejūtos droši ieiet jaunos lielveikalos, priekšroku dotu mazākam un līdz ar to drošākām ēkām.

Sergejs, 55 – Pēdējo divu gadu laikā celtajām būvēm neizrādu uzticību. To konstrukcijas nav īpaši drošas, tā vietā ieteiktu apmeklēt padomju laikā celtos lielveikalus. Pats “Maximu” neapmeklēju, jo dzīvoju Purvciemā, kur arī apmeklēju padomju laikā celtu veikalu, kuram uzticos.

Edgars, 20 – Manuprāt, lielveikala “Maximas” traģēdija parāda atbildīgo personu un sabiedrības vienaldzību pret iespējamiem draudiem. Protams, ieejot lielveikalā mēs reti pievēršam uzmanību plaisām griestos vai sienās, bet pēc notikušā noteikti daudzi rīkosies daudz piesardzīgāk. Man pašam Zolitūdē notikušā traģēdija nav mainījusi domas par lielveikaliem vai to apmeklēšanas paradumus. Uzskatu, kad paies laiks un emocijas ap notikušo traģēdiju būs rimušas, tad cilvēki atkal jūtīsies drošāki par sevi un savām dzīvībām.

Santa, 43 – Zolitūdēs “Maximas” nelaime mani ir ļoti ietekmējusi. Tagad ir jādzīvo pastāvīgās bailes, ka ieejot lielveikalā var notikt kārtējais negadījums. “Maximas” veikalus vairs neapmeklēšu.

Guntis, 53 – Traģēdija bija gaidāma, jo mūsdienās visi lielveikali tiek būvēti ļoti īsa laika periodā un netiek pievērsta pietiekama uzmanība konstrukciju drošībai. Vai tas ir normāli, ka trīsstāvīga celtne tiek uzbūvēta, piemēram, četru nedēļu laikā? Šobrīd uz “Maximu” vēlmes vairs nav iet, jo nejūtos droši.

Baiba, 24 – Ieejot veikalā pirmais, ko automātiski izdaru ir paskatos uz griestiem, bet tas arī viss. Citādi neesmu mainījusi savu attieksmi pret lielveikaliem. Tas, ko esmu novērējusi pēdējā laikā, ka pēc traģēdijas cilvēki lielveikalos uzturas samērā īsu laiku, paķer ātri sev nepieciešamās preces un dodas prom.

Andris, 27 – Traģēdija Zolitūdē nav ietekmējusi un mainījusi manu attieksmi ne pret “Maximu”, ne pret lielveikaliem kopumā. Jo uzskatu šo traģēdiju par nelaimīgu notikumu sakritību, neko vairāk. Kā gāju uz “Maximu”, tā turpināšu iet.

Nellija, 45 – Nebaidos ieiet lielveikalos, jo apzinos, ka “Maximas” atbildība nav tieša, jo viņi ir tikai īrnieki. Gadījums Zolitūdē neietekmē manus iepirkšanas paradumus, lai gan nepārprotami uzskatams par ļoti sāpīgu pieredzi sabiedrībai kopumā.

Svarīgākais