PĒTĪJUMS: Pākšaugi jāēd biežāk

© Publicitātes foto

Pākšaugus var uzskatīt par šķiedrvielu karali, jo tie pieskaitāmi pie augu izcelsmes olbaltumvielām, kas satur astoņas neaizvietojamas aminoskābes. Šis ir svaigo pākšaugu laiks, kad ir svarīgi papildināt organismu ar šķiedrvielu un vitamīnu daudzumu, ko tie sniedz.

Veselīga uztura speciāliste Inga Pūce atgādina, ka svaigie pākšaugi (šobrīd pieejamie svaigie zirnīši un lielās pupas pākstīs jeb tā sauktās cūku pupas) ir būtisks olbaltumvielu avots, kas ir nozīmīgs organisma struktūras nodrošināšanai un imunitātei un ko īpaši svarīgi uzņemt ikdienā gan tiem, kuri neēd gaļu, gan tiem, kuri aktīvi nodarbojas ar sportu.

Taču, kā secināts Rimi Latvia un SKDS veiktajā iedzīvotāju ēšanas paradumu pētījumā, pākšaugus vidēji reizi nedēļā ēd tikai katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs, savukārt 31% respondentu tos ēd tikai reizi mēnesī vai vēl retāk.

«Pākšaugi ir diezgan grūti pārstrādājama pārtika, tādēļ iesaku tos lietot kopā ar graudaugiem, piemēram, rīsiem, lai nolīdzsvarotu olbaltumvielu daudzumu, vai arī ar dārzeņiem, pievienojot sviestu vai eļļu,» saka Inga Pūce. Lai arī viens no tradicionālajiem latviešu ēdieniem ir zirņi ar speķi, uztura speciāliste tomēr neiesaka ar to aizrauties, jo tas organismam ir smags ēdiens. Savukārt, lai palīdzētu ķermenim pārstrādāt uzņemtās olbaltumvielas, pākšaugus ieteicams ēst kopā ar pienskābi saturošiem produktiem, piemēram, kefīru.

Inga Pūce norāda, ka svaigā veidā ieteicams ēst tikai cukurzirņus, savukārt pārējos pākšaugus vēlams vārīt vai konservēt. Zirņus un pupiņas pirms vārīšanas noteikti jāizmērcē vismaz astoņas līdz divpadsmit stundas, lēcas var iemērkt vien uz pāris stundām. Ja pākšaugiem, lai gatavošanas procesā tie kļūtu mīkstāki, gribat pievienot skābi saturošās garšvielas vai mērces, piemēram, tomātu mērci, to vislabāk darīt tikai vārīšanas beigās.

«Pākšaugi ir viegli pagatavojami un sniedz plašas iespējas maltīšu pagatavošanā – svaigie salāti, biezeņi, zupas, pīrāgi un otrie ēdieni. Ziemas periodā šie dārzeņi nav pieejami svaigā veidā, tādēļ ieteicams izmantot pākšaugu sezonas sniegtās iespējas un pēc iespējas biežāk iekļaut tos savā ēdienkartē,» iesaka uztura speciāliste.



Svarīgākais