RECENZIJA: Soilwork - "Death Resonance"

© Publicitātes foto

Zviedru melodiskā «death metal» grupa «Soilwork» laidusi klajā kārtējo albumu. Ņemot vērā to, ka iepriekšējais disks «The Ride Majestic» tika izdots pērn augustā, un pēc skaita bija desmitais studijas ripulis šīs helsinbordziešu blices pastāvēšanas vēsturē (šī vēsture aizsākās 1995. gadā), radās pamatotas aizdomas, ka nekas labs te nevarētu būt. Taču izrādās, ka šis nav studijas albums, bet dažādu retumu apkopojums plus divi jauni gabali («Helsinki» un «Death Resonance»).

Šie retumi lielākoties ir pasmelti no savulaik izdotajiem studijas albumiem piekabinātajiem bonusiem, kuri pārsvarā tikuši japāņiem, līdz ar to paviršākam «Soilwork» daiļrades pārzinātājam (kā šo rindu autoram, piemēram) šīs dziesmas varētu kalpot arī par novitāti. Jāatgādina, ka pirms kādiem septiņiem vai astoņiem gadiem «Soilwork» ar labiem panākumiem uzstājās arī pie mums - interesanti, vai viņi nepošas uz šo pusi atkārtoti? Papētīsim, kas tad mums te ir... Pašlaik zviedri ganās pa Latīņameriku, bet pēc tam pārceļas uz Ziemeļameriku, kur rībina līdz pat gada beigām, bet 2017. gada sākumā uzsāk tūres Eiropas sadaļu. Un, kā izrādās, viņu tūres grafikā ir arī Baltijas valstis! Diemžēl ne Rīga: 12. februārī «Soilwork» spēlē Tallinas «Rock Cafe», bet jau nākamajā dienā «Siemens» arēnā Viļņā. Turklāt viņi brauc komplektā ar «Kreator», tā kā laikam ir vērts padomāt par ciemošanos pie kaimiņiem.

PAR. Šajā piecpadsmit dziesmu kokteilī ir iespējams atrast dažas pērles, kuras noteikti ir noklausīšanās vērtas - tas attiecas uz «My Nerves, Your Everyday Today», mazākā mērā uz «When Sound Collides». Arī pārējais skaņu materiāls ir klausāms, nav ne vainas.

PRET. Grupas labākie gadi bija šī gadsimta pirmajos gados, kad tika izdoti tādi albumi kā «Figure Number Five» (2003) un «Stabbing The Drama» (2005). Pēc tam sākās lejupslīde, kuras rezultātus uzskatāmi raksturoja pēdējie albumi «The Living Infinite» (2013) un «The Ride Majestic» (2015) - praktiski nekā aizraujoša, ierindas darbi. Par «Death Resonance»: bonusā lielākoties tomēr pievieno dziesmas, kas kaut kādu iemeslu dēļ nav tikuši albuma «pamatsastāvā», tātad paši variet iedomāties, pēc kā var izklausīties disks, kas sastāv no švaku albumu pašiem švakākajiem gabaliem... Bēdīgākais ir tas, ka arī abas jaunās dziesmas nepārliecina, ka «Soilwork» daiļradē kaut kas varētu mainīties uz labo pusi.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.