Kultūra

4.jūl
Ilggadējo Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktoru Andri Vilku nomaina jaunā direktore Dagnija Baltiņa. Par mūsu Nacionālās bibliotēkas saimniecību, grāmatām un lasīšanu “nra.lv” saruna ar jauno LNB direktori.
4.jūl
 Lai stabilizētu Nacionālā teātra (NT) ekonomisko situāciju, nākamajā sezonā prioritāte būs izrādes teātra Lielajā zālē, intervijā aģentūrai LETA sacīja teātra direktors Māris Vītols.
3.jūl
Dzintaru koncertzālē no 8. līdz 17. jūlijam gaidāms neparasts notikums: “USAID/ENGAGE” izstāde “Ukraina miniatūrā”. Interaktīvā izstāde parādīs, cik nozīmīgs ir Ukrainas nekustamais kultūras mantojums, ko patlaban apdraud Krievijas pilna mēroga iebrukums.
3.jūl
Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi 2.jūlijā atzīmēta lietišķās mākslas meistara, pedagoga un etnogrāfa Jūlija Straumes (1874-1970) 150.gadadiena,  informēja Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeja projektu vadītāja Ilze Vanaga.
3.jūl
Elīna Sanda Zaķe sevi par mākslinieci pirmo reizi nosauca pirms četriem gadiem. Kādam liekas īss laika sprīdis, kādam brašs ieskrējiens, bet citam gadi, kad var notikt viss.
1.jūl
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs darbam Latvijas Kultūras akadēmijas padomē izvirzījis kādreizējo Latvijas Jaunā teātra institūta (LJTI) vadītāju Gundegu Laiviņu.
1.jūl
Viesizrāde, radoši vasaras vakari, koncertuzvedums, laikmetīgā deja, muzikāli interaktīva spēle, traģiska dziesmuspēle, leģendu atgriešanās un kārtīga sadziedāšanās.
1.jūl
“Jānis Peters ir latviešu zemnieks labā nozīmē – visa viņa būtība ir Latvijas lauki, kaut kas smagnējs, godīgs, strādīgs,” reiz izteicās Raimonds Pauls, ar kuru Jāni Peteru saista 56 gadu draudzība. Svētdien, 30. jūnijā, daudzi cilvēki vēlēja veselību un radošo dzirksti mūsu lieliskajam dzejniekam Jānim Peteram 85 gadu jubilejā. Raugi, ko Peteram novēl laikabiedri.
30.jun
Divi britu teātra festivāli "Greater Manchester Fringe" un Birmingemas ikgadējais teātra festivāls "Birmingham’s Fringe" iekļāvuši Latviešu Birmingemas Mazā teātra izrādi savu festivālu programmās, aģentūru LETA informēja teātra direktore Dace Čaklā.
29.jun
Mēs jūs sveicam un apskaujam. Kā vējš apskauj bērzu neredzamām rokām. Kā mākonis apņem strazdu tūkstoti, saudzīgi norādot, kur dienvidu puse. Kā jūra iekļauj sevī baltsmilts pludmali Kurzemē. Viss viens. Kā balss un atbalss. Kā rīts un vakars. Kā mēs un neaptveramā pasaule, kas ģēniju radīta. Mēs jūs sveicam, dzejas maestro, 85 gadu jubilejā. 30. jūnijā svinēsim Jāņa Petera 85. dzimšanas dienu.
28.jun
“Neatkarīgās” TV cikla “nra.lv sarunas” ir nopietnas arī tad, ja konkrētā saruna bija par jokiem. Juris Rijnieks stāstīja par viņa nodibināto teātra apmeklējumu sagatavošanas institūciju “Panna”, kas cilvēkus izklaidē un padara priecīgus ar izrādēm “stand-up” stilā. Sarunā iezīmējām šādu izrāžu vietu Latvijas teātru kopainā un nonācām līdz “Pannas” jaunā projekta “Sekss un mazpilsēta" pieteikšanai.
27.jun
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs ceturtdien, Rīgas pilī, pasniedza Cildinājuma rakstu aktrisei Antai Krūmiņai, godinot viņu 90 gadu jubilejā un cildinot par mūža devumu kultūrai un Latvijai, informē prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris.
27.jun
Vērts apmeklēt: izstādes, koncerti, brīvdabas kino, laikmetīgā deja un festivāli.
27.jun
Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Busulis un Rešetins, “Pērkons” un “Līvi”, Skanis un Neimanis, Balanas, “Baltie lāči” un “Rīgas ritmi”.
26.jun
Teātra kritiķes Zanes Radzobes raksts “Tālāk?” izdevumā “Teātra Vēstnesis” ļāva atklātībā izlauzties liesmām, kuras teātra dzīves zemdegās gruzdēja jau sen. Kas noticis ar mūsu režijas izcilnieku Alvi Hermani? Kāpēc viņš ir mūs pametis? Šo Hermaņa attālināšanos no teātra cunftes nebeidzamā burziņa Radzobe formulē nesaudzīgi skaudri: “Šobrīd Latvijas teātra vide pret Hermani ir noskaņota stipri noraidoši.”
24.jun
Ir bijis, ka par kādiem godiem vēsture klusē vēl 21. gadsimtā, bet ne par Līgo vakaru un Jāņu rītu, par ko ir prieks, jo pagātne veido nākotni.
23.jun
Tie, kas dažādu apstākļu vadīti ir spiesti palikt mājās gan 23., gan 24. jūnijā, var nebēdāties. Tāpēc, ka šādām reizēm Latvijas televīzijas kanāli ir parūpējušies par īpašu svētku programmu.
21.jun
Latvijas Nacionālā teātra 106. sezonas abonementa piedāvājumā ir četri Lielās zāles jauniestudējumi un septiņu veidu abonementi. Abonementa vietu izkārtojums zālē ir pēc šaha dēlīša principa, vietas pieejamas gan parterā, gan pirmajā balkonā.
21.jun
Viņi visi ir stalti vīri, kuri dara lielas lietas. Tajā pašā laikā ir tik dažādi, taču viņus vieno vārds - Jānis. Kāds pārmantojis paaudzēs, bet kādam iedots skanējuma dēļ. Līdz pat Jāņu dienai iepazīstināsim ar dažiem Latvijas Jāņiem. Uzzināsim to, kā tas ir svinēt vārda dienu tradīciju, ugunskura un dziesmu pavadībā.
21.jun
«Mākslinieks jūtas labi, ja viņš var sevi realizēt, ja viņam ir iespēja būt uz skatuves. Man ir bijuši gan darbīgāki, gan tukšāki posmi, bet vienmēr ir sajūta, ka es varētu dejot vēl vairāk, jo gribu realizēt un piepildīt sevi uz skatuves maksimāli.
20.jun
Viņi visi ir stalti vīri, kuri dara lielas lietas. Tajā pašā laikā ir tik dažādi, taču viņus vieno vārds - Jānis. Kāds pārmantojis paaudzēs, bet kādam iedots skanējuma dēļ. Līdz pat Jāņu dienai iepazīstināsim ar dažiem Latvijas Jāņiem. Uzzināsim to, kā tas ir svinēt vārda dienu tradīciju, ugunskura un dziesmu pavadībā.
20.jun
Vērts apmeklēt: izstādes, koncerti, velomūzika un Jāņu svinības Rīgas pilsētas pakalnos.