Kristīne Komarovska: Jauna atbildība

PIEZEMĒTĀKOS TOŅOS. Ikdienā Kristīne Komarovska ģērbjas ļoti spilgti un pamanāmi, bet Latvijas Televīzijas Kultūras ziņu auditorijai tas varētu būt kaut kas neierasts. «Es ļoti priecājos, ka mūs ēterā rāda tikai līdz vidum, tā ka neviens īsti nezinās [kā es esmu ģērbusies]!» smejas Kristīne. «Protams, ka es apzinos, ka LTV auditorija būs pēc sava gadagājuma vecāka nekā tā, kuras acīs esmu bijusi līdz šim, bet tas netraucēs © LTV publicitātes foto

No šā mēneša ievērojamas pārmaiņas notikušas Latvijas Televīzijas (LTV) Kultūras ziņu vadītāju rindās – turpmāk skatītājus sveicinās un par norisēm kultūras jomā informēs mūziķis Jānis Holšteins-Upmanis jeb Goran Gora un atraktīvā Kristīne Komarovska.

Nav noticis nekāds apvērsums vai kadru tīrīšana - vienkārši līdzšinējā LTV kultūras raidījumu vadītāja Eva Johansone ir pirmdzimtā gaidībās, bet viņas pārinieks Edgars Raginskis nolēmis turpināt izglītošanos un dosies uz Honkongu, kur uzsāks doktorantūras studijas mūzikas un mediju žurnālistikā.

Starts kultūras ziņās

Abi nomainītāji mentāli šķiet līdzīgi saviem priekštečiem, tāpēc LTV izvēle nav nejauša.

Kristīne Komarovska ir vadījusi raidījumus gan televīzijā, gan radio, viņa zināma arī kā Latvijas Radio Pieci.lv raidījumu producente un vadītāja, gan 360TV raidījumu vadītāja, turklāt teju piecus gadus bijusi grupas Astro’n’out menedžere, vadījusi mūzikas un kultūras žurnālu Figaro, producējusi pasākumus un koncertus.

Arī TV tiešraides viņai nav svešas. «Ir milzīga atbildības sajūta,» pēc pirmo ziņu filmēšanas atzīst Kristīne. «LTV - kas var būt vēl nopietnāk un atbildīgāk, jau pats tās nosaukums izsaka daudz ko?! Esmu satraukusies, taču tas ir tāds veselīgs satraukums, nevis panisks, ka es nesaprastu, kas tagad notiks, - nē, es ļoti labi saprotu, kas ir televīzija un tiešais ēters, jo mana līdzšinējā pieredze visu laiku ir bijusi ar to saistīta. No tā man nav bail.»

Abiem ar Jāni strikta pienākumu dalīšana nenotiks - abi informēs par visu un ap visu, kas notiek latvju kultūras dzīvē. «Iespējams, es tiku piesaistīta kultūras ziņām arī tāpēc, ka televīzija vēlas tajās vairāk integrēt notikumus, kas saistās arī ar populārās kultūras dzīves norisēm, taču kultūras ziņas ir kultūras ziņas, un sižeti būs līdzvērtīgi, neatkarīgi no tā, kurš no mums būs ēterā. Taču ceru, ka ar manu ienākšanu LTV populārās kultūras ziņu kļūs vairāk,» savu specializāciju atzīst Kristīne. Astronautu bijušo menedžeri gan nebiedē arī sižetu veidošana par, piemēram, gleznu izstādēm vai pieredzējušu rakstnieku grāmatu prezentācijām. «Es arī šajās jomās jūtos ļoti labi! Mana pirmā saskarsme ar kultūru bijusi tāda, ka septiņus gadus spēlēju čellu, desmit gadu esmu dziedājusi korī, brīvajā laikā aizraujos ar lasīšanu un esmu mācījusies arī gleznot!» smejas Kristīne. «Līdz ar to man nav sveša arī šī kultūras telpa, neskatoties uz to, ka mans ikdienas darbs vairāk bijis saistīts ar populāro kultūru. Arī klasiskā kultūra vienmēr man bijusi ļoti mīļa, it īpaši glezniecība un simfoniskā mūzika. Jā, no malas tā neizskatās, taču dziļi sirdī tā tiešām ir! Ballītēs esmu saviem draugiem likusi klausīties [Frideriku] Šopenu! Tikai priecāšos vēl vairāk paplašināt savu redzesloku un zināšanas.»

