Rudens mūsu senčiem bija laiks, lai apklustu un ieskatītos sevī, un vislabāk to izdarīt, esot ar sevi. Apstāties, apsēsties un atskatīties uz padarīto, lai nosvinētu sava darba augļus!
Oktobris ir laiks, kad ielas, takas un māju pagalmus sāk nosegt no kokiem krītošo lapu sega. Krāsainās rudens lapas ir lielisks materiāls dažādiem rokdarbiem. Nodarbini sevi lietainajos rudens vakaros un pagatavo svečturi, vainagu ārdurvīm vai citus rudenīgus dekorus savām mājām.
Laiks aiz loga kļūst arvien pelēkāks un nomācošāks, kas nereti nozīmē, ka arī mūsu noskaņojums tam gribot negribot pakļaujas. Turklāt rudens ir laiks, kad aktīvāka kļūst arī darba dzīve, kas nozīmē lielāku stresu. Lifehacks nolēma papētīt, kādi dabiskie līdzekļi palīdzētu tikt galā ar rudens nomāktību.
Rudenī tā vien gribas mājīgi iekārtoties uz dīvāna un nobaudīt kādu karsto dzērienu. Piedāvājam sasildīties un palutināt sevi ar sarkanvīna un karstās šokolādes dzērienu, kura pagatavošana prasīs vien pāris minūtes.
Šis ir vienkāršs veids, kā no kļavu lapām izgatavot "rozes". Šādas "rozes" vari izmantot kā neparastu ziedu buķeti, ko pasniegt kādam svētkos, vai kā rudens dekoru savā interjerā.
Kastaņi rudenī sagādā daudz prieka. Tie ne tikai patīk bērniem, bet noderēs arī mājas dekorēšanai. Piedāvājam dažas idejas, kā pašam no kastaņiem radīt rudenīgus dekorus mājai.
Lai gan rāceņi un kāļi ir populāri latviešu dārzeņi, tie nereti tiek nepelnīti aizmirsti. Mūsdienās to vietu ieņēmuši kartupeļi un citi kāpostu dzimtas dārzeņi. Taču laiks celt godā šos mūsu senču dārza dārgumus, kas pat glābuši tos no bada.
Latvijas rudens augļi un dārzeņi ir mūsu krāšņums un bagātība, tā ir nepārspējama krāsu, garšu un smaržu daudzveidība. Un vēl tā labā apziņa, ka tie ir mūsu pašu dārzu un lauku produkti, veselīgi un vitamīniem bagāti. Šī krāsainība iedvesmojusi arī Rimi Gardēžus, kuri piedāvā trīs receptes, kas ļaus izbaudīt vietējo ražu.
Miķeļdiena ir gada auglīgākās daļas aizvadīšanas svētki, kas tiek svinēti 29. septembrī. Miķelis latvju dainās dēvēts par bagātu vīru un pat maizes tēvu, tāpēc to saista ar rudens ražu ievākšanu. Par godu tam, daudzviet Latvijā notiks gadatirgi, kuros būs iespējams iegādāties dažādus rudens labumus.
Silts džemperis ir atrodams ikvienā skapī, taču, ko darīt, kad tas ir zaudējis savu skatu vai morāli novecojis un valkātājam vairs nav vajadzīgs? Nemet veco džemperi laukā, bet gan radi no tā jaunus aksesuārus. Lūk, divu vecu džemperu pārvērtības četros lieliskos un praktiskos rudens aksesuāros - šallē, cimdos, cepurē un getrās.
Nupat ir īstais laiks, lai novērtētu, cik sulīgs un gards ir nobriedis burkāns. Nav vairs tā maiguma un viegluma, kas raksturīgs agrīnajiem dārzeņiem, un, graužot burkānus, zobiem tagad ir vairāk darba, toties aromāts pieņēmies spēkā.
Laiks gatavot ievārījumus! Klasiskajiem upeņu un aveņu ievārījumiem vienmēr būs vieta mūsu sirdīs, taču iesakām izmēģināt mango-čili un citrona-ingvera saldās kombinācijas.
Kafija noteikti ir viens no iecienītākajiem rīta dzērieniem, kas palīdz atmosties. Taču kafijas izvēle neaprobežojas vien ar kafijas pupiņu šķirnēm. Izrādās, ka gardu kafiju iespējams pagatavot arī no ozolzīlēm.
Pamazām dienas sāk kļūt īsākas un naktis paliek garākas. Tumšais laiks veic savas korekcijas arī mūsu ikdienā - pasliktinās redzamība uz ceļiem. Savai drošībai ieteicams izmantot atstarotājus un jo lielāks būs atstarojošais laukums uz apģērba, apaviem vai somas, jo labāk.
Rudens ir ražas laiks! Daba mums dod iespēju baudīt lielu daudzumu dārzeņu un augļu, kas bagāti ar vitamīniem un minerālvielām, jo priekšā ir gara ziema bez pietiekama daudzuma saules un svaigi audzētiem dārzeņiem. Tāpēc rudenī jāuzņem pēc iespējas vairāk vitamīnu un organismam nepieciešamo minerālvielu, kas vairos mūsu imunitāti pret aukstumu.
Zeltainās cidonijas ir bagātas ar dažādiem vitamīniem un minerālvielām, kas ir būtiski mūsu veselībai. Lai gan cilvēki reti izvēlas tās ēst svaigas, tās ir biežs viesis mūsu virtuvēs, piemēram, kad tās iecukuro ziemai.
Pīlādžogas plaši tiek lietotas skaistumkopšanā, jo tām piemīt baktericīda un pretiekaisuma iedarbība. Saspaidītas pīlādža ogas palīdz, ja ir ādas iekaisumi. Tikai jāņem vērā, ka īpaši jutīgai sejas ādai pīlādžogu aktīvās vielas var izraisīt apsārtumu.
Pēc pīlādžu krāsas intensivitātes un daudzuma parasti dabas vērotāji pareģo cik auksta un sniegota būs ziema. Ja ogu ķekaru daudz un tajos jūlijā jau sārtme, tad nākošais pavasaris būs mitrs. Ja ogu maz, nākamais pavasaris sauss.
Taču no pīlādžogām var pagatavot arī pīlādžu vīnu, marinādi gaļas ēdieniem, kā arī tās ēst kaltētā veidā. Izrādās, ka pīlādzis ir efektīvs ārstnieciskais līdzeklis emocionālo, ādas, gremošanas sistēmas un asinsvadu problēmu gadījumā.