Ne vienmēr sātīgums nozīmē gaļu uz šķīvja. Arvien vairāk cilvēku atklāj, ka augu valsts produkti var būt gan barojoši, gan pārsteidzoši gardi. Pākšaugi, graudaugi, dārzeņi un sēnes spēj sniegt visu nepieciešamo, lai ķermenis būtu paēdis un prāts – apmierināts. Turklāt šie ēdieni ir vieglāk sagremojami un lieliski piemēroti vakariņām, kad gribas ko sildošu un mājīgu, iesaka “bbcgoodfood.com”.
Bērnībā mana ome mums vārīja cūku pupas, tas laikam notika vienu reizi gadā. Un tad mēs ar māsu kārtīgi tās saēdāmies turpat pie katla, metot pākstis atpakaļ. Tas ir tik šarmanti, ka Latvijā mēs daudzi esam uzauguši tur, kur pie mājas ir savs dārzs, lai cik gardas lietas mēs varam atrast Rīgas nakts tirgū, nekas nestāv klāt tikko norautam tomātam, pābērtam ar sāli.
Šāgada Latvijas pākšaugu raža jau ienākusies. Tātad – ir īstais laiks tos iekļaut ikdienas vai vismaz iknedēļas ēdienkartē, jo pākšaugi ir patiešām vērtīgi. Starp citu, pākšaugu grupai pieder ne tikai mums tik zināmās pupas un zirņi, bet arī, piemēram, lēcas un zemesrieksti. „Vai zināt, kas ir struļčs,” vaicā Veselības centru apvienības uztura speciāliste Anita Baumane.
Pākšaugus var uzskatīt par šķiedrvielu karali, jo tie pieskaitāmi pie augu izcelsmes olbaltumvielām, kas satur astoņas neaizvietojamas aminoskābes. Šis ir svaigo pākšaugu laiks, kad ir svarīgi papildināt organismu ar šķiedrvielu un vitamīnu daudzumu, ko tie sniedz.