Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

"Mārpli" atgriežas 80. gados

KAD ZĀLE BIJA ZAĻĀKA. 1989. gads, Inokentijs Mārpls (no kreisās): Raimonds Lagimovs jeb Dambis, Didzis Erra un Agris Rostoks. «Toreizējās Suvorova, tagadējās Aleksandra Čaka, ielas un Matīsa ielas krustojumā bija šāda māja ar taureni, pie tās arī nofotografējāmies,» šī attēla tapšanas vēsturi atminas Dambis © Foto: no grupas Inokentijs Mārpls arhīva

Šo piektdien, 8. decembrī, Latvijas 1. rokkafejnīcā notiks grupas Inokentijs Mārpls 30 gadu jubilejas koncerts un albuma Āmuris un sirpis raudzības

Grūti pārvērtēt grupas Inokentijs Mārpls nozīmīgumu latvju underground un mūzikas vispār attīstībā - ja šo leģendu nebūtu, viņus nāktos izdomāt. Šī grupa tās līdera Raimonda Lagimova jeb Dambja virsvadībā izveidota 1985. gadā ar sākotnējo nosaukumu Aklā zarna, kas 1987. gadā pārtapa par Inokentiju Mārplu. Grupas ieguldījums neatkarīgās mūzikas attīstībā Latvijā ir neatsverams, turklāt tā tika uzskatīta par hārdkora pionieriem arī visā plašajā Padomju Savienībā. Dambis vispār ir atsevišķs stāsts - pateicoties savam ieguldījumam latvju pagrīdes mūzikas dzīves attīstībā, viņš dēvēts par underground ciltstēvu, pankroka vectētiņu utt., joprojām turpinot izpelnīties dažādus cieņu apliecinošus apzīmējumus. Jau vairāk nekā 25 gadus Dambis ir arī daudzu mūzikas pasākumu organizators un ierakstu izdevējs (izlases Odekolons, Punk & HC un citas), veicinot un arhivējot pēc iespējas daudzveidīgākas Latvijas underground izpausmes formas.

Albums Āmuris un sirpis ir grupas agrīnā posma ierakstu apkopojums no 1987. līdz 1990. gadam. Iepriekš šī izlase klejojusi tikai šaurās melomānu aprindās vismaz divās versijās - Rīgas pagrīdes mūzikas aktīvistu studijas Tornis versijā ar nosaukumu Dambja izlase un Kuldīgas pagrīdnieku KAMPA izdotā lente ar nosaukumu Āmuris un sirpis. Šīs izlases ar grūti raksturojamu ieraksta kvalitāti tika kopētas un atkārtoti pārkopētas tālāk, citiem nododot no rokas rokās kā lielu dārgumu, bet tagad šīs izlases piedzīvos atdzimšanu nu jau cita laikmeta tehniskajās iespējās. Ar uzsvaru uz konkrēto laika posmu, jo jāpatur prātā, kādas bija ierakstu iespējas pankroka grupai, kāda ideoloģija un attieksme valdīja tobrīd... Pazīstamākie no to laiku mārpla ierakstiem ir Kājas mazgāšu es rīt, Āmuris un sirpis, Hei, miskaste!, Draugi, Meklē mani peklē, Pasaciņa un Sēdēt, smaidīt, gaidīt. Kopumā šajā diskā iekļautas 16 dziesmas. Kā pastāstīja Dambis, viņš saglabājis to laiku izlasēs iekļauto dziesmu secību - atšķiras tikai pāris gabali, kuri tornisti un kuldīdznieku izlašu beigās bijuši citādāki. «No mūsdienu skatpunkta raugoties, droši vien būtu iekļāvis šāda veida izlasē citas tajos laikos tapušās dziesmas, taču neko nemainīju, lai tas ir kā atkārtots izdevums,» norādīja Dambis.

Lielākā daļa dziesmu ierakstītas 80. gadu beigu koncertos, dažas arī dzīvoklī vai kādas skolas telpās, tāpēc to vienojošais faktors ir… baisa kvalitāte. «Dažos gadījumos oriģinālu vairs nebija iespējams izmantot, nācās ņemt pārrakstītās versijas,» atzina Dambis. «Patiesībā - bija pats pēdējais brīdis šos ierakstus izdot, lai tos saglabātu.» Ja kāds grib atsaukt atmiņā 80. gadus, interneta vietnē YouTube var pameklēt dziesmas Pasaciņa 1988. gadā tapušo koncertierakstu vai arī videoklipu dziesmai Tā kā pavasarī, kur redzamā bohēma iesvels pamatīgā nostalģijā to laiku andergroundistus.

Mārplu jubilejas koncertā uzstāsies vairāki agrīnie grupas sastāvi, kuros piedalīsies tādi mūziķi kā Didzis Erra, Agris Rostoks, Māris Šverns, Inguna Rubene (Černova), Kaspars Putriņš un Kaspars Bindemanis, kā arī mūsdienu sastāvs - Dambis (balss, ģitāra), Ivo Stankēvičs jeb Skrips (bass) un Ēriks Lizbovskis (bungas).