Piedāvājumu saņēmusi Grieķijā

Interesanti, ka piedāvājumu piedalīties LTV Kultūras ziņu vadītājas provēs Kristīne saņēmusi, esot Atēnās, kur viņa studēja. «Bija sesijas laiks, un gatavojos eksāmeniem, kad saņēmu zvanu no [LTV Kultūras redakcijas vadītājas] Ievas Rozentāles ar piedāvājumu piedalīties provēs. Tajā brīdī vēl biju dilemmas priekšā, vai palikt vēl uz gadu Grieķijā, vai doties mājup. Es vēl šobrīd esmu Latvijas Universitātes studente - maģistrantūrā studēju diplomātiju, šogad centīšos šīs studijas pabeigt. Taču pēdējo pusgadu biju Grieķijā, starptautiskās studiju apmaiņas programmas Erasmus ietvaros, es tur varēju pastudēt arī to, ko sen biju vēlējusies, piemēram, antīko teātru vēsturi, sengrieķu mitoloģiju, psiholoģiju utt. Man šķita, ka nekas traks nenotiks, ja es vēl uz gadu uzkavēšos Grieķijā, paplašināšu savu redzesloku un pilnveidošu valodas zināšanas, kā arī izmēģināšu roku, strādājot kādā starptautiskā organizācijā - mani interesē cilvēktiesību jautājumi, bēgļu problēmas utt. Vēl pavasarī es biju pilnīgi pārliecināta, ka šeit paņemšu uz gadu akadēmisko atvaļinājumu un palikšu tur, bet - cilvēks domā, dieviņš dara! Grieķijā jau biju izsūtījusi savus CV un gaidīju kaut kādu kustību šajā virzienā, bet tad piezvanīja Ieva: «Sveiki, Kristīne, varbūt esi dzirdējusi, ka Eva dosies priecīga notikuma gaidās, esam jaunas Kultūras ziņu vadītājas meklējumos, vēlamies tevi uzaicināt uz provēm.» Kā, nopietni?! Paldies, ka piezvanījāt, bet es esmu Atēnās! Apvaicājos, kad ir šīs proves. Pēc četrām vai piecām dienām. Sēdēju un domāju. Un tad sapratu, ka es sev laikam nekad nepiedotu, ja palaistu garām iespēju vismaz pamēģināt, vai to vispār varu un spēju,» atminas Kristīne. «Pēc tam sēdēju un gaidīju [rezultātus], nezināju, ko darīt tālāk, bet, re, - viss sanāca!»

Jā, bet kā tad ar pamatizglītību - diplomātijas apgūšanu, un ko darīt pēc šīs profesijas iegūšanas? «Es mācos sev,» strikti nosaka Kristīne. «Mācos, lai paplašinātu savu perspektīvo darbības spektru: strādā savā vienā, nelielajā industrijā un jūties tur it kā ļoti labi, taču būtībā vāries savā sulā, savukārt diplomātija un starptautiskās attiecības man vienmēr interesējušas ilgākā savā dzīves attīstības perspektīvā. Man nav konkrētu plānu. Bet ko gan es vispār varu teikt?! Teicu, ka palikšu Grieķijā, bet esmu šeit, tikpat labi es tagad varētu teikt, ka kļūšu par Latvijas prezidenti vai ārlietu ministri!» smejas Kristīne. «Man vienmēr paticis sev pašai celt intelektuālo latiņu, lai gan arī pati līdz šim slimoju ar vidējam latvietim raksturīgajām domām, ka politikā viss ir slikti, lai gan neviens īpaši vairāk par trim portāliem nepalasa un pat nepaskatās, kā Latvija izskatās uz pasaules politikas kartes konteksta. Mani tas ieinteresēja. Man gribējās saprast, vai tiešām esam tik lieli un vareni, kā uz mums skatās, kādas ir mūsu stiprās un vājās puses utt. Šajās studijās ir jūtams tāds kā pasaules elpas tuvums,» par izvēli studēt diplomātiju skaidro TV dīva.

Ar 24 stundām par maz

Kristīne Komarovska gan vienmēr bijusi gatava mesties dažādās galējībās - strādājusi par tūrisma gidi Parīzē, pastrādājusi arī Briselē un Berlīnē, Ēģiptē strādājusi par tūristu sagaidītāju un ekskursiju organizētāju, gadu nodzīvojusi Francijā auklīšu apmaiņas programmas ietvaros, līdz ar to šobrīd brīvi var runāt franču valodā utt.

