Auklēm jāuzmanās, kur skoloties

© F64

Valsts solītais 100 latu atbalsts bērnu pieskatīšanas pakalpojuma sniedzējam prasa aukļu reģistrāciju, kas sniegs drošības sajūtu un atbalstu bērnu vecākiem. Tikmēr topošās aukles maldina neatbilstoši mācību centri un nepietiekami definēti noteikumi.

Kāda sieviete iepriekš strādāja par auklīti, bet nu algu pelna kā pedagoga palīdze bērnudārzā. «Kamēr bērni guļ, man bija jākārto, jātīra un jāgatavo ēst. Tagad darbojos ar bērniem, bet uzkopšanas darbus veic citi. Aukles darbs ir līdzvērtīgs slodzei bērnudārzā, bet neviens nevēlas maksāt atvaļinājuma naudu un nemaksā par dienām, kad bērns nav pie aukles. Ja aukle ir pašnodarbināta, viņai nav pabalsta par grūtniecību vai bezdarbu - nodokļi tiek maksāti, negūstot nekādu labumu.» Par atalgojumu Elīna stāsta: «Man draudzene strādā pie kādas ģimenes mājās - pieskata bērnu un uzkopj māju, par to saņemot 350 latus uz rokas, atvaļinājuma naudu un dienasnaudu. Bet vairākums cilvēku nevar atļauties maksāt tik daudz. Es saņēmu 7-8 latus par dienu. Ir vecāki, kas vēlas, lai aukle pieskata bērnu par 50 santīmiem stundā. Ja cenā iekļauta ēdināšana un jāmaksā nodokļi, tas neatmaksājas.»

Aukļu pabalsta iespēju varēs izmantot arī bērnu vecmāmiņas, tomēr nav skaidrs, vai darba veikšanai būs vecuma limits. Velta Sleikša ir vecvecmāmiņa trīs bērniem, no kuriem divi ir pirmsskolas vecumā. Viņa pēc izglītības ir filoloģe un strādājusi gan skolā, gan bērnudārzā. Tomēr, vai Latvijas Universitātē apgūtais kurss pedagoģijā ir pietiekams apliecinājums vai nepieciešami vēl kādi kursi, Veltai nav skaidrs. «Lai varētu reģistrēties, jāiziet pārbaudes. Vēl vajadzētu beigt kursus pirmajā palīdzībā. Ja nepieciešami arī aukļu kursi, par tiem arī jāmaksā pašai. Būtu jāizdod vismaz 50 lati, un tad vēl nav skaidrs, vai mani reģistrētu un vai nav kādi vecuma ierobežojumi!»

Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) Licencēšanas un reģistru departamenta vecākā referente sabiedrisko attiecību jomā Ilze Stengrevica stāsta, ka pieteikumu skaits aukļu reģistram 10. septembrī bija 156 personas. Viņa arī norāda: «Lai reģistrētos par bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēju, nav noteikti vecuma ierobežojumi, bet jāspēj iziet medicīnas pārbaudes un pabeigt kursus.» Runājot par problēmām, I. Stengrevica atzīst: «Personas nav informētas par valsts atbalsta saņemšanas kārtību. Tāpat personas bieži uzskata, ka valsts atbalstu saņem bērna vecāki, nevis bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs.»

Pagaidām IKVD ir izdevis licences tikai divu mācību centru programmām. Viens no šiem centriem ir SIA Austrumvidzeme, kura pārstāve Nora Veignere paskaidro, ka centrs izveidojis programmu atbilstoši Ministru kabineta jaunajiem noteikumiem, un aicina topošās aukles iepriekš pārbaudīt, vai izvēlētais mācību centrs ir IKVD licencēts. Viņa arī pastāstīja, ka maksa par kursiem būs 78 lati un pašlaik tiek komplektētas grupas, jo cilvēku interese ir liela.

Aukļu dienests ir Liepājas pilsētas pašvaldības līdzfinansēts pakalpojums ģimenēm un bāzējas bērnudārza telpās. Pašvaldība aukles pakalpojumiem sniedz 70 latu līdzfinansējumu. Liepājas bērnudārza Liepiņa vadītāja Agnese Verbele dalās pieredzē: «Mums auklīšu dienests jau pastāv un ar visiem noteikumiem, kas tagad tiek prasīti. Būs nepieciešams tikai aizbraukt uz Rīgu un reģistrēties.

***

UZZIŅAI

Pašlaik 40 stundu aukļu kursus iespējams apgūt:

- SIA Mācību centrā Austrumvidzeme

- Mācību centrā Austrumi

Lai iegūtu valsts atbalstu aukles izdevumiem:

- Jāinformē pašvaldība, kurā deklarēts bērns

- Auklei jāreģistrējas IKVD

- Auklei jānoslēdz līgums ar ģimeni

- Auklei jāmaksā nodokļi

- Auklei nedrīkst būt krimināla pagātne

- Auklei nedrīkst būt atņemtas vecāku tiesības

- Auklei jābūt pedagoģiskajai izglītībai vai apgūtai profesionālās pilnveides izglītības pro-grammai bērnu aprūpes jomā

- Jābūt apliecībai par prasmēm sniegt pirmo palīdzību

- Auklei jābūt PVD atļaujai ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai

- Auklei jābūt sanitārajai grāmatiņai

Prasības auklēm var izlasīt:

- www.lm.gov.lv

- www.ikvd.gov.lv

Latvijā

Valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi nākamajā gadā plānoti 15,081 miljarda eiro apmērā, savukārt izdevumi - 17,093 miljardu eiro apmērā, paredz Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais un izskatīšanai valdībā iesniegtais likumprojekts valsts budžetu 2025.gadam un budžeta ietvaru 2025., 2026. un 2027.gadam.