Nupat ir īstais laiks, lai novērtētu, cik sulīgs un gards ir nobriedis burkāns. Nav vairs tā maiguma un viegluma, kas raksturīgs agrīnajiem dārzeņiem, un, graužot burkānus, zobiem tagad ir vairāk darba, toties aromāts pieņēmies spēkā.
Dārzu īpašnieki sociālajos medijos atrāda burkānu ražu un spriež, kur to izmantot. Iespēju ir ļoti daudz, var gan sulu spiest, gan ķīseli un zupu vārīt, kotletes un kūkas cept, visvisādus salātus gatavot, saldēt un konservēt ziemas krājumiem.
Tiek apgalvots, ka burkāni ir vieni no retajiem dārzeņiem, kuru vērtība termiskās apstrādes gaitā nemazinās. Pastāv teorija, ka burkānu šūnapvalki ir ļoti izturīgi, tāpēc, ēdot svaigus burkānus, organisms spēj paņemt tikai ceturto daļu no betakarotīna, kas ir šajos dārzeņos, savukārt vārīšana daļēji noārda šūnu sieniņas un, ja vēl vienlaikus tiek uzņemts arī nedaudz taukvielu, lietderības koeficients paaugstinās divas reizes. Šā paša iemesla dēļ burkānus esot īpaši svarīgi labi sakošļāt. Koncentrēts un vērtīgs antioksidantu avots ir burkānu sula, tomēr svarīgi uzņemt arī sausni, jo tajā ir šķiedrvielas, kas tik ļoti vajadzīgas gremošanas trakta darbam. Lai maksimāli saglabātu vērtību, burkānus iesaka nepārvārīt.
***
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Sīpolu nomizo un sagriež, ingveru notīra un sarīvē, papriku sagriež salmiņos. To visu apcep uz pannas eļļā. Burkānus un kartupeli notīra un sagriež kubiņos, liek katlā kopā ar pannas saturu, pievieno sāli, pārlej ar karstu ūdeni, uzvāra, samazina uguni, uzliek katlam vāciņu un sautē 7-8 minūtes. Pielej buljonu, uzvāra un turpina vārīt uz lēnas uguns, līdz burkāni mīksti. Īsi pirms vārīšanas beigām pievieno kapātus ķiplokus, sāli un piparus. Sablenderē, vēlreiz uzsilda, lej šķīvjos, pievieno krējumu un grauzdiņus.
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Burkānus sīki sarīvē. Katliņā uzkarsē pienu, pievieno sāli, sviestu un burkānus, vāra 10 minūtes. Pieber mannu, maisot vāra vēl piecas minūtes. Masu atdzesē, veido no tās nelielas plakanas kotletes, apviļā rīvmaizē un liek plātī, kas izklāta ar cepamo papīru. Cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā 20 - 30 minūtes. Pasniedz ar krējumu vai jogurtu.
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Burkānus un sīpolus sagriež ripiņās, ķiplokus sakapā. Tomātus aplej ar verdošu ūdeni, nomizo, izgriež «mušiņas». Visu sasmalcina virtuves kombainā vai samaļ gaļasmašīnā. Liek katlā, pievieno sāli, cukuru un eļļu, uzvāra un maisot sautē pusstundu. Pievieno etiķi, sautē vēl 10 minūtes. Pilda dezinficētās burciņās, apgāž tās uz vāciņa un sasedz, lai atdziest pēc iespējas lēnāk. Uzglabā vēsumā.
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Burkānus notīra, liek katlā ar ūdeni, uz lēnas uguns vāra pusgatavus, izņem, nosusina un atdzesē. Gareniski sagriež plānās strēmelēs. Plāti izklāj ar cepamo papīru, uz tās vienā kārtā liek burkānu strēmeles, pārziež ar eļļu un pārkaisa ar garšvielu maisījumu. Cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā aptuveni 20 minūtes. Pasniedz karstas vai aukstas.
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Saulespuķu sēkliņas viegli apcep uz sausas pannas. Burkānus sarīvē ar sakņu rīvi, pievieno eļļu, sēkliņas, šķidru medu un kārtīgi samaisa.
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Burkānus sarīvē salmiņos, pieliek sojas mērci, piparus un sāli. Cukuram pievieno vienu ēdamkaroti ūdens un spiedē saspiestus ķiplokus, ātri savāra sīrupu. Sīpolus sagriež un apcep eļļā uz pannas, pievieno mazos salmiņos sagrieztu gaļu un maisot cep, līdz gaļa gatava. Pannas saturu, ķiploku sīrupu un sezama sēkliņas pievieno burkāniem, kārtīgi samaisa, atstāj ievilkties uz 2 stundām.
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Burkānus ar cukuru un citronu sulu maisot karsē, līdz iztvaiko liekais šķidrums. Pievieno 100 gramus kokosriekstu skaidiņu, samaisa, nedaudz atdzesē un izveido mazas lodītes. Apviļā atlikušajās kokosriekstu skaidiņās.
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Burkānus sarīvē, pievieno ūdeni, no apelsīna un citrona izspiestu sulu un cukuru, vāra mīkstus. Cieti atjauc ar nelielu ūdens daudzumu, iemaisa ķīselī un, tiklīdz parādās pirmie burbuļi, noņem no uguns. Atdzesē.