Čehova jubilejas gads

2010. gads ir krievu klasiķa Antona Čehova 150. jubilejas gads. Trīs māsu, Ķiršu dārza, Kaijas un Tēvoča Vaņas autors, kurš vismaz 20. gadsimtā sēdēja līdzās laikabiedram Ibsenam un Renesanses ģēnijam Šekspīram visvairāk iestudēto autoru Olimpā, dzimis 1860. gada 29. janvārī. Čehova apaļā dzimšanas diena tiks un jau tiek atzīmēta kā viņa dzimtenē, tā ārpus tās robežām.

Lielbritānijas The Guardian 16. janvāra numurā Čehova 150. jubilejai veltītajā redakcijas slejā viņš cildināts kā lielākais sava laika dramaturgs. Neviens no Čehova laikabiedriem – Šovs, Ibsens, Māterlinks, Strindbergs –, tomēr nespēj arī 21. gadsimtā uzrunāt tik plašu auditoriju kā Čehovs, vēsta laikraksts. Noturīgā mīlestību pret krievu dramaturgu skaidrota ar to, ka briti ir radījuši savu Čehova tēlu un tas ir cilvēks bez stingras, noteiktas pārliecības, kurš ar aizdomām izturas pret jebkuru viennozīmību un uz savu laikmetu raugās ar atsvešināti ironisku skatienu. Lielbritānijā Čehovs jubilejā tiek godāts ne tikai vārdos, bet arī darbos. Tā, piemēram, Londonas Hempstedas teātris, pateicoties aktierim Maiklam Penningtonam un Antona Čehova pētniecei Rozamundei Bartletai, pagājušajā nedēļā bija sarīkojis rakstnieka dzimšanas dienas svinības sešu dienu garumā jeb rakstniekam veltītu festivālu, tādējādi pievēršot uzmanību Čehova pēdējās mājvietas Jaltā glābšanai no laika zoba. Vairs nesaņemot valsts finansējumu, vasarnīca ir pamatīgi nolaista un tai nepieciešama restaurācija, ziņo The Guardian.

Rakstnieka dzimtenē šodien sākas un līdz mēneša beigām ilgs Čehova dienas Maskavā, kuru laikā skatītāji var izvēlēties sev saistošāko izrādi no plašā Antona Čehova iestudējumu klāsta. Vasarā notiks devītais starptautiskais Čehova teātra festivāls, kura pašmāju dalībnieku programma vēl nav zināma, bet ārzemju viesu vidū būs trupas no Francijas, Vācijas, Spānijas, Šveices, Zviedrijas, Baltkrievijas, kā arī Argentīnas, Japānas, Čīles, Kanādas un Taivānas.

Savukārt Krievijas televīzijas kanāls Kultūra Antona Čehova jubileju atzīmēs ar īpašu programmu – no 26. līdz 29. janvārim pulksten 23 būs skatāma Anatolija Smeļanska gatavotā, Čehovam veltītā dokumentālā cikla Dzīvo tādā klimatā pirmizrāde, kam nosaukums ņemts no Mašas teksta lugā Trīs māsas. «Domāju, ka reizi 150 gados mēs varam parunāt par to, kas veido Čehova daiļrades noslēpumu. Nevis par viņa mīlas romāniem, attiecībām ar Kniperi-Čehovu, bet par viņa rakstnieka laboratoriju, viņa poētiku. Atcerieties, Bulgakovam Teātra romānā ir brīnišķīgs tēls – burvju lādīte. Mans uzdevums ir izstāstīt par Čehova burvju lādīti, par viņa īpašo pasauli», stāsta ievērojamais mākslas zinātnieks, Maskavas Dailes teātra skolas-studijas rektors Anatolijs Smeļanskis.

Vakar Kultūras ēterā notika dokumentālās filmas Doktors Čehovs. Nemirstības recepte pirmizrāde. Bet no 30. janvāra sestdienās tiks demonstrēta režisora Kama Ginkas triloģija Dzīve ir skaista. Pēc Čehova, kas ietver Maskavas Jaunatnes teātra izrādes Dāma ar sunīti, Melnais mūks un Rotšilda vijole.

Latvijā tieši Antona Čehova 150. dzimšanas dienā klajā laižot jauno izrādi Jubilejas kultenis, apaļo rakstnieka gadskārtu atzīmēs M. Čehova Rīgas Krievu teātris. Izrādes skatuves kompozīcijas autora un režisora Leonīda Beļavska uzveduma pamatā ir laikā no 1880. līdz 1890. gadam tapušie, tā laika avīzēs un žurnālos publicētie Čehova humoristiskie stāsti un luga Jubileja. Izrādē piedalās Igors Čerņavskis, Gaļina Rosijska, Jeļena Sigova, Leonīds Lencs, Irina Jegorova, Anatolijs Fečins vai Andrejs Možeiko, Jevgeņijs Korņevs u.c.

Svarīgākais