Kad sākas ievārījumu, marinējumu un citu labumu gatavošana ziemai, daudzām saimniecēm rodas jautājums – vai drīkst atkārtoti izmantot stikla burciņu vāciņus? Glīti noskrūvējami metāla vāciņi pēc konservu izēšanas šķiet pārāk labi, lai tos izmestu, taču vai tie tiešām vēl der drošai uzglabāšanai? Skaidro “StillTasty.com”.
Dažādas aptaujas, pētījumi un statistika gadu no gada apliecina – Latvijas iedzīvotājiem ir jāēd vairāk dārzeņu, jo tikai retais šos produktus katru dienu apēd tādā daudzumā, kāds būtu nepieciešams veselīgam uzturam. “Klupšanas akmens” šīs normas izpildīšanai ir gan dzīvesveida paradumi, gan dažādi mīti un stereotipi par dārzeņiem. Diemžēl bieži aizspriedumaini izturamies tieši pret konservētajiem dārzeņiem, lai gan uztura speciālisti atgādina – tie ir veselīgi un mūsu diētai absolūti lietderīgi produkti. Tieši tāpēc veikalu tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni konservēšanas sezonas pilnbriedā atgādina piecus iemeslus, kāpēc ēst konservētus dārzeņus.
Ražas pilnbriedā mēs steidzam svaigos produktus konservēt, lai ziemā būtu ar ko mieloties. Eksperti norāda, lai konservējumi nesabojātos, ir jāseko līdzi šiem pieciem noteikumiem.
„Mēness aptieka” un pētījumu aģentūras „Norstat” veiktajā aptaujā tapis zināms, ka gandrīz puse aptaujāto Latvijas iedzīvotāju visās vecuma grupās dažādā veidā gatavo veselīgu pārtikas produktu krājumus ziemai – turklāt vienlīdz aktīvi gan sievietes, gan vīrieši.
Lielākā daļa iedzīvotāju (98%) uzturā patērē dažādus konservētus produktus, liecina nacionālā pārtikas mazumtirdzniecības tīkla ELVI rīkotā aptauja, turklāt vairums aptaujāto (84%) atzīst - konservēšanai labprāt nododas arī paši, gardus konservus gatavojot gan no savā dārzā audzētiem (34%), gan radinieku iedotiem (19%), gan veikalā vai tirgū (24%) nopirktiem produktiem. 21% aptaujāto norāda - ogas un sēnes konservēšanai labprāt vāc arī savvaļā. Iecienītākie dārzeņi konservu pagatavošanai ir gurķi - tos konservē 32% aptaujāto, savukārt augļu vidū vispopulārākie ir āboli - ievārījumus, kompotus un citus kārumus no āboliem gatavo 38% respondentu.