Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 118. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:40]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 21. jūnijā. Ukraina jau ceturto mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23:40. Ukrainā ieradies ASV ģenerālprokurors Meriks Gārlends, lai apspriestu centienus identificēt, arestēt un saukt pie atbildības personas, kas iesaistītas kara noziegumos un citās zvērībās, kas pastrādātas Krievijas iebrukuma laikā.

22:38. Luksemburga atvēl 15% no aizsardzības budžeta Ukrainas atbalstam, vēsta pravda.com.ua.

21:36. Ukrainas atjaunošanai varētu būt nepieciešami triljons eiro. Vairāk šeit.

20:33. Moldovā ārkārtas stāvokļa režīms tiks pagarināts vēl par 45 dienām, sākot ar 24.jūniju, otrdien nolēma Ārkārtas situāciju komisija. Ārkārtas stāvoklis ir jāpagarina, jo "saglabājas riski valsts enerģētiskajai drošībai, robežu drošībai, nepieciešama Ukrainas bēgļu plūsmu tālāka vadība", norādīja komisija. Komisijas lēmumu, kā sagaidāms, valdība atbalstīs un nodos parlamentam.

19:58. Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) šodien tikās ar Polijas aizsardzības ministru Marjušu Blaščaku, lai pārrunātu reģionālās drošības situāciju un divpusējās sadarbības stiprināšanu aizsardzības jomā. Tikšanās laikā abu valstu amatpersonas apsprieda NATO samitā Madridē gaidāmos lēmumus, kā arī Latvijas un Polijas līdzšinējo un turpmāko atbalstu Ukrainai, lai stiprinātu tās aizsardzības spējas karā pret Krieviju. Pabriks un Blaščaks pārrunāja arī Latvijas un Polijas turpmāko sadarbību aizsardzības jomā, tostarp, saistībā ar gaisa atbalsta kontrolieru apmācību.

19:13. Ukraina no Vācijas saņēmusi pirmās pašgājējhaubices "Panzerhaubitze2000", pavēstīja Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs. "Kā vienmēr, Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks ģenerālis Valērijs Zalužnijs tās par visiem 100% pielietos kaujas laukā. Protams, milzīgs paldies mūsu artilēristiem, kas jau kļuvuši par vispasaules leģendu," norādīja Rezņikovs.

18:41. Saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā izsludināto ārkārtējo situāciju Lietuvā ierosināts pagarināt līdz 15.septembrim, liecina Lietuvas Iekšlietu ministrijas sagatavotais lēmumprojekts.

17:24. Latvijas galvenais mērķis Eiropadomē ir panākt Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai, paredz valsts nostāja gaidāmajā Eiropadomē, kas no 23.jūnija līdz 24.jūnijam notiks Briselē, Beļģijā.

16.27. Pret Ukrainu izvērstā kara dēļ Krievija spiesta atteikties no veseliem diviem lieliem projektiem, jo valdībai tiem nav finanšu līdzekļu, otrdien pavēstīja Krievijas Tālo Austrumu un Arktikas attīstības ministrs Aleksejs Čekunkovs. Tas ir par tiltu uz Sahalīnas salu un dzelzceļu starp Jakutsku un Magadanu, intervijā tīmekļa medijam RBK apliecināja ministrs. Šo projektu izmaksas ir 2,3 triljoni rubļu (orientējoši 40 miljardi eiro).

15.01. Krievijas prezidents Vladimirs Putins lielījies, ka pirmā Krievijas stratēģisko raķešu sistēma "Sarmat" kaujas laukā nonāks 2022.gada beigās, vēsta pravda.com.ua.

14.59. Ukrainas spēki līdz šīm spējuši nepieļaut, ka Krievija ofensīvā Ukrainā izvērš plašu fronti no Melnās jūras, konstatējis britu izlūkdienests. Uzbrukums no jūras bijusi daļa no Krievijas sākotnējā plāna, otrdien norādīja Lielbritānijas Aizsardzības ministrija, bet Ukraina "lielā mērā neitralizējusi Krievijas spējas nodrošināt jūras kontroli".

13.48. Ukrainas Nacionālās gvardes preses dienests informē, ka ukraiņu kaujinieki turpina neatlaidīgi cīnīties pret krievu okupantiem Severodoneckā. "Bez atpūtas, miega vai pat dažu minūšu klusuma, zemessargi kopā ar saviem ieroču brāļiem no citiem Aizsardzības spēkiem aizstāv pilsētu. Cīņas par Severodonecku turpinās. Ienaidnieks no tā saņem pelnīto."

12.18. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši aptuveni 34 100 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī Krievija zaudējusi 1496 tankus, 3606 bruņutransportierus, 752 lielgabalus, 239 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 98 zenītartilērijas iekārtas, 216 lidmašīnas, 181 helikopteru, 611 bezpilota lidaparātus, 137 spārnotās raķetes, 2537 automobiļus un autocisternas, 14 kuģus un ātrlaivas un 59 specializētās tehnikas vienības.

11.39. Mums ir jāpalīdz Ukrainai uzvarēt šajā karā ar visiem pieejamajiem līdzekļiem, otrdien Trīs jūru iniciatīvas parlamentārajā forumā sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), atklājot pasākumu.

Mūs interesē ilglaicīgs miers Eiropā, un Krievijas intereses ir tam pretrunā, pauda Mūrniece, atzīmējot, ka Ukrainai jāpalīdz ar ieroču piegādi, jāturpina ieviestās sankcijas un Krievijas, kā arī tās satelīta - Aleksandra Lukašenko režīma - izolācija. Trīs jūru iniciatīvas valstis sniedz atbalstu Ukrainai arī uzņemot bēgļus, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

10.44. Luhanskas apgabala militārās administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs informē, ka Krievijas spēki turpina apšaudīt pilsētas ķieģeļu rūpnīcu. Viena raķete trāpījusi arī rūpnīcas "Azovstaļ" teritorijā.

09.19. ASV ar sabiedrotajām valstīm pārrunā iespējas vēl vairāk ierobežot Krievijas ienākumus no naftas pārdošanas, nosakot cenu griestus tās eksportētajai naftai, pirmdien vizītes laikā Kanādā pavēstīja ASV finanšu ministre Dženeta Jelena.

07.07. Krievijas valdība ir nolēmusi maksāt ierēdņiem divkāršu algu par braucieniem uz Krievijas okupēto Ukrainas Donbasa teritoriju, ziņoja radiostacija "Radio Brīvība".

04.48. Taivāna palīdzēs atjaunot vairākas Ukrainas pilsētas pēc Krievijas karaspēka uzbrukumiem, paziņoja Bučas pilsētas padomes preses dienests.

Taivānas finansiālu un materiālu palīdzību saņems Buča, Harkiva, Černihiva, Odesa, Sumi un Zaporižja.

03.41. Krievijas neatkarīgā laikraksta "Novaja Gazeta" redaktors Dmitrijs Muratovs pirmdien pārdeva izsolē savu Nobela Miera prēmijas zelta medaļu par 103,5 miljoniem ASV dolāru, lai palīdzētu ukraiņu bērniem, kuri pēc Krievijas iebrukuma devušies bēgļu gaitās.

00.10. Ukrainas premjerministra vietniece, īslaicīgi okupēto teritoriju reintegrācijas ministre Irina Vereščuka aicina okupētā Hersonas apgabala iedzīvotājus atstāt reģionu caur okupēto Krimu, vēsta pravda.com.ua.