Rīgas Dome piešķir 170 tūkstošus latu Grīziņkalna koka arhitektūras kompleksa restaurācijai

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas deputāti šodien atbalstīja 170 000 latu liela pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanu Grīziņkalna koka arhitektūras kompleksa restaurācijai.

Nākamgad paredzēts izlietot 119 170 latus, bet 2011.gadā - 50 830 latus. Grīziņkalna koka arhitektūras kompleksa restaurācija kopā varētu izmaksāt 485 000 latu.

Komiteja šodien atbalstīja projekta "Grīziņkalna koka arhitektūras kompleksa restaurācija" iesniegšanu Eiropas Savienības struktūrfondu darbības programmas "Infrastruktūra un pakalpojumi" apakšaktivitātes "Valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļu saglabāšana, atjaunošana un infrastruktūras pielāgošana tūrisma produktu attīstībai" izsludinātajā atklātas projektu iesniegumu atlases konkursā.

Projekta kopējās attiecināmās izmaksas plānotas 485 000 latu, no kuriem Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums plānots 315 000 latu jeb 65% un Rīgas domes līdzfinansējums 170 000 lati jeb 35%.

Projektā gaitā paredzēta ēkas Krāsotāju ielā 12 atjaunošana un restaurācija, ielu norāžu uzstādīšana Grīziņkalnā, vēsturisko ielu norāžu un ēku numura plāksnīšu uzstādīšana, tūrisma stendu uzstādīšana, novērošanas kameru izvietošana, Grīziņkalna mārketinga attīstība, Grīziņkalna mājaslapas izstrāde, bukleta par Grīziņkalnu sagatavošana un iespiešana, videomateriāla par Grīziņkalnu sagatavošana, publikācijas nacionālā un starptautiska līmeņa masu saziņas līdzekļos, dalība starptautiskajā tūrisma gadatirgū "Balttour" ar Grīziņkalna stendu un Grīziņkalna tūrisma maršruta apraksta izstrāde.

Rīgas vēsturiskā centrā Grīziņkalna rajons ar savu unikālo koka apbūvi ir valsts nozīmes kultūrvēsturiskais piemineklis, kurš iekļauts UNESCO Pasaules kultūrvēsturiskā mantojuma sarakstā kā vieta ar "ievērojamu jūgendstila, kā arī 19.gadsimta koka ēku koncentrāciju". Līdz šim izpēte par Grīziņkalna koka arhitektūru, par tās restaurācijas iespējām un tūrisma potenciālu nav veikta. Daudzas ēkas šajā rajonā ir neapmierinošā stāvoklī, atsevišķas no tām ir izdegušas. Turklāt vide, kurā ēkas atrodas, ir nedroša un nepievilcīga pilsētas iedzīvotājiem un tūristiem - nav novērošanas kameru, ir nesakārtota infrastruktūra.

Līdz šim ir ieguldītas investīcijas atsevišķu ēku, piemēram, Pāvila baznīcas, kas ir uzskatāma par Grīziņkalna arhitektūras saturisko centru, un kvartālu, piemēram, Mūrnieka ielas, atjaunošanā, tomēr tās nav bijušas pietiekamas, lai renovētu Grīziņkalnu pilnībā. Tomēr pēdējo gadu laikā Grīziņkalns aizvien vairāk piesaista tūristus un kļūst par kultūras centru vietējiem iedzīvotājiem. Tāpēc, lai pilnībā izmantotu Grīziņkalna kultūrtūrisma potenciālu, kā arī veicinātu koka arhitektūras saglabāšanu Latvijā, nepieciešams veikt investīcijas kultūrvēsturisko koka ēku renovācijā, kā arī rajona infrastruktūras sakārtošanā.

Šī projekta gaitā paredzēts restaurēt ēku Krāsotāju ielā 12, kā arī veikt Grīziņkalna koka arhitektūras izpēti. Tiks izstrādātas arī koka arhitektūras izpētes un restaurācijas vadlīnijas, apmācīti restauratori un veikti sabiedrības informēšanas pasākumi. Projekta vispārējais mērķis ir veicināt koka arhitektūras saglabāšanu, aizsargāšanu un izpēti Latvijā.

Projekts ir daļa no projekta "Grīziņkalna koka apbūve, izpēte, atjaunošana un izveidošana par jaunu tūrisma produktu", kas paredz renovētās ēkas Krāsotāju ielā 12 piemērošanu koka ēku renovācijas centram, pilsētvides sakārtošanu (Zaķu ielas un Pļavas ielas renovāciju), vizuālās informācijas un labiekārtošanas elementu ierīkošanu, ielu norāžu uzstādīšanu, mazo arhitektūras formu uzstādīšanu.

Svarīgākais