Osamas bin Ladena nāve rada bažas pat Kivičam, kurš devies uz Afganistānu

© Vakara Ziņas

Pirms valsts svēt­kiem, 3. mai­jā, ap piec­iem no rī­ta Aiz­sar­dzī­bas mi­nis­tri­jas mikro­au­to­bu­siņš cir­ku­lē­ja pa Rī­gu, lai uz­ņem­tu ta­jā gru­pas «Z-Scars» da­līb­nie­kus. Vi­ņi de­vās uz lid­os­tu, no ku­rie­nes tā­lā­kais ceļš ve­da Af­ga­nis­tā­nas vir­zie­nā. Ša­jā ka­ra plo­sī­ta­jā zem­ē pui­ši uz­stā­sies ar kon­cer­tiem tur die­no­ša­jiem ka­ra­vī­riem.

Lai gan šī nav pirm­ā rei­ze, kad Lat­vi­jas mū­zi­ķi uz­stā­sies Af­ga­nis­tā­nā (pirms tam tur jau bi­ju­si gan Ais­ha jeb Aija An­dre­je­va, gan gru­pa «Gain Fast»), šo­reiz brau­cie­nam ir īpa­ša pie­ska­ņa: kā zi­nāms, šo­ne­dēļ ASV pa­zi­ņo­ja par te­ro­ris­ta nr.1 Osā­mas bin Lā­de­na no­nā­vē­ša­nu, tā­pēc si­tu­āci­ja ša­jā re­ģi­onā šo­brīd at­gā­di­na bum­bu ar lai­ka deg­li. Par to bi­ja do­mā­jis arī «Z-Scars» lī­de­ris An­dris Ki­vičs, ku­ra bal­sī cau­ri op­ti­mis­mam vi­jās arī pie­sar­dzī­gas no­tis: «No vie­nas pus­es – pē­dē­jās zi­ņas tie­šām vieš ne­lie­las ba­žas, ta­ču uz­ti­ca­mies tiem, kas mūs uz tu­rie­ni sū­ta, kas pa­va­da un kas sa­gai­dīs. Ie­spē­jams, ka ne­brauk­sim uz [Af­ga­nis­tā­nas gal­vas­pil­sē­tu] Ka­bu­lu, jo si­tu­āci­ja ir sa­spī­lē­ta. Mēs dzī­vo­sim ar­mi­jas bā­zē, kas at­ro­das tuks­ne­sī, bet no tu­rie­nes līdz tu­vā­ka­jiem kal­niem, kur var dzir­dēt kā­du šā­vie­nu, ir kā­di 50 kilo­met­ri.»

Pirms do­ša­nās uz Af­ga­nis­tā­nu pui­šiem bi­ju­si arī in­struk­tā­ža. «Pie­mē­ram, mums past­ās­tī­ja, ka ne­ko ne­drīkst da­rīt ar krei­so ro­ku – ne žes­ti­ku­lēt, ne rā­dīt kā­dus žes­tus. Par sie­vie­tēm vis­pār ne­drīkst ne­ko iz­teik­ties, uz vi­ņām la­bāk pat ne­ska­tī­ties,» tā­lās ze­mes ti­ku­mos bi­ja iz­sko­lots Ki­vičs. Starp ci­tu, «skā­riem» līdz­i būs paš­iem savs in­struk­tors – bas­ģi­tā­rists Či­kijs jeb Edu­ards Za­gai­novs pērn no­vem­brī tur bi­ja «Gain Fast] sa­stā­vā. «Viņš mums kā «šta­ta af­gā­nis» – pus­ga­da lai­kā tur būs bi­jis jau di­vas rei­zes!» jo­ko­ja Ki­vičs. No Af­ga­nis­tā­nas mū­zi­ķi at­grie­žas pēc ne­dē­ļas.

Ne­kā­du īpa­šo man­tī­bu Ki­vičs līdz­i ņemt ne­bi­ja ie­ce­rē­jis. «Pa die­nu tur ir +37 grā­di, nak­tī +5, kaut kā­das drē­bes jau līdz­i jā­pa­ņem. Sau­les­bril­les, krē­mi – tur ir bai­gais sau­sums, pērn mū­sē­jie at­brau­ca ar sa­sprē­gā­ju­šām lū­pām. Jā­pa­ņem līdz­i arī kā­das mai­zī­tes – Os­lo des­mit stun­das nāk­sies gai­dīt uz iz­li­do­ša­nu. Bet tā – ka­ra­bā­zē esot gan bil­jards, gan tre­na­žie­ri, gan fit­ness, gan bas­ket­bo­la zā­le,» in­for­mēts bi­ja Ki­vičs. In­te­re­san­ti, ka vi­ņam arī ir bi­ju­si sais­tī­ba ar spē­ka struk­tū­rām: sa­vu­laik mū­zi­ķis spē­lē­jis bas­ket­bo­lu klu­ba «Ro­ja/Ze­mes­sar­dze» sa­stā­vā un pat skai­tī­jies 15. ba­tal­jo­nā.

Svarīgākais