Iespējams, ka TV skatītājiem viņa būs palikusi atmiņā no 360TV laikiem, kad kopā ar aktieri Lauri Dzelzīti ēterā vadīja mazliet iedzeltenu raidījumu Kas karsts. «Mana pirmā saskare ar televīziju bija tad, ka producente Ilze Ūdre mani uzaicināja 360TV raidījumā Starp mums runājot. Pēc tam jau man piedāvāja vadīt raidījumu Kas karsts, mana debija kadrā bija 2016. gadā. Bet paralēli tam bija mans pamatu pamats, viens no būtiskākajiem mana darba skolotājiem, darbs Pieci.lv - es tur biju no pašas pirmās dienas un nostrādāju trīsarpus gadus. Es biju producente un arī ētera personība, man bija raidījums Portrets. Un vēl bija arī Positivus TV. Pagājušā gada augustā es būtībā aizgāju no visiem darbiem. Es jutos te mazliet iesprūdusi, gribēju paņemt pauzi. Uz kādu gadu ievilkt elpu un saprast, kas ir kas, pie viena apgūstot kādas jaunas lietas. Iestrādnes un kontakti jau nevarēja pazust, lai gan, nenoliegšu, ka bija bailes, kas notiks, kad uz vizītkartes pēc Kristīne Komarovska aiz komata vairs nebūs Pieci.lv producentes vai 360TV raidījumu vadītājas amats, bet es riskēju un iestājos augstskolā. Pēdējo gadu esmu aizvadījusi, mācoties un domājot par to, ko es gribu darīt tālāk. Ievilkusi gaisu,» savu karjeru īsumā apstāsta darbīgā meitene. Jāpiemin, ka viņa kā projektu vadītāju asistente darbojusies arī pasākumu rīkošanas aģentūrā Latvijas koncerti, bet pirmais solis žurnālistikā bijis redaktores amats mūzikas žurnālā Figaro.

Par Kristīni var teikt, ka viņa ir viena no tām, kurām 24 stundas diennaktī ir par maz. «Tā kādreiz patiešām arī bija,» viņa pati atzīst. «Taču tagad esmu nedaudz nomierinājusies. Es vairs nedaru visu pēc kārtas, es ļoti izvērtēju, kam es veltu savu uzmanību. Kur es eju, ar ko es eju, kāpēc es eju. Es vairs nevēlos kā iepriekš strādāt trīs vai četros projektos vienlaikus un dedzināt sevi uz pilnu jaudu tikai tāpēc, ka mani tas interesē. Tas nebija finansiālu apsvērumu dēļ, man vienkārši nenormāli patīk būt darbībā, mani interesē ļoti daudzas lietas uz šīs pasaules. Taču beidzot esmu sākusi apzināties, ka visu nevar paspēt izdarīt un varbūt nevajag. Jāvelta vairāk laika mācībām un jāskatās, uz ko tām blakus vēl vari fokusēties, kas tevi papildina. Lai vari augt un doties tālāk. Taču, ja būtu tādas iespējas, tā es varētu regulāri to vien darīt, kā kaut ko darīt!» smejoties saka Kristīne.

Kristīne Komarovska

Dzimusi 1988. gada 29. oktobrī Rīgā

Latvijas Televīzijas Kultūras ziņu vadītāja

Izglītība: Ekonomikas un Kultūras augstskola, bakalaurs Kultūras vadībās; Latvijas Universitāte, Diplomātijas maģistrantūras studijas

Darba pieredze: bijusi grupas Astro’n’out menedžere, žurnāla Figaro redaktore, portāla Bobe.me redaktore, Pieci.lv producente un raidījumu vadītāja, STV un 360TV raidījumu redaktore, raidījuma Kas karsts vadītāja

Hobiji: «Mans lielākais hobijs ir ceļošana. Uzskatu, ka ir vērts strādāt un pelnīt naudu, lai varētu ceļot un apskatīt pasauli. Protams, visiem to patīk darīt. Bet vispār - šis gads manā dzīvē ir lielu pārmaiņu gads: esmu sev atklājusi tādu jaunu lietu kā veikbordu. Es gan pagaidām vēl tikai lidoju ūdenī, nevarētu teikt, ka es tur kaut ko baigi mācētu darīt. Mani vispār aizrauj ūdenssporta veidi. Bet kopumā - nekur tālu no kultūras es netieku, mans hobijs ir teātris un mūzika. Man patīk tam visam sekot līdzi, savā galvā esmu tā visa kritiķe. Man patīk to izvērtēt.»

Izklaide

Mūziķis Artūrs Jenots sadarbībā ar dziedātāju Elizabeti Vētru un producentu Armandu Varslavānu izdevuši dziesmu “Ceļš nekad nebeidzas”. Par spīti basketbola spēles laikā gūtajai nopietnajai kājas traumai – Ahilleja cīpslas plīsumam, dziesmas klipu Artūrs kopā ar operatoru Ivo Skanstiņu devās filmēt uz Dahabu Ēģiptē.

Svarīgākais