Eiropas Savienība (ES) ir gatava noteikt otro sankciju paketi pret Krieviju, ja tās spēki šķērsos pašreizējo Donbasa "republiku" robežu, aģentūrai "Reuters" paziņojis Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV).
ES augstākais pārstāvis ārpolitikas jautājumos Žuzeps Borels otrdienas vakarā pavēstīja, ka sankcijas vērstas pret 27 Krievijas fiziskajām un juridiskajām personām, kā arī pret 351 Valsts domes deputātu, kas balsoja par aicinājumu Putinam atzīt Maskavas uzturēto kaujinieku bandu pašpasludinātās Donbasa "republikas".
ASV prezidenta Džo Baidena administrācija informējusi Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski par izlūkdatu izvērtējumu, ka Krievija gatavojas veikt vispārēju iebrukumu kaimiņvalstī tuvāko 48 stundu laikā, trešdien vēsta žurnāls "Newsweek", atsaucoties uz ASV izlūkošanas amatpersonām.
Latvijas pārstāvji šodien Ukrainā ir nogādājuši pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas "Stinger", lai stiprinātu Ukrainas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības spējas un spēju aizsargāt savus iedzīvotājus no Krievijas agresijas, informēja Aizsardzības ministrijas (AM) pārstāve Anete Gnēze.
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien pieprasīja tūlītējas Rietumu un Maskavas drošības garantijas, lai nepieļautu jaunu Krievijas iebrukumu.
Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš trešdien intervijā telekanālam “CNN” uzsvēra, ka Krievija ieved savu karaspēku Ukrainas austrumu teritorijā, kur Maskava atzinusi separātistu pasludinātās “tautas republikas”, vēsta lsm.lv.
Pirmā sankciju pakete, ko ieviesušas ASV, Lielbritānija un Eiropas Savienība (ES) pret Krieviju, ir pietiekami kodošas un mērķētas, uzsvēra Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Roberts Zīle (NA).
ASV prezidenta Džo Baidena atbildē Kremlim skaidri norādīts, ka militārās avantūras Baltijas valstīs labāk neīstenot, teica Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.
Lietuva centās panākt stingrākas Eiropas Savienības (ES) sankcijas Krievijai nekā paredz ES ministru pieņemtā sankciju pakete, trešdien paziņoja Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis, piebilstot, ka šo sankciju paketi ES apstiprināja, lai sankcijas varētu ieviest pēc iespējas ātrāk.
Krievijas prezidents Vladimirs Putins ļoti iespējams sāks pilna apjoma uzbrukumu Ukrainai, tostarp uzbruks Kijevai, trešdien paziņojusi Lielbritānijas ārlietu ministre Liza Trasa.
“Krievijas galvenais mērķis ir atjaunot Krievijas impēriju. Tas norāda uz galēju agresiju, lai iekarotu jaunas zemes. Krievija var veikt uzbrukumus Ukrainas teritorijai, bet tālāka attīstība nav iespējama, jo ir nepietiekama militārā un ekonomiskā jauda. Milzīga loma būs Rietumu noteiktajām sankcijām, kas apturētu Krievijas ienākumus," TV24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” pauda Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.
Krievijas prezidenta Vladimira Putina pēdējo dienu rīcība, atklāti paziņojot par gatavību faktiski okupēt Ukrainas teritorijas, ir pagrieziena punkts, kas licis Rietumiem mainīt attieksmi pret Kremli, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.
Sankciju sarakstā, par kuru otrdienas vakarā paziņoja Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārpolitikas jautājumos Žuzeps Borels, citu starpā iekļauta Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova, propagandas kanāla RT galvenā redaktore Margarita Simonjana un skandalozais televīzijas raidījumu vadītājs Vladimirs Solovjovs, atsaucoties uz avotiem Eiropas Komisijā (EK), ziņo "Radio Brīvība"/"Radio Brīvā Eiropa" (RL/RFE).
Krievijas prezidents Vladimirs Putins grasās īstenot vērienīgu asinsizliešanu pašā Eiropas vidū, uzsver Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Ivars Ijabs (AP), norādot, ka Eiropai nav pamata būt optimistiskai attiecībā uz to, ka izdosies apturēt Krievijas līderi.